FOTBAL  »  NATIONALA  »  SPECIAL GSP

Răzvan Lucescu nu cedează în "dosarul Mutu": "Niciodată!"

Razvan Lucescu, Lucescu, Romania
Razvan Lucescu, Lucescu, Romania

Articol de - Publicat vineri, 08 ianuarie 2010 00:00

Selecţionerul a mărturisit apropiaţilor că nu are de gînd să dea nici un pas înapoi, spre o reconciliere cu "Briliantul": "Nici dacă ajunge cel mai mare fotbalist din lume nu-l mai chem!"

Selecţionerul nu marşează la sugestia lui Mircea Sandu de a încerca un armistiţiu cu "Briliantul", care împlineşte azi 31 de ani. "Văd problema într-un singur mod: întîlnire Lucescu - Mutu. Şi de aici consecinţele! Această discuţie trebuie să aibă loc" a fost tema lansată de şeful FRF în interviul publicat ieri de Gazetă.

"Niciodată!", vine răspunsul tranşant al antrenorului naţionalei, oferit într-un cerc de apropiaţi. Cu o continuare: "Nu-l mai chem la lot nici dacă devine golgeter în Serie A sau ajunge cel mai mare fotbalist din lume!".

"S-a exclus"
Oficial, Răzvan a comentat însă subiectul în termeni mai nuanţaţi, la TVR1: "Fiecare jucător e responsabil pentru gesturile pe care le face. Cînd repeţi un lucru de două, trei ori, trebuie să ştii că, la un moment dat, vei şi plăti. A avut toată încrederea din partea mea, dar nu mi-a răspuns cum m-aş fi aşteptat".

Apoi, încercînd să explice la modul general, dar cu trimitere evidentă tot către Mutu: "Dacă un fotbalist nu respectă antrenorul, ne-am dat mîna, am înţeles că nu putem colabora, la revedere! Jucătorul s-a exclus. Fiecare ştie ce are de făcut mai departe cu viaţa personală".

Discuţie Lucescu-Sandu
Lucescu îl consideră pe Mutu principalul responsabil pentru proporţiile înfrîngerii de la Belgrad, 0-5 cu Serbia, din cauza prestaţiei sale suspect de slabe. Şi, mai presus, nu înţelege nici acum de ce jucătorul a simţit nevoia să fugă după meci la Novi Sad pentru a se întîlni de urgenţă cu Ratko Buturovici, personaj cu legături interlope şi implicat în trucarea de meciuri.

În schimb, Lucescu a avut deja un dialog cu preşedintele federaţiei pe marginea sfatului public venit dinspre cabinetul numărul unu. Iar Sandu i-ar fi spus, tete-a-tete, că şi-a exprimat doar un punct de vedere, fără să impună nici o soluţie de forţă. "Faci cum crezi tu!", a sunat concluzia Naşului în faţa lui Răzvan.

"Nu sînt antrenor de club să dau jucători afară. Eu doar observ şi trag concluzii. Pot să înţeleg că am jucători de caracter sau oameni care se pun înaintea interesului naţionalei"
3 noiembrie

"Mutu nu e un caz pentru mine. Erau nişte lucruri de bun-simţ, reguli nescrise pe care toţi jucătorii le ştiu. Cînd vin la echipa naţională nu-mi permit să am o altfel de atitudine"
4 noiembrie

"Cîţi ani are Mutu? Sînt eu primul lui antrenor să-l educ? Trebuie să fie model, exemplu, să îi ajute pe coechipieri să se integreze. Numai prin echipă reuşeşti şi te poţi remarca"
9 noiembrie

"Nici eu nu ştiu dacă-l mai chem pe Mutu. O să vedeţi la următoarele convocări"
15 decembrie

"Cu fiecare lună care trece, datele problemei se pot schimba. Nu cred că e vorba de a i se forţa mîna lui Răzvan. El oricum nu-mi amintesc să fi zis vreodată că a renunţat la Mutu!".
MIRCEA LUCESCU

"Situaţia asta ar trebui să o rezolve cei doi. Cu toţii ne dorim doar să avem o naţională cît mai puternică, fie cu Mutu, fie fără el"
PAUL CODREA

Piţurcă şi Boloni nu s-au dus după Hagi şi Popescu
În toamna lui '99, după ce România obţinuse calificarea la Euro 2000, selecţionerul Victor Piţurcă a intrat în conflict cu liderii Hagi şi Popescu. Spusese că "Regele" nu merită să încaseze primă întreagă la finalul campaniei. Precum în cazul Mutu - Lucescu, Mircea Sandu l-a sfătuit atunci pe antrenorul "naţionalei" să meargă la Istanbul, unde Hagi şi Popescu evoluau pentru Galata, spre a se împăca. Piţurcă a refuzat şi a terminat prin a fi demis. Nici Boloni, în mandatul său (august 2000 - iunie 2001), n-a acceptat să meargă în Turcia tot pentru a-i readuce la lot pe Hagi şi pe Popescu.

De unde a pornit
Conflictul dintre Lucescu şi Mutu a explodat după eşecul din Serbia, 0-5. Imediat după partida disputată la Belgrad pe 10 octombrie 2009, în preliminariile CM, atacantul Fiorentinei a plecat pe furiş de la hotelul "naţionalei", fiind reperat cîteva ore mai tîrziu la Novi Sad, un oraş situat la circa 100 km de capitala plavă. Acolo a fost filmat în timp ce intra la petrecerea organizată de un controversat om de afaceri sîrb, Ratko Buturovici, zis şi Bata Kankan, tip implicat în activităţi mafiote.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (103)
 •  16 Ianuarie 2010, 18:37

Ce pacat ca acest instrument minunat(net-ul)poate fi folosit de toti ANALFABETII.Ei nu stiu nici macar sa scrie,dar stiu sa-si dea cu parerea daca Razvan e bun sau nu la nationala.A antrenat f.bine Rapidul si Brasovul.Este tanar.Are de la cine sa invete meserie-cat cuprinde.Lasati-l mai AFONILOR sa lucreze.DIXIT !

 •  10 Ianuarie 2010, 14:59

cel care are de suportat blamarile infrangerii este antrenorul!, laurii ii culeg jucatorii! poate ca este si normal, intr-un fel... totusi, antrenorul trebuie sa fie suveran cand vine vorba de convocare si alcatuirea lotului! un antrenor nu poate fi considerat slab daca da inapoi, dar in cazul lui Mutu NU MERITA!!! stimati cititor, mai mult sau mai putin avizati, va rog sa nu il mai jigniti pe Rege comparandu-l cu fiecare pion care are o pereche de ghete

paul_bobo
paul_bobo  •  09 Ianuarie 2010, 19:24

...si mutu a gresit.....dar nici asta na re stofa de selectioner......nu cred ca asa se rezolva problema....si asa santem varza la capitolu fotbal la nationala...piti aducea ce i cadea in carti...asta aduce ce i zice tasu....sau sandu...o sa cada pana la urma ca nu se pune cu mafia fotbalului.....

Vezi toate comentariile (103)
Comentează