GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  DOSARULUI TRANSFERURILOR INTERNAŢIONALE

Stop prescriere

Articol de - Publicat luni, 11 februarie 2008 00:00

Începerea urmăririi penale în cazul Dosarului transferurilor internaţionale a întrerupt vechile termene de prescripţie a faptelor
La o lună de la iniţierea urmăririi penale a celor 10 personaje implicate în Dosarul transferurilor internaţionale, procurorii DNA s-au întîlnit cel puţin cîte o dată cu fiecare dintre cei vizaţi. "Un lucru interesant este că, deocamdată, cei acuzaţi nu se grăbesc să dea declaraţii prin care să se dezvinovăţească. Trag de timp. Unii au venit singuri, apoi cu avocaţi, cerînd prelungirea termenelor. Poate speră ca respectivele fapte să se prescrie, dar nu va fi aşa", susţin surse apropiate DNA.

Prelungire cu 10 ani
Cei 10 urmăriţi penal sînt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi evaziune fiscală. Prima infracţiune este şi cea mai gravă, fiind pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani. Din momentul declanşării urmăririi penale, în ianuarie 2008, toate termenele de prescriere a faptelor de la dosar au "îngheţat". Conform procedurii penale, noile termene se prelungesc cu jumătate din maximul cele mai mari pedepse, deci cu încă 10 ani. Cea ce înseamnă că şi pentru transferurile de la finalul anilor '90 termenul de prescriere este anul 2018.

Direct la instanţa supremă
Codul de Procedură Penală prevede ca instanţa competentă pentru judecarea în primă fază să se stabilească după cea mai înaltă funcţie a învinuiţilor. Cum George Copos este senator al Partidului Coservator, dosarul nu poate fi trimis decît la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (fosta Curte Supremă de justiţie). În primă instanţă, completul de judecată va fi alcătuit din trei judecători. Pentru a contesta decizia, nu mai există calea apelului, ci direct recursul, tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de această dată în faţa a 9 magistraţi.
Trei au dat declaraţii
Dintre cele 10 personaje urmărite penal în Dosarul transferurilor internaţionale, trei au fost de acord să treacă la următoarea fază a anchetei, adică să dea declaraţii procurorilor DNA. Primul a fost fostul preşedinte de la Dinamo, Mircea Stoenescu, implicat în transferul lui Paul Codrea la Genoa. L-a urmat avocatul Sică Puşcoci, care a intermediat tranzacţiile în legătură cu trecerea lui Cristian Dulca şi a lui Iulian Arhire la formaţia sud-coreeană Pohang Steelers. Ultimul este Gigi Neţoiu (foto), a cărui semnătură apare pe documentele privind transferul dinamovistului Dan Alexa la chinezii de la Beijing Guoan.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
 •  11 Februarie 2008, 20:01

Ba toti impresarii sunt niste hoti cu ochii benoclatii la bani.Nu se pot abtine sa nu puna mana pe bani.Ori cat de smecheri se cred sunt niste puscariasi afurisitil.Asta e parerea mea.

 •  11 Februarie 2008, 15:07

Ca s-au facut mis-masuri e clar,aproape ca nu este trasfer pina prin 2ooo care sa nu aiba clauze.Toate astea sint incalcate,s-au facut schimburi de jucatori asta tot tranzactii sint.Dar cei mai setosi au fost impresarii,ei nu s-au multumit cu procentul legal,au inventat off sfore-uri,detinere in coproprietare a jucatorului (desi acesta apartinea unui club etc)Totusi va fi greu de dovedit pentru ca priincipiul dominoului poate duce la "catastrofe".De aceia toti,inclusiv FRF parsiv si corupt,vor face corp comun,si va incepe sistemul PCR(pile+cunostiinte+relatii) si totul va muri.

 •  11 Februarie 2008, 12:50

Nu cred ca va pati nimeni nimic. Toate magariile pe care le-au facut cu banii din transferuri sunt acoperite de anumite portite din lege. Asa ca... Mult scandal, rezultate ioc!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează