FOTBAL  »  NATIONALA  »  FILMULEȚ ANTOLOGIC

VIDEO Imagini RARE de arhivă cu marii internaționali din '84: dentistul Boloni, elevii Ștefănescu și Țicleanu sau Balaci trăgând de fiare

Captură video (de la stânga la dreapta): Țicleanu, Ștefănescu, Ungureanu și Silviu Lung, la o partidă de rummy
Captură video (de la stânga la dreapta): Țicleanu, Ștefănescu, Ungureanu și Silviu Lung, la o partidă de rummy

Articol de GSP - Publicat marti, 22 noiembrie 2016 11:06

Fostul mare internațional Aurel Țicleanu a publicat pe contul lui de facebook imagini rare cu fotbaliștii de legendă ai României din 1984. Este vorba despre filmul de prezentare al "naționalei" pentru Europeanul din Franța, unde "tricolorii" au terminat pe ultimul loc în grupă, după 1-1 cu Spania, 1-2 cu Germania de Vest și 0-1 cu Portugalia.

"Greii" acelor vremuri, Balaci, Cămătaru, Ștefănescu, Boloni, sunt surprinși în ipostaze inedite, de neconceput pentru aceste timpuri, la serviciu sau la școală. Vi-i imaginați acum pe Stanciu și Chipciu în timpul orelor, luând notițe de zor?  

"Am descoperit o minunăție creată de regretatul mare cronicar Ioan Chirilă și de marele regizor Timotei Ursu, filmul de prezentare al Romaniei la EURO'84!

Sper ca pe nostalgicii generației mele să-i facă să se simtă din nou tineri, suporterilor să le facă placere, iar pe jucătorii noștri să-i îmbărbăteze. Vizionare plăcută tuturor! Hai România!", a scris Țicleanu în prezentarea filmulețului care poate fi savurat mai jos. 

Echipa României în meciul de debut de la Euro 84, contra Spaniei:

Lung, Rednic, G. Iorgulescu, C. Ștefănescu, N. Ungureanu, M. Dragnea (A. Țicleanu, 57), L. Bölöni, M. Klein, M. Coraș, R. Cămătaru, R. Gabor (Hagi, 72)

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (13)
vlad007
vlad007  •  23 Noiembrie 2016, 01:36

Continuare - Am castigat la limita si in Cipru, urmand meciul decisiv de la Bratislava unde gazdele nici nu concepeau sa rateze calificarea. Acolo a fost meciul calificarii in care am deschis scorul prin Geolgau dupa ce Gabor deschisese bresa in defensiva adversa. A fost o calificare de mare rasunet atunci in Europa! Cand ne uitam la film acum, parca vedem Liceenii cu Banica junior si Oana Sarbu. Ce lume, parca erau papusi, nu-ti vine sa crezi si totusi acei romani au invins si eliminat campioana mondiala en titre condusa de maestrul Bearzot. Lung - Rednic (Negrila) Stefanescu Iorgulescu (Andone) Ungureanu -Ticleanu Boloni Klein - Geolgau Camataru (Dudu Georgescu)Balaci (Gabor). S-au mai adaugat Moraru, Dragnea, Augustin, Nicolae, Tilihoi, Coras, Mateut si mai ales Hagi (19 ani). Desi eram cenzurati de regimul comunist, zorii libertatii incepeau sa se intrezareasca. La turneul final am debutat cu un meci egal 1-1 cu Spania care avea sa joace finala, gol Boloni la o faza creata de Coras, a urmat un meci disputat cu R.F. Germania vice campioana mondiala in care numai golurile vulpoiului Rudi Voller ne-au infrant, dar Coras a marcat senzational in poarta lui Schumacher. Ultimul meci cu Portugalia, ne-au invins abia in prelungiri printr-un gol inscris de o rezerva introdusa pe final. Si daca nu am invins Portugalia, Spania a eliminat Germania in minutul 93! Francezii cu Platini aveau sa treaca prin clipe grele cu Portugalia 3-2 in prelungiri, rezolvand finala usor cu Spania 2-0

vlad007
vlad007  •  23 Noiembrie 2016, 01:12

Ce vremuri! Dupa glorioasa vara mexicana la Guadalajara in 1970 si barajul de la Belgrad inainte de semifinalele CE 1972, ne-am tot chinuit prin preliminarii europene si mondiale ca si olimpice fara nicio calificare. Batranul Zimbru - nea Tinel Stanescu - si Marele As Stefan Kovacs ratasera de putin calificarea desi batusem Anglia la Bucuresti si obtinusem scor alb pe Wembley. Se construise o mare echipa la Craiova, care a ratat la limita finala Cupei UEFA. A fost numit selectioner al echipei nationale Mircea Lucescu, care formase la Corvinul Hunedoara o echipa tanara de mare perspectiva. Misiunea de calificare parea imposibila: cum sa elimini campioana mondiala Italia? Si mai erau in acea grupa Suedia si Cehoslovacia ca sa nu uitam de Cipru. Am inceput timid totusi cu o victorie clara 3-1 cu Cipru. Atunci au debutat hunedorenii. Apoi am invins Suedia cu 2-0 prin golurile lui Andone si Dudu Georgescu. La Florenta a fost randul craiovenilor, atunci in forma de gratie cand au eliminat Fiorentina si mai tarziu cand au rezistat eroic in 10 oameni squadrei azzurra campioana mondiala la zi. In primavara pe 16 aprilie 1983 Boloni a profitat de pasa de geniu a lui Balaci si astfel am invins Italia mondiala in cel mai pur stil italian cu 1-0. Cand ne era mai bine, Cehoslovacia ne-a invins in acelasi stil la Bucuresti tot 0-1! Din acel moment, am mers struna: victorie la Stockholm pe stadionul Rasunda unde se disputase in 1958 finala CM (Suedia - Brazilia 2-5) triumful marelui Pele.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  22 Noiembrie 2016, 15:58
Postat de adi_stelistul pe 22 Noiembrie 2016, 15:56

Filmul e facut inainte de 1984. Steaua avusese vreo 3 ani slabi, cu clasari pe 4, 5 si 6. In plus Lucescu nu prea era convins de Steaua. Tin minte ca a fost un meci amical cu URSS la Timisoara, Steaua tocmai se calificase in finala de la Sevilla iar Lucescu folosea de la Steaua doar pe Boloni (pe care il folosise oricum cu regularitate inca de cand era la ASA) si Iovan. Alte vremuri...

Dar ca sa fiu foarte corect in perioada in care a fost facut filmul nici nu era vreun jucator la Steaua care sa fie de nationala, asta e adevarul. Abia din toamna lui 1985 ar fi trebuit folositi mai mult, cred.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează