GSP SPECIAL  »  ARTICOLUL LUNII  »  TOLO.RO

Mesaj de o înțelepciune desăvârșită al Papei Francisc la Cotroceni

Articol de - Publicat sambata, 01 iunie 2019 16:26

Elogiu pentru românii care muncesc în străinătate, dar și un apel cald pentru „soarta celor mai dezavantajați”!

”Odată cu condițiile materiale, este necesar să se dezvolte sufletul poporului vostru”, a spus, astăzi, Papa Francisc la Palatul Cotroceni, în fața autorităților, reprezentanților societății civile și corpului diplomatic.

Chiar și după alegeri, diviziunea în societatea noastră a rămas parcă la fel de acută. Sunt forumurile publicațiilor și e Facebook-ul plin de „câștigători” nemiloși cu „electoratul sărac” și de „învinși” furioși pe „tinerii corporatiști care nu înțeleg România reală”.

În această atmosferă încărcată, Papa a oferit un mesaj de toleranță și empatie. Pentru el, nu există separare între tineri și bătrâni, între românii din țară și cei din străinătate, între cei cu posibilități și cei fără posibilități.

Discursul lui, plin de idei din credința creștină, a răsunat cu o actualitate asurzitoare în sala Palatului Cotroceni.

 

Suveranul Pontif i-a elogiat pe românii din străinătate.

„Mă refer în primul rând la fenomenul emigrației care a angrenat mai multe milioane de persoane care și-au lăsat casa și patria pentru a căuta noi oportunități de lucru și de viață demnă”, a spus el.

„Aduc un omagiu sacrificiului atâtor fii și fiice ai României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor și muncii lor, îmbogățesc țările în care au emigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută familiile rămase în patrie”.

În același timp, Papa a pledat pentru toleranță și pentru compromisul necesar care să-i adune pe toți românii împreună.

„A merge împreună, ca mijloc de consfințire a istoriei, impune noblețea de a renunța la ceva din viziunea proprie sau din interesul specific personal în favoarea unui plan mai amplu, astfel încât să se creeze o armonie care să permită înaintarea sigură spre țeluri Comune”.

Să renunți la o parte din punctul absolut de vedere ca să-l înțelegi și pe celălalt!

„În felul acesta se poate construi o societate care să-i includă pe toți”
Papa Francisc

Papa Francisc ne-a invitat să ne gândim la „o societate în care cei mai slabi, cei mai săraci și cei din urmă să nu fie considerați nedoriți, obstacole care împiedică «mașina» să meargă, ci cetățeni și frați care trebuie integrați în totalitate în viața civilă; ba mai mult sunt văzuți drept cea mai sigură dovadă a bunătății reale a modelului de societate care se construiește”.

Felul în care sunt tratați cei vulnerabili, spune Papa, e proba „bunătății reale” a societății.

Au fost momente emoționante care vor rămâne. Sfântul Părinte ne-a amintit că „cei slabi” nu sunt „obstacole care împiedică mașina să meargă”, o teorie care, din păcate, prinde din ce în ce mai mult la noi și care nicăieri și niciodată în istoria lumii nu a dus la nimic bun.

„De fapt cu cât o societate se preocupă mai mult de soarta celor mai dezavantajați, cu atât mai mult se poate numi cu adevărat civilă”, a spus oaspetele.

”Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a încheiat Papa Francisc, lăsând în urmă o senzație pe care n-am mai simțit-o, probabil, de la discursul din Parlament al Regelui Mihai din 2011.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează