FOTBAL  »  NATIONALA  »  TURCIA - ROMÂNIA 0-1

S-a deşteptat românul! » Golul lui Grozav a dat lovitura de graţie turcilor şi a netezit drumul ”tricolorilor” spre Mondiale

Articol de - Publicat sambata, 13 octombrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 12 octombrie 2012 23:52

Seară de bairam pentru "tricolori", care şi-au învins la Stambul contracandidata la locul 2 printr-o grozăvie a lui Grozav şi-o pasă de 5 stele a lui Pintilii.

Şi-am venit şi noi peste ei, că destul au venit turcii peste români! "Otomanii", mult mai puţin războinici decît pe vremea cînd trebuia să ardem tot pe-acasă din cauza lor, au avut prima oportunitate de a puncta: Semih (minutul 8) a reluat cu capul, însă Tătăruşanu îşi luase mănuşile bune. Şi-a mai fost un alt "cap", al lui Bulut, jenat de Tamaş, la centrarea lui Emre. Două ocazii mai acătării, ambele din fazele fixe, acestea au fost singurele sperieturi serioase. În rest, raiduri, pe un teren ca la Călugăreni.

Mai multe fotografii!

Le-am lăsat mingea, dar nu şi terenul
Ai noştri au început ca şi în istorie. I-am aşteptat să vedem ce pot, apoi am încercat să le tăiem respiraţia, pe lîngă elan. Grozav (11) a tras slab, după pasa lui Marica, de parcă îl alergaseră tătarii. Apoi, Ciprian (18) cu o tentativă de şut, dar, oricum, atacantul a avut mult de muncă în zona minată a adversarului, dueluri necruţătoare la cap cu apărătorii lor.

Bogdan Stancu (25) a arătat de ce este unul dintre golgeterii campionatului turc, cînd a luat mingea pe partea stîngă, a înaintat temerar, dar, după 40 de metri de forcing, n-a mai avut vlagă să tragă atît de puternic pe cît îşi propusese. Bourceanu şi Pintilii au încercat să-i ţină departe pe ai lor, Tamaş a respins ca Baba Novac, iar Goian (34) l-a salvat pe Chiricheş şi întreaga Românie în faţa lui Sercan.

Criminalul cu faţă de copil
Cînd ne pregăteam să ne întrebăm dacă nu cumva Grozav va fi primul schimbat la pauză, tînărul cu freză de fiţe, dar cu chip de copil, a făcut o grozăvie! Pasa măiastră a lui Pintilii şi-a găsit adresantul, iar ieşirea lui Volkan, gafeur de meserie la "naţionala" Turciei, i-a permis lui Grozav să aibă sînge rece şi să-i execute pe turci. A îngheţat sîngele în ei, le-au amuţit glasurile, iar ai noştri au pus-o de un mic bairam în celebrarea golului. Arda Turan a dat tonul începerii reprizei secunde, una de gherilă pentru "tricolori", starul Turciei făcînd semne disperate spre "otomanii" din tribune pentru susţinere.

VEZI AICI CLASAMENTUL GRUPEI ŞI MECIURILE VIITOARE!

Vînătoare de fantome
Sînt slabi, sînt slabi, sînt slabi! Aşa s-a simţit din tribune, că turcii nu mai sînt ce-au fost cîndva. Dar Grozav şi Marica n-au ajuns la două centrări de pe stînga. Şi erau singuri, singurei, puteau să asigure un avantaj mai confortabil.

Poate Piţurcă n-ar fi fost nevoit să sune din goarnă pentru apărare, să-l pună pe defensivul Cociş tocmai în locul lui Gicu cel frumos, care începuse să-şi dea drumul la joc. Doamne, chiar sînt slabi! Aşa şi-or fi spus şi românaşii din tribune şi de acasă, pentru că turcii au fost hai-hui. Nu-i vorbă că şi Cociş (62) a fost tot la fel, din superpoziţie, de la 15 metri, a tras în bălării.

O fi frumos la Rio?!
Parcă s-a lăsat frigul sau timpul a trecut prea greu, sau gîndul ne-a zburat la Copacabana şi Ipanema. Chiricheeeeş! Umut Bulut (70) a fost atît de aproape să ne înfigă pumnalul în spate, dar apărarea noastră a rezolvat-o cumva.

Atenţie, fraţilor, îţi venea să urli de oriunde ai fi fost, pentru că turcii, fără noimă în atacuri, dar periculoşi, puteau reintra în joc. Şi-n războiul calificării, iar visam frumos ca-n "O mie şi una de nopţi". Raţ i-a trăsnit pe stînga, Tamaş pe dreapta, s-a respins ca la Rovine, ca la Podu Înalt, ca la Vidin, hai că n-om muri tocmai acum, la Istanbul! Torje (76) şi-a făcut bine mingea pentru şut, dar n-a mai calibrat execuţia. "Tătă" (77) l-a blocat pe neputinciosul Turan, însă iar ne-a îngheţat inima la şutul ăluia.

Piţi forţează cu Mutu în ultimele 10 minute, visează la o pasă de 2-0 a "Briliantului". Adi ţine însă bine de minge, îi dirijează şi pe ceilalţi să facă la fel şi ne ducem cu emoţii spre final. Rezistăm la cavalcada turcilor, Goian şi Tamaş fac minuni în careu! E gata! E gata! Ce victorie! Se vede Rio, iar băieţii se îmbrăţişează formidabil! Merită!

"Steaua campioană, România la Rio! Nu am văzut o echipă foarte tehnică, ci una foarte puternică, exact ca Steaua. Mi-a plăcut Tamaş, a fost extraordinar. Noi ne batem pentru locul 1, nu pentru locul 2!" (Gigi Becali)

"Goian a fost imbatabil. Turcia, surprinzătoare faţă de ce ştiam. Presingul pe care l-am făcut şi-a făcut efectul, i-am văzut pe turcii ăia proşti din filmele lui Sergiu Nicolaescu!" (Cornel Dinu)

"România a făcut un joc foarte bun, pe viteză, s-a demonstrat a fi o echipă foarte, foarte compactă, nu ne-a lăsat spaţii" (Abdullah Avci, selecţioner Turcia)

"Am stat foarte bine în teren, Turcia a arătat ceva doar în repriza secundă. Am avut destule ocazii şi am scos o victorie frumoasă" (Gheorghe Hagi)

"A fost dificil pentru că am întîlnit fotbalişti din campionate mari, în care chiar joacă! Încă mai suferim, avem momente cînd ne precipităm, dar se formează o echipă frumoasă" (Dorin Goian)

"Publicul turc m-a impresionat, terenul nu a fost extraordinar. Sper ca marţi, cu Olanda, să avem parte de o atmosferă senzaţională acasă şi să învingem iar" (Gabriel Torje)

"Deocamdată nu realizez ce important e golul meu! Ştiu doar că trăiesc cel mai important moment al carierei mele" (Gicu Grozav)

528964-tur-rom.jpg

ALTE ŞTIRI DESPRE MECI:

Gazonul a fost execrabil!
După ce jucătorii s-au plîns de starea proastă a gazonului încă de joi, iarba s-a prezentat în condiţii proaste şi la meci. Astfel, după încălzirea de dinaintea partidei, zece angajaţi ai stadionului au bătătorit muşuroaiele ieşite din teren. Întreaga acţiune a durat mai mult de zece minute!

Am cerut degeaba penalty
În minutul 40, Bogdan Stancu a şutat excelent de la marginea careului, însă mingea a fost blocată de Semih Kaya. Românii au cerut insistent penalty, motivînd că mingea l-ar fi lovit pe turc în mînă. Reluările TV au demonstrat contrariul, mingea lovindu-l pe fundaşul central al gazdelor direct în piept.

Românii au aprins torţe
Imediat după golul marcat de Gicu Grozav, fanii români prezenţi pe stadion au aprins torţe. Suporterii turci au reacţionat imediat cu fluierături şi apostrofări, iar cei aflaţi la peluza de lîngă "ţarcul" românilor s-au întors către susţinătorii tricolori".

Goian s-a răstit la Bourceanu
Cu cîteva secunde înainte de finalul primei reprize, România a beneficiat de un corner. Bourceanu a întîrziat execuţia, pentru că un coleg se afla întins pe gazon. Arbitrul Webb a fluierat imediat finalul primelor 45 de minute, nemulţumindu-i pe "tricolori". Cel mai supărat a fost Dorin Goian, care s-a răţoit la Bourceanu.

Burak, absent după bătaie
Unul din cei mai importanţi oameni ai naţionalei Semilunei, Burak Yilmaz, nu a fost nici măcar rezervă la meciul cu România. Acesta s-a accidentat în ultimul moment, la doar două zile după ce presa turcă a anunţat că acesta s-ar fi bătut cu portarul Volkan. Cei doi au negat conflictul imediat după ce vestea a apărut în ziare. Nici Hakan Balta, accidentat, n-a mai apărut pe foaia de meci.

Patru rînduri de jandarmi!
Fanii turci au fost despărţiţi de cei români printr-un gard de 3 metri înălţime, însă măsura de securitate nu a fost singulară. Astfel, zeci de oameni de ordine s-au aşezat lîngă elementul despărţitor. Dispuşi pe trei rînduri, jandarmii au fost dotaţi cu scuturi şi nu i-au scăpat din ochi pe temperamentalii fani turci.

Mutu, rezervă după un deceniu!
"Decarul" echipei naţionale a luat loc doar pe banca de rezerve a lui Victor Piţurcă. A fost un lucru rar întîlnit: ultima oară s-a întîmplat acum 10 ani, pe 17 octombrie 2002, în Luxemburg! Atunci, naţionala a bătut lejer, 7-0, faptul că întîlneam un adversar cu slabe şanse să ne fure puncte fiind motivul pentru care Adrian a fost menajat.

Cazul "bricheta", varianta scurtă la Istanbul! :)
În minutul 47, Bourceanu a fost lovit în cap de o brichetă aruncată de suporterii turci, chiar în momentul în care se pregătea să execute un corner. Românul s-a prăbuşit pentru cîteva secunde, dar şi-a revenit repede. Între timp, turcul Arda Turan a aruncat repede bricheta înapoi în tribune, după care Howard Webb a întrerupt pentru aproape un minut partida şi s-a consultat cu arbitrul de rezervă, apoi meciul s-a reluat. În prima repriză, acelaşi Bourceanu "returnase" la rîndu-i suporterilor gazdă mai multe obiecte aruncate în teren, printre care chiar şi o brichetă! Vezi AICI galerie FOTO!

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (329)
djamorphis
djamorphis  •  14 Octombrie 2012, 03:29
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Mi-am cerut scuze! Masina ma intereseaza mai putin si nu o urasc, tinand cont ca am avut Dacia 1300!

djamorphis
djamorphis  •  14 Octombrie 2012, 03:28
Postat de bluearth pe 13 Octombrie 2012, 16:48

sper ca nu esti saviola,ala nu e sanatos la cap

Nu Cezare, nu sunt Saviola, sunt eu! Am un singur cont, cel de pe care scriu!

djamorphis
djamorphis  •  14 Octombrie 2012, 03:23
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

1) Diferenta dintre tine si mine este faptul ca EU NU SUNT TRADATOR DE TARA! 2) Eu nu intru pe GSP pentru ca joaca Steaua bine in acest moment si am acest cont de vreo 2 ani! 3) Am un singur cont! 4) Nu jignesc sau ofensez pe Dinamo sau pe suporterii acestei echipe, pentru care am mult respect si i-am laudat chiar cand a fost vorba de atmosfera, ci doar tachinez! 5) Mai bine taran, decat american!

Vezi toate comentariile (329)
Comentează