FOTBAL  »  NATIONALA  »  FRF

Un nou atac la forul condus de Răzvan Burleanu: "FRF prejudiciază bugetul statului!"

Articol de - Publicat luni, 23 martie 2015 00:00 / Actualizat marti, 24 martie 2015 14:58

Fostul preşedinte al Comisiei Centrale, Ion Crăciunescu, consideră că Federaţia Română de Fotbal a inventat un sistem de plată pentru arbitri prin care FRF a fentat plata unor bani către Administraţia Financiară

- Domnule Crăciunescu, aţi dezvăluit într-o emisiune la DigiSport că aveţi informaţii referitoare la nişte probleme financiare ale Federaţiei.
- Aveţi perfectă dreptate şi sînt decis să le fac publice, pentru că nu este normal ce se întîmplă în acest moment.

- Despre ce e vorba?
- Să o luăm cu începutul. În momentul în care am fost instalat în funcţia de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor am decis un anumit sistem de plată a arbitrilor din primele trei eşaloane. Am hotărît ca arbitrii să nu mai fie plătiţi în plic şi să primească banii ca oamenii normali, pe carduri.

- Şi care este problema?
- Staţi un pic! Procedura era în felul următor: o cotă din banii de drepturile TV pe care LPF îi primea o vira în conturile FRF. În acel moment, Federaţia plătea către stat 24% TVA. FRF vira apoi în conturile arbitrilor baremul respectiv, iar fiecare cavaler al fluierului plătea la rîndul său un impozit către stat de 19%. La cele două ligi inferioare, cluburile plăteau direct către FRF suma de bani, în locul LPF. După ce-a venit Burleanu lucrurile s-au schimbat.

- În ce sens?
- Din vara anului trecut, Răzvan Burleanu a decis să renunţe la acest sistem de plată către arbitri! Dacă pentru Liga 1 a păstrat acelaşi sistem stabilit de mine, pentru Ligile a 2-a şi a 3-a sistemul s-a schimbat, iar din punctul meu de vedere aici este o mare ilegalitate şi o inginerie pusă la cale de FRF.

- Mai concret?
- E foarte simplu! La Liga a 2-a şi a 3-a arbitrii primesc banii direct în mînă, cum se întîmpla pe vremuri. Aici apare însă problema. Înaintea unui meci, fiecare arbitru trebuie să încheie un contract de prestări servicii de tip PFA cu clubul organizator, urmînd ca arbitrul să-şi plătească ca şi pînă acum 19% TVA către stat. Federaţia s-a spălat pe mîini cu plata TVA-ului ei către stat, cel de 24%, iar organele financiare trebuie să se sesizeze în această problemă!

- Şi consideraţi că aici este prejudiciat bugetul statului?
- Păi bineînţeles. Pentru că cei de la Federaţie au căzut din lac în puţ şi vor avea probleme serioase! Legea PFA-ului spune că beneficiarul de venit, adică arbitrul, se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, care în cazul de faţă este Federaţia, care a decis să nu mai plătească către stat impozitul! FRF este cea care decide atribuţiile ce îi revin unui arbitru: unde trebuie să meargă, îi indică data pentru desfăşurarea activităţii, programul de începere al unei partide etc...

- Ce riscă cei de la FRF?
- De la data intrării în vigoare a acestei decizii riscă să plătească retroactiv toate datoriile către stat! Doar Federaţia, nu cluburile şi nici arbitrii! Oricum decizia pe care au luat-o ei acolo, nu ştiu dacă e aprobată în Comitetul Executiv, este o mare tîmpenie, pentru că arbitrul a devenit angajatul unuia dintre cluburi!

- Prin semnarea acestei convenţii?
- Exact! Clubul îl angajează pe arbitru pentru un meci, cînd el trebuie să fie neutru! Practic îl cumpără pentru două ore, îşi face treaba cu el şi apoi îl trimite acasă! Ceea ce din punctul meu de vedere nu este deloc legal şi nu ar trebui să se întîmple niciodată asta.

"Am ajuns să plătim arbitrii ca în Botswana, în plic, şi acum trebuie să stea să numere banii înainte de meciuri în vestiar. Este ruşinos că s-a ajuns la un asemenea nivel!"
Ion Crăciunescu, fost preşedinte CCA

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (13)
zurzu_zurzu
zurzu_zurzu  •  23 Martie 2015, 23:06
Postat de suiac pe 23 Martie 2015, 20:19

Un articol de "doi lei tramvai.." TVA este 24 %; impozit pe venit 16%; CASS 5,5 %. O persoana fizica autorizata ( PFA ), in speta arbitrii de la ligile inferioare, trebuie sa plateasca 16 % impozit pe profit (venit brut din care se scad cheltuielile) si 5,5 % contributie la asigurarile sociale de sanatate (CASS). In cazul in care veniturile anuale ale unei PFA depasesc 65.000 euro anual, aceasta devine platitoare de TVA. Pana la concurenta acestei sume, plata TVA este optionala (daca se declara platitoare de TVA). CONCLUZIA: FRF procedeaza legal d-le Craciunescu.Punct.

Pai Crciunescu e un dobitoc.Si chiar daca ar fi asa cum scrie in articol,ce ar vrea acest Craciunescu ca acei bani sa fie impozitati de doua oari?Eplina Romania de dobitoci d astia ca el,care se dau corectii satului!Vai mama lor.Oricum e vba de 24% tva si 16% impozit pe venit...Cred ca asa trebuia scris in articol...Oricum in Romania e jaf la drumul mare cu acest TVA si impozit.Guvernantii nostrii ar trebui sa mearga in Anglia sa vada cum au procedat aia cu Impzitul si TVA-ul imediat dupa criza.Le au scazut ,nu le au crescut ca la noi...

suiac
suiac  •  23 Martie 2015, 20:19

Un articol de "doi lei tramvai.." TVA este 24 %; impozit pe venit 16%; CASS 5,5 %. O persoana fizica autorizata ( PFA ), in speta arbitrii de la ligile inferioare, trebuie sa plateasca 16 % impozit pe profit (venit brut din care se scad cheltuielile) si 5,5 % contributie la asigurarile sociale de sanatate (CASS). In cazul in care veniturile anuale ale unei PFA depasesc 65.000 euro anual, aceasta devine platitoare de TVA. Pana la concurenta acestei sume, plata TVA este optionala (daca se declara platitoare de TVA). CONCLUZIA: FRF procedeaza legal d-le Craciunescu.Punct.

gicapuia
gicapuia  •  23 Martie 2015, 19:46

Domnul Craciunescu habar nu are despre ce vorbeste. Le-a incurcat rau de tot. Pai arbitrul ala e PFA (adica activitatea are caracter de profesie librerala, are cod de inregistrare fiscala?) sa facaa sau e o persoana fizica catre are un tip de conventie civila? . COntractul are caracter de activitate dependenta sau nu? Daca are caracter de activitate dependenta atunci pe linga impozitul pe venit de 16% intervin si asigurarile sociale . Ce impozit e ala de 19%? Vorbeste dupa ureche! Ia codul fiscal in brate si ne auzim la anul Ca pina intelegi mata ceva din el, il schimba astia de 10 ori.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează
Close