FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV Cât costă închirierea stadionului Steaua? Răspunsul primit de GSP de la CSA » Comparație incredibilă cu Arena Națională

Stadion Ghencea (foto: Can & Power)
Stadion Ghencea (foto: Can & Power)

Articol de , , - Publicat vineri, 11 februarie 2022 09:00 / Actualizat vineri, 11 februarie 2022 10:51

GSP a primit răspuns oficial din partea Clubului Sportiv al Armatei la întrebarea „Cu ce preț a închiriat arena către FRF la meciurile cu Armenia și Islanda?”. 

Cât costă să joci pe noua arenă din Ghencea, adică stadionul Steaua? Până în momentul de față, în afara echipei Clubului Sportiv al Armatei, care a preluat arena după ce Compania Națională de Investiții a finalizat-o, acolo a evoluat o singură formație de fotbal: naționala României. Care a susținut două meciuri în toamna trecută, ambele în preliminariile CM din Qatar. Cu Armenia și cu Islanda.

Un milion de dolari blocați, sub cheie » Ce au descoperit reporterii GSP la arena „Arcul de Triumf”
DEZVĂLUIRI
Un milion de dolari blocați, sub cheie » Ce au descoperit reporterii GSP la arena „Arcul de Triumf”

Gazeta Sporturilor a dorit să afle ce prețuri a solicitat MApN, prin intermediul CSA Steaua, pentru a oferi Federației Române de Fotbal arena. Ziarul a trimis o solicitare oficială, pe mail.

Răspunsul MApN la întrebarea Gazetei: „Cât costă închirierea stadionului Steaua?”

„Utilizarea stadionului Steaua pentru desfășurarea partidelor de fotbal s-a făcut în baza unui Protocol de colaborare semnat între Federația Română de Fotbal și Clubul Sportiv al Armatei Steaua, privind punerea la dispoziție a arenei pentru jocurile echipelor reprezentative ale României (seniori, tineret, feminin). 

Între cele două entități semnatare ale protocolului au fost încheiate contracte de punere la dispoziție a stadionului, pentru fiecare eveniment în parte, nu unele de închiriere. Suma încasată de CSA Steaua pentru cele două partide, cu Armenia și Islanda, a fost de 259.735,88 lei”.

Suma respectivă, pentru cele două meciuri, reprezintă aproape 53.000 de euro, ceea ce înseamnă o medie de 26.500 de euro pe eveniment.

Noi lucrări la stadionul Steaua » Anunțul făcut azi de Primărie: „Durata este de 3 luni”
STADIONUL STEAUA
Noi lucrări la stadionul Steaua » Anunțul făcut azi de Primărie: „Durata este de 3 luni”

La aceasta se adaugă costurile cu utilitățile, cu firma de pază și toate celelalte cheltuieli care apar la organizarea unui joc. Cele două partide au avut parte de condiții speciale: cea cu Armenia s-a disputat cu accesul spectatorilor până la 50% din capacitate, iar la cea cu Islanda tribunele au fost inaccesibile fanilor.

17.000 euro vs 26.000 euro!

Prețul plătit de FRF e peste ceea ce percepe Primăria Capitalei pentru același tip de eveniment desfășurat pe Arena Națională.

În decizia Consiliului General al Municipiului București au fost stabilite tarifele de închiriere, iar pentru un joc al echipei naționale chiria e de numai 13.000 de euro. 

În afara acestei sume se mai percepe o taxă pentru sistemul de operare al stadionului, dar aceasta diferă în funcție de cât la sută din capacitatea arenei va fi ocupată de spectatori. 

La jocuri disputate cu fani doar pe primul inel sau cu tribunele goale, cum a fost cazul confruntărilor cu Armenia și Islanda, surplusul pentru operarea stadionului pe Arenă e în jur de 4.000 de euro. 

Rezultă o concluzie clară: stadionul Steaua e mai scump decât Arena Națională, unde Federația achita sume chiar și cu 35-40% mai mici pentru același tip de eveniment, la care suporterii nu aveau acces deloc sau nu la capacitatea maximă.

De ce a lăsat FRF Arena pentru Steaua

În condițiile unor costuri mult mai mari față de ceea ce avea la dispoziție pe Arena Națională, FRF a mers totuși să evolueze în Ghencea în octombrie și noiembrie 2021 și la fel va proceda și în iunie acest an, când are de susținut jocurile cu Finlanda (11 iunie) și Muntenegru (14 iunie). 

Anul trecut, pe stadionul Primăriei s-a organizat DOTA 2, concursul de jocuri electronice, între 7 și 17 octombrie. Meciul cu Armenia a fost programat pe 11 octombrie.

După acel eveniment, au început lucrările la înlocuirea suprafeței de joc, iar FRF nu a avut un răspuns ferm care să-i garanteze că gazonul va fi gata până la meciul cu Islanda, din 11 noiembrie, motiv pentru care s-a antamat iarăși tot Ghencea. La vară, Arena Națională va găzdui SAGA Festival, între 3 și 5 iunie, astfel că stadionul nu va fi disponibil pentru Liga Națiunilor.

Proiectate pentru sub 200 de milioane euro, au costat peste 330!

ARENA NAȚIONALĂ

 

STEAUA

2011

Anul inaugurării

2021
3 ani și jumătate

Durata construcției

2 ani și jumătate
120.000.000

Cost inițial (euro)

66.300.000
237.000.000

Cost final (euro)

94.700.000
55.634

Capacitate

31.254
Max Bogl, Astaldi

Constructor

Erbașu

Costurile pe Arena Națională

Tipul evenimentului

Tarif (euro)

LIGA 1

13.000

Echipa națională

13.000

Cupa României

13.000

Europa League

23.000

Champions League

28.000

Servicii de operare stadion

10.000*

*la întreaga capacitate: 55.000 de locuri

Costurile de întreținere ale stadionului Steaua? Păi, gazonul undeva la 10.000-12.000 de euro pe lună, iar restul, pe mentenanță, fără salariile personalului, cred că undeva la 90.000 sau 100.000 de euro, tot lunar. Deci s-ar depăși ușor un milion de euro.

 - Adrian Cefalan, director CNI, la emisiunea "Națiunea Stelistă"

Va trebui ca Ministerul Apărării, cu stadionul Steaua, să găsească o strategie prin care să atragă cât mai multe evenimente. Are deja exemplul Arenei Naționale, unde costurile anuale de întreținere sunt foarte ridicate. MAPN va decide dacă și FCSB va putea sau nu să evolueze acolo, dar cred că tot managementul unei astfel de arene trebuie să țină cont și de profitabilitate, înainte de alte lucruri.

 - Gică Popescu, coordonator proiect stadioane pentru Euro 2020

21.600 de europe lună era chiria pe care Gigi Becali o achita în 2009 pentru întreg Complexul Steaua, din Ghencea, care cuprindea, pe lângă vechea arenă, clădiri şi terenuri în suprafaţă totală de peste 90.000 de metri pătrați

Citește și alte articole:

Nelu Varga, prima reacție după oferta lui Becali: „Poveștile lui Gigi, își face iluzii cu Omrani!"

Nici bun, nici tânăr, nici cu CV » FCSB bifează cel mai ciudat transfer al sezonului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (51)
sile007
sile007  •  21 Februarie 2022, 19:50
Postat de Dan Petnaise pe 11 Februarie 2022, 19:40

Gigi, nu ai fost în stare să îți faci un stadion, la banii pe care îi ai. CFR, Hagi și-au făcut. Tu te milogești la armată. Vai de tine.

Vezi, armata lui papura voda a reusit ceea ce ciobanul nu, urmeaza dinamo pe listele stadioanelor moka din bani publici.

freddy
freddy  •  13 Februarie 2022, 08:59
Postat de sile007 pe 11 Februarie 2022, 19:21

Asta s-ar intampla intr-un stat de drept civilizat unde democratia primeaza nu intr-un stat bananier controlat de serviciile armatei si m.a.i. unde mediul privat este privit in mod ostil iar patronii sunt priviti ca si dusmani ai poporului, tarati prin tribunale si aruncati prin puscarii nevinovati.

MM? Tu ești?? :)))

fcsbesteaua
fcsbesteaua  •  11 Februarie 2022, 19:48
Postat de Dan Petnaise pe 11 Februarie 2022, 19:40

Gigi, nu ai fost în stare să îți faci un stadion, la banii pe care îi ai. CFR, Hagi și-au făcut. Tu te milogești la armată. Vai de tine.

Alea nu sunt stadioane de Steaua.Un stadion pentru Steaua are nevoie de minim 50.000 locuri

Vezi toate comentariile (51)
Comentează