GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  ALEGERI SUA

Barack Obama vs. Mitt Romney » Cine va fi noul preşedinte al SUA? Fotbalul american spune că ambii :)

Fotbalul american e şi el prezent în alegeri, însă indiciile sînt contradictorii
Fotbalul american e şi el prezent în alegeri, însă indiciile sînt contradictorii

Articol de - Publicat marti, 06 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 06 noiembrie 2012 12:55

Marţi-noapte vom afla cine va conduce "cea mai puternică naţiune" din lume. Ca de obicei, şi sportul are un cuvînt de spus.

Democratul Barack Obama şi republicanul Mitt Romney au dus cea mai scumpă campanie electorală din istoria SUA, cheltuind aproximativ 3 miliarde de dolari pentru a se instala la Casa Albă. Dar, uneori, intervin şi argumente trăsnite care pot influenţa rezultatele.

Precum studiul care spune că există o legătură între rezultatele alegerilor şi performanţele echipelor colegiilor de fotbal american.

Efectuat pe o perioadă de 44 de ani, studiul a arătat că victoriile obţinute în ultimele 10 zile dinaintea alegerilor cresc procentul de aprobare a preşedintelui în exerciţiu cu minimum 1,61% în statul respectiv. Dacă studiul are sau nu efect vom afla la urne, acolo unde sondajele îi dau pe cei doi candidaţi ca fiind despărţiţi de un singur procent.

Regula "Redskins"
Americanii mai au un indicator sportiv, aşa-numitul "Redskins Rule". Din 1940 încoace, de fiecare dată cînd Washington Redskins a învins în ultimul meci dinaintea alegerilor, preşedintele în funcţiune al SUA a cîştigat Casa Albă.

Cu o singură excepţie, 2004, cînd Redskins a pierdut, dar Bush Jr. şi-a păstrat mandatul. De data aceasta, Redskins a fost învinsă de Carolina Panthers, 13-21, ceea ce ar însemna că Obama va pierde.

Ohio, cheia alegerilor
În perioada modernă, nici un republican nu a cîştigat Casa Albă fără Ohio. Romney ştie că pierderea celor 18 electori transformă totul într-o misiune aproape imposibilă. Conform criteriului menţionat, e interesant de remarcat că echipa Ohio Buckeyes are nu mai puţin de 10 victorii consecutive, fapt ce l-ar avantaja pe Obama :). Mai mult de atît, conform ultimului sondaj CNN, Obama conduce în Ohio cu 50%, în vreme ce Romney are 47%.

73 de milioane de dolari au cheltuit doar în Ohio cei doi candidaţi în campania electorală

7000 de spoturi electorale au fost difuzate în ultimele 4 zile în toate reţelele TV din Ohio

În afară de Ohio, alte state care pot influenţa semnificativ rezultatul alegerilor sînt: Florida, Virginia şi Pennsylvania.

534914-cote.jpg

Cum se alege preşedintele?

Fiecare stat are un număr fix de electori. Candidatul care obţine cel puţin 270 de electori, adică jumătate plus 1, ajunge la Casa Albă. De exemplu: Texas are 38 de electori. Dacă Romney cîştigă votul populaţiei, electorii merg în dreptul republicanului.

Cine iese preşedinte Cota la pariuri
Obama 1.22
Romney 4.33*
*cote de la Bet365

PROCENT
49% Obama
48% Romney*
*conform ultimului sondaj Washington Post

1.53 e cota la Bwin pentru ca Obama să obţină sub 310 electori

1001.00 e cota la Ladbrokes pentru ca actorul Clint Eastwood, susţinător al lui Romney, să fie numit secretar de stat. Favorit e democratul John Kerry, cu o cotă de 3.50

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
cornelisse
cornelisse  •  06 Noiembrie 2012, 15:05

"Cu o singură excepţie, 2004, cînd Redskins a pierdut, dar Bush Jr. şi-a păstrat mandatul." Nu e chiar asa... Bush a pierdut alegerile, cei mai multi americani au votat pro Al Gore si doar manevrele au facut ca Bush Jr. sa ramana in functie. Stati linistiti, se intampla si acolo. Nu credeti? Va invit sa verificati.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează