FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - SLOVACIA, AZI, ORA 21:00, ÎN DIRECT PE ANTENA1, LIVETEXT PE GSP.RO

VIDEO Remember » Povestea meciului cu Slovacia care a declanşat ofensiva pentru întoarcerea lui Hagi la naţională

Articol de - Publicat miercuri, 14 august 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 14 august 2013 12:51

România întâlneşte astăzi Slovacia, azi, ora 21:00, în direct pe Antena1, liveTEXT pe GSP.RO, în ultimul test al "tricolorilor" înaintea dublei cu Ungaria şi Turcia din septembrie.

Pînă-n prezent, România a întîlnit de 10 ori Slovacia, dar din aceste dueluri unul a avut o însemnătate aparte.

Pe 27 martie 1999, "tricolorii" au întîlnit pe teren propriu Slovacia, formaţie care contabilizase 6 puncte, cu unul mai puţin ca România. Deşi, au pornit ca mari favoriţi, "elevii" lui Victor Piţurcă au făcut un meci slab la finalul căruia au scos doar un punct. În partida de pe "Naţional" s-a simţit enorm lipsa lui Hagi, iar cel mai mult de suferit au avut Adi Ilie, Viorel Moldovan şi Craioveanu, cei 3 atacanţi utilizaţi de selecţioner pe durata partidei, cei care cu doar câteva luni în urmă au fost beneficiarii paselor magice oferite de "Rege".

Între timp, Portugalia ne-a depăşit în clasament după ce s-a impus cu 7-0 în faţa azerilor, iar la finalul "etapei", Ungaria şi Slovacia erau la doar un punct în spatele nostru. A urmat un alt meci slab pe "Tofik Bohramov" din Baku, acolo unde România a câştigat greu cu 1-0.

Clasament după 5 meciuri:
1.Portugalia - 12 puncte
2.România - 11 puncte
3,4.Ungaria, Slovacia - 8 puncte

Evoluţiile "tricolorilor" cu Slovacia (VIDEO) şi Azerbaidjan, au readus în discuţie revenirea lui Hagi, cel care-şi anunţa-se retragerea după Mondialul din Franţa.

Erau faţa-n faţă "orgoliul" lui Hagi şi două jocuri cruciale cu Ungaria, adversar în faţa căruia nu câştigasem vreodată, şi Slovacia, reprezentativă pe care o întîlneam pe terenul acesteia.

A urmat o campanie în presă, campanie ce a culminat cu o emisiune maraton realizată de Adrian Păunescu la Antena 1, "Meciul meciurilor" pe 16 mai 1999 atunci cînd, în jurul orei 3 dimineaţa, Hagi a cedat rugaminţilor invitaţilor din platou, dar şi a sutelor de microbişti veniţi în faţa postului de televiziune.

Adrian Păunescu: "Gică, tu eşti un cadou pentru ţară, iar românii iubesc mult fotbalul"
A cedat cu o glumă: "Staţi puţin, că Piţurcă nu m-a convocat". Nimic nu mai conta, după cîteva minute a fost adus şi selecţionerul în emisiune, telefonic: "Te aştept la echipă în orice moment, pentru că avem nevoie de tine".

Peste 3 săptămîni, cu "Regele" pe teren, România a învins în premieră Ungaria, iar Hagi a făcut turul stadionului purtat pe umeri de colegi. De asemenea, în toamnă, tricolorii "au spulberat" Slovacia pe terenul acestora cu 5-1, printre marcatori aflîndu-se Hagi, dar şi cei 2 atacanţi ineficienţi în tur, Adi Ilie şi Viorel Moldovan.

La finalul acelei campanii, România lui Victor Piţurcă s-a calificat de pe prima poziţie la CE 2000.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
utraian
utraian  •  14 August 2013, 15:03

Ce vremuri...

oaeaspurcata
oaeaspurcata  •  14 August 2013, 11:19

Repetentilor schimbati titlul. Nu era amical ci oficial, la cateva zile am evitat o noua rusine in Azerbaidjan cu un gol al lui Florentin Petre marcat din plonjon cu capul.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează