GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  DEZVĂLUIRI

La ce se referă Iordănescu? » GSP a aflat culisele finalei de Cupă, Dinamo - Steaua 6-4 din '90!

Articol de - Publicat vineri, 10 septembrie 2010 00:00

Fostul atacant stelist Adrian Negrău a povestit cum, la pauză, la 3-1 pentru "cîini", "bătrînii" Stelei au vorbit cu omologii adverşi să nu le dea multe.

În noul conflict Mircea Lucescu (65 de ani) - Anghel Iordănescu (60 de ani), ultimul a spus, enigmatic: "Să nu uite Mircea că Steaua, pe care o blamează atît, i-a <dăruit> o Cupă. Rîvnea foarte mult la trofee. Ştie bine la ce mă refer, nu vreau să dezvolt mai mult". Este vorba de finala Cupei din '90, Dinamo-Steaua 6-4.

Atacantul fundaş
GSP a aflat culisele acelui meci de la Negrău (43 de ani), jucător al Stelei atunci, care lucrează acum la o benzinărie: "Jucasem la Craiova, în campionat. L-au enervat pe Hagi, el a lovit cu cotul şi l-au suspendat. Exact cît să nu joace în finala Cupei. Cînd a văzut nea Puiu aşa, a zis: <Înseamnă că e anul lor>. Oricum, ei erau mai buni în sezonul ăla. Şi a făcut o echipă experimentală. Cum aveam şi cîţiva accidentaţi, pe mine m-a băgat fundaş. Pînă la pauză era 3-1 pentru ei. Omul meu, Răducioiu, marcase de două ori".

Sfatul "bătrînilor"
Negrău continuă: "Era de rău. Dacă se juca pe bune şi în repriza a doua ne dădeau un sac. Intram în istorie. <Bătrînii> de la noi au vorbit cu ai lor, că erau colegi la naţională, să nu ne dea multe, să iasă spectacol. S-au dus la 5-1, dar după aia s-au oprit. Am simţit asta pe teren! Noi am făcut 5-3 şi s-a terminat 6-4. Onorabil, la ce echipă am aliniat noi".

"Finala aia nu se pune, fiindcă noi am intrat pe teren cu echipa a doua. Eu am fost accidentat, nu ştiu ce a fost acolo"
Ştefan Iovan, fost fundaş Steaua

"După finala aia m-a luat pe mine Galatasaray, deşi turcii veniseră după Mateuţ şi Lăcătuş. Nu cred că a fost ceva. Dinamo, dacă putea, ne-ar fi dat 20"
Iosif Rotariu, fost mijlocaş Steaua

"Nu mă bag în cearta lor, dar puteam să le dăm 10 goluri atunci"
Ioan Andone, fost fundaş Dinamo

"Puteam să le dăm cîte goluri vroiam, aşa mare era diferenţa atunci. Am zis să nu le dăm prea multe, pentru că steliştii chiar nu aveau ce să ne facă"
Ioan Sabău, fost mijlocaş Dinamo, declaraţie din 2007

2.05.1990, Stadion "23 August"
Dinamo - Steaua 6-4 (3-1)
Au marcat: Răducioiu (3, 42, 82), Mateuţ (39), Sabău (47), Lupu (56) / I. Dumitrescu (22) , Lăcătuş, (68), Rotariu (70), Ungureanu (85)
Dinamo: Stelea - Doboş (57 Fulga), M. Rednic, I. Andone, Klein - Sabău (65 D. Timofte), Mateuţ, I. Lupescu, D. Lupu - Vaişcovici, Răducioiu. Antrenor: Mircea Lucescu
Steaua: Gherasim - Ciocan, Negrău, Artimon (57 I. Stan), Ungureanu -  D. Minea, Muzsnai, Rotariu, I.Dumitrescu - Lăcătuş, Balint (57 Pena). Antrenor: Anghel Iordănescu

"În locul lui Iordănescu nici n-aş fi amintit de acea finală. Păi, dacă vroiam le
dădeam 10, dar ne-au rugat să nu le dăm multe"

Dănuţ Lupu, fost mijlocaş Dinamo

"Era să-l bat pe Iordănescu"
Fostul internaţional dinamovist Dănuţ Lupu a comentat în stilul său caracteristic schimbul de replici dintre Mircea Lucescu şi Anghel Iordănescu.

"Indiferent ce spune unul sau altul eu voi fi întotdeauna de partea lui nea Mircea. Pe Iordănescu nu-l suport, chiar era să-l bat în 1995 după meciul cu Franţa, pierdut cu 1-3, în Ghencea, în preliminariile Euro 96. M-a enervat rău, deoarece cînd am plecat de la Săftica eram anunţat titular, iar cînd am ajuns la stadion m-a anunţat că sînt rezervă. Am plecat de la stadion, dar m-a sunat nea Mircea şi m-a întors. Am stat pe bancă şi m-a băgat de la începutul reprizei secunde, cînd era 2-0 pentru francezi. La final, la vestiare, l-am îmbrîncit pe Iordănescu, dar s-a băgat Hagi. Din cauza asta, Iordănescu nu m-a luat la turneul final din Anglia şi nu m-a mai chemat decît o dată la lot, la un amical cu Israelul".


Fără tensiuni, doar spectacol!
Cronicarul finalei din '90, Constantin Firănescu, remarca în Gazeta Sporturilor că "dacă în ceilalţi ani aceste finale s-au jucat de regulă sub semnul unei mari tensiuni, combatantele angajîndu-se într-o dispută plină de încrîncenare, care a generat acte de nesportivitate de tot felul, culminînd cu acea penibilă retragere de pe teren a steliştilor la finala din 1988, de astă-dată - prin descătuşarea de vechile imixtiuni şi presiuni - publicului i s-a oferit ceea ce, de fapt, şi aştepta: un spectacol fotbalistic de frumoasă ţinută, de foarte bun nivel tehnic şi spectacular, antrenant, pe care nu-l vom uita curînd".

Cătălin Tolontan

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (59)
sixul
sixul  •  22 Septembrie 2010, 19:47

Sa ai un jucator precum Lupu si sa nu-l bagi in primul 11...numai un retardat ca Iordanescu putea sa faca asta.Ce putea sa faca Lupu cu mingea dupa o noapte de betie nu puteau face unii internationali convocati de Iordanescu nici dupa o mie de ani de antrenamente.

unuw
unuw  •  19 Septembrie 2010, 20:23

by the way ce echipe sunt astea: Vejle BK, Honved Budapesta, Anderlecht(hai sa zicem ca astia mai sunt ceva de ei) si celebra Kuusysy Lahti...nu vreau sa neg performanta stelei erau foarte buni, bravo lor, ce vreau sa zic e ca iordanescu asta are un noroc chior ...poate i se trage de la pupat icoane, cine stie

unuw
unuw  •  19 Septembrie 2010, 20:20

in 1986 cand a castigat iordanescu CCE echipele engleze erau suspendate din europa.eu cred ca un individ cu un noroc ca si iordanescu mai rar gasesti pe lumea asta.el de aia pupa cu nesat icoanele ca stie ca toata cariera lui sa bazat pe intamplare si noroc..e atat de bovina incat nici el nu crede in el insasi.la lucescu e altceva asta stie meserie , atat cat stie dar e bun..pe unde a fost a facut treaba

Vezi toate comentariile (59)
Comentează
Close