GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  TRUMP ȘI SPORTUL

A eșuat! Donald Trump a clacat în lumea sportului: are afaceri ratate în ciclism și fotbalul american

Nadia și Donald Trump semnează pe o bârnă în Trump Tower pe 28 februarie 2005. Cei doi promovau candidatura New York-ului pentru organizarea Olimpiadei din 2012 (a câștigat Londra) // FOTO Guliver/GettyImages +6   FOTO
Nadia și Donald Trump semnează pe o bârnă în Trump Tower pe 28 februarie 2005. Cei doi promovau candidatura New York-ului pentru organizarea Olimpiadei din 2012 (a câștigat Londra) // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 10 noiembrie 2016 00:00

Donald Trump, 70 de ani, al 45-lea președinte american, a eșuat în lumea sportului. Afaceri ratate în ciclism și fotbal american, o legătură pe viață cu cel mai controversat impresar din boxul profesionist.

Donald Trump este noul președinte al Americii. După o campanie agresivă, contestată în multe momente în lumea întreagă, republicanul în vârstă de 70 de ani a câștigat surprinzător și foarte clar cursa cu democrata Hillary Clinton. A adunat 290 de voturi electorale. Clinton, doar 228. Pe 20 ianuarie 2017, îl va schimba la Casa Albă pe Barack Obama.

Miliardarul, locul 156 în topul Forbes, s-a implicat și în sport. Două afaceri destinate eșecului.

Pierderi mari la fotbal american

În 1983, s-a creat la inițiativa lui o ligă paralelă cu NFL, campionatul de fotbal american, Trump fiind proprietarul clubului New Jersey Generals. USFL a rezistat doar trei ani.

În urma unui scandal cu NFL, s-a ajuns la tribunal, unde magnatul a cerut daune de 1,7 miliarde de dolari. I s-a dat dreptate, dar nu a fost despăgubit decât simbolic: 3 dolari. USFL a dispărut în 1986, cu pierderi de 167 milioane.

Doi ani de scandaluri în ciclism

În 1989, businessman-ul născut în New York City a lansat Tour de Trump, o replică a Turului Franței desfășurată pe Coasta de Est a Statelor Unite. El era principalul sponsor și întrecerea se încheia la Atlantic City, unde antreprenorul avea trei cazinouri.

Inclusiv Taj Mahal, care îl costase un miliard. După doi ani plini de scandaluri, Trump a renunțat. Problemele financiare și anchetele pentru evaziune fiscală l-au obligat să vândă Turul.

Don King l-a susținut în campanie

Trump a intrat și în lumea boxului, organizând mai multe gale profesioniste importante la Atlantic City.

I-a fost consilier financiar lui Mike Tyson pentru o scurtă perioadă și a devenit foarte apropiat de Don King, managerul lui Tyson și unul dintre cei mai controversați impresari din sportul mondial.

Iar Don King, 85 de ani, l-a susținut acum în campania prezidențială: "Donald Trump este șansa noastră să omorâm sistemul corupt din America".

"Nadia, ești un lider în sport. Te iubesc, dar ești concediată"

Un admirator al Nadiei Comăneci, Donald Trump a invitat-o în 2008 pe fosta mare gimnastă la ediția cu celebrități a reality-show-ului "Ucenicul", realizat de miliardarul american la NBC. A fost însă eliminată în al doilea episod.

Într-un ultim mesaj, Trump i-a spus în timpul emisiunii: "Nadia, sunt un mare fan, te-am văzut învingătoare la Olimpiadă, te-am urmărit câștigând atâtea concursuri. Ești extraordinară. O competitoare la cel mai înalt nivel. Un lider în sport. Dar nu poți fi manager de proiect aici, nu poți conduce echipa mea. Te iubesc, dar ești concediată".

Atunci, la sfârșitul show-ului, Nadia a declarat pentru NBC: "Nu cred că meritam să fiu dată afară, puteam fi importantă pentru echipă. Sunt dezamăgită, însă știu că toate premiile vor fi donate în scop caritabil".

"Uman, Trump reprezintă tot ce e mai rău. Rasist, sexist, xenofob. Dar eroii americani au fost deseori bandiți care păreau să lupte împotriva corupției, idealizați de cinematografie ca rebeli strălucitori, dar în realitate niște infractori care ucideau și răpeau"
Kareem Abdul Jabar, fost mare baschetbalist american

"Hai să punem toți idioții la conducerea lumii și să așteptăm să vedem ce se întâmplă. Un reality-show. O lume tristă"
Vincent Kompany, fotbalist belgian Man. City

3.700.000.000 $este averea lui Donald Trump; potrivit New York Times, ar fi plătit însă 0 taxe la nivel federal în ultimii 20 de ani

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
valentinn10
valentinn10  •  10 Noiembrie 2016, 11:00

Cum necum e presedintele SUA ,la fel si BECALI , e CEL MAI MARE PATRON AL CELEI MAI MARI ECHIPE DIN TARA, FENOMENUL FOTBALULUI ROMANESC.

10204389902090161
Nicolae Cojocaru  •  10 Noiembrie 2016, 10:34

Becali are succes in sport, deci e mai grozav decat Trump. Sa-l sfatuiasca vreun expert sa imigreze in USA si apoi sa candideze pentru Casa Alba...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează