FOTBAL  »  NATIONALA  »  INSULELE FEROE - ROMÂNIA 0-3

VIDEO Budesco » Calificare! Vedeta Astrei ne-a netezit drumul spre Franța: 3-0 cu Feroe

Articol de , - Publicat luni, 12 octombrie 2015 00:00

Atacantul Astrei a prins o seară de graţie, iar golurile reuşite de el în prima repriză ne-au trimis din nou la Euro, după 8ani. Iordănescu a decis în ultima clipă să-l titularizeze aseară în linia mediană.

La finalul lui 2007, "tricolorii" obţineau biletele pentru Euro 2008 contra unui adversar liliputan, în Luxemburg. Acolo, trupa lui Piţurcă a celebrat calificarea în restaurantul situat la ultimul etaj, 25, al unuia dintre cele mai cochete hoteluri din ducat.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

La opt ani distanţă, Iordănescu e pus în situaţia de a reînnoda şirul turneelor finale tot împotriva unor pitici, în Feroe: numai că acum şampania nu va mai curge la înălţime, căci în Torshavn avioanele ar putea zbura liniştite razant cu solul datorită arhitecturilor minione.

Tata Puiu adînceşte însă emoţiile unei seri periculoase cu formula aleasă pentru start: fără Sînmărtean şi Keşeru, Stancu folosit vîrf, cu Budescu în spatele lui. E o opţiune legată şi de terenul artificial, ud, aşa că jucătorii mai scunzi şi cu centrul de greutate mai jos s-ar putea descurca poate mai bine către careul insular.

Gafă Chiricheş, bucurie Budescu

Începutul e însă de infarct. E doar minutul 2, Chiricheş alunecă la 30 de metri de poarta lui Tătăruşanu, iar pentru Edmundsson se deschide în faţă lovitura dureroasă pentru România. Mingea se duce pe lîngă bară.

Am scăpat de un coşmar şi replicăm imediat, parcă nervoşi că ni s-ar fi putut întîmpla o belea cît casa cînd nici nu se încălzise sîngele în venele jucătorilor. Balonul curge elegant pe flancul stîng, Raţ îl vede cu o pasă înapoi pe Budescu, iar omul Astrei finalizează cu un şut pe jos din afara careului.

Nielsen e bătut, avem 1-0 rapid, iar vîrful Turnului Eiffel se întrevede prin ceaţa deasă de deasupra Atlanticului! Golul ne trimite peste adversarul debusolat, măcar să ştergem ultima serie tristă de remize cu o seară de spectacol sub luminile din Torshavn!

"E gol, domne, e gol!"

Popa (8) şi Stancu (13) sînt gata să completeze seria deschisă de Budescu, dar Cel de Sus decide să-i mai perpelească un pic pe Iordănescu şi ai lui. Suferinţa nu lipseşte din tablou, pentru că nu ne-am simţi confortabil dacă am merge la Euro fără un dram de tremurat!

Hansson (18) îl pune la încercare pe Tătăruşanu cu o minge complicată, blocată de goalkeeper-ul Fiorentinei, apoi Chiricheş bifează încă o bîlbă care-l plasează în alt film. Noroc însă că balonul curge în aut în loc să devieze pe culoarul liber al lui Bartalsstovu!

Insularii mai plusează cu un cap al lui Nattestad (36), după care repriza curge lin către un final calm. Apare însă de niciunde execuţia miraculoasă a lui Budescu, din marginea terenului, cu o acoladă ireală peste Nielsen, direct în plasă!

E 2-0, la masa presei Dan Apolzan, directorul Şcolii de Antrenori, strigă nedumerit "E gol, domne, e gol!", cu mîinile în cap, ca şi cum ar fi văzut însăşi aterizarea marţienilor pe iarba cu promoroacă din Torshavn.

La un pas de hat-trick

Repriza secundă trebuie să fie o formalitate, ultimele 45 de minute către Euro! E totuși prematur să declanşăm bucuria, căci insularii încă răsuflă, iar tenacitatea lor îi şicanează pe "tricolori".

Tătăruşanu scoate un şut al lui Hansson, scăpat singur (47), Bartalsstovu caută şi el buturile (53), iar Hendriksson pune o altă minge la o palmă de bară (60).

Din tribune, scandările "România, România!" se intensifică, Budescu caută hat-trick-ul cu un balon plasat parşiveşte la firul ierbii, scos de Nielsen cu vîrful mănuşii. E minutul 75, nimic spectaculos nu se mai poate întîmpla, doar un 3-0 de efect al lui Maxim (83).

Sîntem, în fine, la Euro! În stil românesc, cu chinuri, dileme, tristeţi, revelaţii şi bucurii neaşteptate legate într-un lanţ al suferinţei. A rămas totul în urmă, putem să ne luăm acum ingredientele ca să începem prepararea sărmăluţelor sub Tour Eiffel! Mulţumim, Budescu!

Torje va juca în primul meci

Deși a fost avertizat în minutul 18 al partidei de ieri, iar grafica televiziunii a specificat "misses next match", "pierde meciul următor", Gabi Torje va avea acest drept la Euro. Pentru că toate cartonașele galbene sînt anulate la turneul final. Nu același lucru se întîmpla dacă vreun "tricolor" era eliminat.

Alibec, "tricolorul" 798

"Tata Puiu" l-a introdus, în ultimul minut al partidei de aseară, și pe Denis Alibec. Fotbalistul Astrei a debutat, astfel, la prima reprezentativă. Atacantul este cel de-al 29-lea jucător cu minute în campania curentă. De asemenea, el este cel de-al 798-lea fotbalist care îmbracă tricoul primei reprezentative într-un meci trecut în palmares.

L-a egalat pe Pițurcă

Cu victoria de aseară, Anghel Iordănescu l-a egalat, la capitolul victorii pe banca "naționalei", pe Victor Pițurcă. Ambii au 53 de succese la cîrma reprezentativei. Iordănescu a ajuns la borna 92 în dreptul meciurilor antrenate, cu 4 mai puțin decît selecționerul precedent.

romania rezultat clasament

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
vasy86le
vasy86le  •  12 Octombrie 2015, 14:31

hahahaha ce am zis eu ma ieri? am zis ca Grecia bate Ungaria sau macar face egal =))

cpt.ahab
cpt.ahab  •  12 Octombrie 2015, 12:32
Postat de cristi_oase pe 12 Octombrie 2015, 10:06

Ati batut Feroe,amaratilor....nu Franta,Spania,Italia...In cea mai slaba grupa posibila ati reusit "performanta" sa remizati de 2 ori cu Ungaria,1 data cu Finlanda (nu Finlandia, betivilor..echipa nu bautura ) 1 data cu Grecia si ati scapat ca prin minune de golul feroezilor din min 90+ de la Bucuresti. Ciocul mic si joc de glezne(desi il aveti doar fara minge)...nu mai prindeti glas ca vin preliminariile mondialului si turneul final sa va vedem atunci ,simulantilor. Ole ole suntem mai buni ca Feroe ....

Corect. Am ajuns cu standarde foarte joase ca suporteri, daca ne bucuram pentru calificarea unor pseudo-fotbalisti la un turneu final supra-dimensionat, dintr-o grupa preliminara de doi bani.

ortega
ortega  •  12 Octombrie 2015, 12:00

Nu-l vrei la *** ?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează