GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  EXTREM

A încercat imposibilul » La 63 de ani, Diana a vrut să traverseze Strîmtoarea Florida fără protecţie împotriva rechinilor :O

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Articol de - Publicat marti, 21 august 2012 00:00 / Actualizat marti, 21 august 2012 15:08

UPDATE Diana Nyad nu a încheiat nici această încercare de a traversa Strîmtoarea Florida, din cauza înţepăturilor de meduză

---------------------------

Gazeta a mai scris despre Diana Nyad. La 63 de ani ea vrea să devină prima persoană din lume care înoată din Cuba în Florida fără o cuşcă menită să o ţină protejată de eventualele atacuri ale rechinilor. Zilele acestea, ea se află la cea de-a treia încercare în ultimul an. În 1978, ea a eşuat în încercarea de a străbate înot Strîmtoarea Florida, deşi a folosit cuşca.

Deja aceasta este a treia zi a călătoriei sale, care îi poate aduce pericole precum hipotermia, meduze veninoase şi furtună. Diana Nyad trebuia să ajungă în Florida Keys în cursul zilei de azi, dar echipa sa de asistenţă a anunţat luni seară că înotătoarea a pierdut 6 ore din cauza unei furtuni care a ţinut-o departe de cursul ideal.

Asta se întîmpla duminică. Luni însă condiţiile meteo s-au îmbunătăţit considerabil, cerul s-a înseninat şi curenţii i-au devenit amici Dianei. Tot luni, Diana a primit vizita-surpriză a unei bărci încarcate cu prieteni şi membri ai familiei, ceea ce i-a ridicat moralul. Şi a înotat cu delfinii, apăruţi lîngă ea. Rechinii de care îi era atîta teamă nu şi-au făcut simţită prezenţa. Echipa de asistenţă a Dianei a venit cu soluţii care să împiedice instalarea hipotermiei. Deşi înoată în apă de 30 de grade, pericolul hipotermiei există, deoarece temperatura apei este sub temperatura corpului său. Acest lucru, la expunere prelungită, aduce frisoane şi scăderea temperaturii.

"Ştim că mintea sa poate duce această provocare. Dar există un punct peste care corpul nu poate trece. La Diana Nyad, nimeni nu ştie care este acest punct", a spus Candace Hogan, o membră a echipajului Dianei. Diana a a avut iniţia de străbătut 160 de kilometri, din care a înotat mai mult de jumătate. Încercarea ei ar trebui să dureze 60 de ore.

Meduzele blestemate

Australianca Susie Maroney a înotat această distanţă în 1997, dar a folosit o cuşcă împotriva rechinilor. În iunie 2012, o altă australiancă, Penny Palfrey, a înotat 127 de kilometri înspre Florida, fără cuşcă, dar a abandonat din cauza curenţilor prea puternici. Pe Nyad deja au întepat-o meduzele în această încercare de a traversa înot strîmtoarea Florida. Tot înţepăturile acestor vietăţi au obligat-o să abandoneze celelalte două tentative.

Diana Nyad se antrenează de trei ani pentru această încercare. Este însoţită de bărci şi de un kaiac care poartă un aparat ce generează un cîmp electric care să-i îndepărteze pe rechini. Înotătoarea face pauze periodice pentru a se odihni, hidrata şi mînca alimente dătătoare de energie.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
adyssulovecrysa
adyssulovecrysa  •  21 August 2012, 17:54

si fara aparatu impotriva rechinilor:)))

giftzwerg
giftzwerg  •  21 August 2012, 11:05

Sa îl ia și Băsescu în aceasta temerare încercare !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează