GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  SUPERLATIVELE GSP

Magia bate trofeele! Dobrin, jucătorul cu trei trofee în Ancheta GSP

Gicu Dobrin a fost cel mai tînăr premiat din istoria Anchetelor GSP
Gicu Dobrin a fost cel mai tînăr premiat din istoria Anchetelor GSP

Articol de - Publicat luni, 12 decembrie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 11 decembrie 2011 21:22

Învingător de trei ori în Ancheta GSP, Dobrin e singurul jucător din istoria Superlativelor laureat doar pentru farmecul jocului şi valoarea remarcabilă.

Primul laureat al Anchetei GSP, în 1966, şi cel mai tînăr premiat din istorie, la doar 19 ani, "Gîscanul" a fost ales cîştigător în '66, '67 şi '71 fără să fie golgeter, în lipsa rezultatelor mari cu "naţionala" şi a trofeelor cu echipa de club din Piteşti.

Florea Dumitrache, laureatul Anchetei în '68: Cupa României cu Dinamo şi golgeterul turului. Duckadam, preferat în '86: campion cu Steaua, erou la Sevilla. Hagi, numărul 1 în '94: "rege" la World Cup, transfer la Barcelona. Doar cîţiva din cîştigătorii celor 45 de ediţii, numele fiecăruia fiind legat în anul decernării de o anumită performanţă fotbalistică.

Dobrin a marcat pentru România un singur gol în fiecare din cei 3 ani cînd a fost laureat ('66, '67, '71), cumulînd 16 meciuri din 29 posibile în tricoul "naţionalei" care a ratat CE 1968 şi 1972. Cu Dinamo Piteşti a terminat campionatul pe 4, 12 şi 5, însă driblingurile năucitoare izvorîte dintr-un talent unic l-au propulsat pe "Gîscan" pe primul loc.

Un puşti răstoarnă statisticile
La finalul lui '66, Dobrin strînge 7 prezenţe din 9 partide ale echipei naţionale şi un gol marcat. Cu Dinamo Piteşti termină sezonul intern pe 4, marcînd doar de două ori, şi elimină Sevilla şi Toulouse din Cupa Oraşelor Tîrguri. În acei ani însă, spaniolii erau o echipă de mijlocul clasamentului, iar francezii aveau să-şi vîndă la finalul competiţiei toţi jucătorii şi locul în Ligue 1!

În acel an, Dobrin devine cel mai bun jucător român, deşi Mircea Dridea ieşise campion cu Petrolul Ploieşti, marcase în victoria 3-1 cu Liverpool din Cupa Campionilor şi bifase 3 reuşite pentru România!

Peste campionul României şi golgeterul "naţionalei"!
Anul următor, "Gîscanul" prinde doar 7 din cele 12 meciuri ale "tricolorilor" care ratează calificarea la Euro '68. Marchează tot un singur gol, în istoricul ruşinos 1-7 cu Elveţia. Şi cîştigă din nou trofeul, deşi Ion "Puiu" Ionescu ieşise campion cu Rapid şi era golgeterul anului la prima reprezentativă, cu 4 goluri!

Pentru Dinamo Piteşti, Dobrin marchează tot de două ori, ca în anul precedent, iar argeşenii termină sezonul pe 12, la doar două puncte de retrogradarea din primul eşalon. Argeşenii părăsesc Cupa Oraşelor Tîrguri din primul tur, eliminaţi de Ferencvaros.

Mereu peste "Puiu". În '71, Iordănescu
Din nou în cursa pentru un CE, cel din 1972, şi din nou cîştigător al anchetei GSP, Dobrin joacă în doar 2 din cele 8 meciuri din 1971 ale României. Calificarea e ratată, iar Dinamo Piteşti termină în campionat doar pe 9.

În acel an, cu Iordănescu în teren, Steaua elimină Barcelona din Cupa Cupelor, învingînd cu 1-0 pe Nou Camp, iar viitorul "nea Puiu" alătură celor 3 goluri de la "naţională" nu mai puţin de 12 reuşite, în doar 26 meciuri, pentru roş-albaştri!

"Dobrin îşi făcea mereu numărul, de-aceea a fost iubit. Premiile Gazetei cred că îl bucurau mai mult decît vreun trofeu cu clubul sau o calificare cu "naţionala", pentru că juca din bucurie, iar oamenii asta apreciază" ( Narcis Coman, fost coechipier cu Dobrin)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (15)
teilandezu
teilandezu  •  13 Decembrie 2011, 17:58
Postat de kily pe 12 Decembrie 2011, 11:27

Dobrin ramane cel mai mare fotbalist roman din toate timpurile !!!! Hagi ar fi fost calfa pe langa Gascan... si este si in urma lui Ilie Balaci si Florica Dumitrache!!! Daca acesti 3 "fosti" ar fii avut sansa lui Hagi, sa prinda un contract afara, atunci s'ar fii vazut limpede diferenta. Si mai este ceva: Hagi a stralucit intr'o generatie ce l'a putut pune in valoare pe el, o generatie de jucatori fabulosi ce i'au permis machidonului sa faca ce'a vrut in teren. Dobrin a tinut singur in spate un FC Arges mediocru si a dus Nationala in Mexico'70! Hagi a fost facut mare de Stoica, Belo, Boloni, Sabau, Gica Popescu, Lupescu... Dobrin a facut fotbalisti din Troi si Radu II .

Ai mare dreptate . DOBRIN , a fost si va ramine inca mult timp, cel mai mare .Majoritatea care zic de Hagi , nu l-au vazut jucind pe GISCANU , sau l-au vazut la sfirsitul carierei sale .Cu mingia la picior , nici Pele nu facea , ce facea DOBRIN .Pe toate stadioanele din tara era aplaudat si i se scanda numele . Asta datorita tehnicii lui desavirsite si mai ales modestiei care i-l caracteriza . In clasament , primele locuri sint ocupate de EL si de Florica Dumitrache , cel mai mare virf pe care l-am avut de dupa razboi . Mult peste ion Ionescu , Voinea , Camataru... si mai ales Dudu Georgescu , gheata de aur .Dumnezeu sa-i odihneasca pe amindoi . Asta o spune un rapidist care iubeste arta .

emmarian
emmarian  •  13 Decembrie 2011, 08:26

DOBRIN, DA, imi pare rau ca nu-l vazusi jucaind. STIMA SI RESPECT

veverita_catalin
veverita_catalin  •  13 Decembrie 2011, 07:27

Multumesc pentru articol ! Asa, mai lasati subiectele de can-can pentru sie-urile si ziarele de profil !

Vezi toate comentariile (15)
Comentează