GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  WORLD CUP PE DVD

Eroul Paolo Rossi şi Italia campioană mondială în 1982, miercuri, numai cu Gazeta! » Prinţul Pablito

Articol de - Publicat luni, 01 noiembrie 2010 00:00

Regenerat de bătrînul Bearzot după scandalul meciurilor trucate, Rossi a propulsat squadra azzurra spre titlul mondial cu 6 goluri în ultimele 3 meciuri.


De-abia îi expirase suspendarea. Paolo Rossi, un nevinovat prins în caracatiţa meciurilor trucate din Italia şi exclus din fotbal timp de doi ani, încerca să revină la viaţă. La 25 de ani, s-a trezit direct la Mondial!

Un singur om, selecţionerul Enzo Bearzot, a crezut în el, susţinîndu-l pînă la capăt. A continuat să-l titularizeze chiar dacă "Pablito" n-a marcat nici un gol în primele patru partide ale turneului din Spania.

Apoi, lovitura de graţie. Hat-trick contra Braziliei lui Zico şi Socrates. Şi 3-2 în cel mai important meci al Italiei. "A fost cadoul meu pentru Enzo Bearzot", avea să dezvăluie Rossi, a cărui biografie s-a intitulat "Am făcut Brazilia să plîngă!". "E adevărat, chiar am făcut-o să plîngă!", spune acum Paolo, mîndru de performanţa sa.

Au urmat o "dublă" în semifinala cu Polonia şi încă un gol în finala contra nemţilor. Visul se împlinise: squadra azzurra era campioană mondială, iar Paolo Rossi, golgeter: "Destinul mi-a luat doi ani din viaţă, însă m-a răsplătit cu cel mai preţios trofeu".


2,1 milioane de spectatori au asistat în total la cele 52 de meciuri; bariera celor 2 milioane de fani a fost depăşită în premieră la CM

"Şi astăzi sînt recunoscut peste tot lume! Iar cînd ajung la Rio de Janeiro, nici un taximetrist nu vrea să mă ia în maşină. Toţi îşi aduc aminte de acel hat-trick contra Braziliei din 1982"
Paolo Rossi, golgeterul CM '82

Şeic pe teren şi blat saxon
Trei momente au scurt-circuitat Mondialul spaniol. Două în grupe şi unul în semifinale.

1. În meciul Franţa - Kuweit (4-1), şeicul Fahid, preşedintele federaţiei kuweitiene, a coborît pe gazon pentru a protesta împotriva unui gol al lui Giresse; a ameninţat că va retrage echipa dacă reuşita (arabii se opriseră din cauza unui fluier din tribună) nu va fi anulată; golul nu a fost acordat.

2. RFG şi Austria au trucat meciul direct din grupe; la o victorie la limită a nemţilor, se calificau ambele echipe, iar Algeria era eliminată; aşa s-a întîmplat: RFG a învins cu 1-0.

3. În semifinala RFG - Franţa (3-3, 5-4 la penaltyuri), portarul neamţ Schumacher l-a lovit cu şoldul în cap pe Battiston, care a suferit o comoţie cerebrală, plus o vertebră tasată şi fractură de mandibulă

Curiozităţile Mondialului
- la 40 de ani şi 133 de zile, Dino Zoff, căpitanul Italiei, a fost cel mai în vîrstă fotbalist care a cîştigat finala CM
- la 17 ani şi 42 de zile, nord-irlandezul Norman Whiteside a devenit cel mai tînăr jucător prezent la un Mondial
- englezul Bryan Robson a înscris la acea vreme cel mai rapid gol la CM (27 secunde, 3-1 cu Franţa)
- maghiarul Laszlo Kiss a reuşit cel mai rapid hat-trick din istoria CM (minutele 69-76; 10-1 cu El Salvador)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
tazz82
tazz82  •  05 Noiembrie 2010, 12:53

interesant...poate mai multe imagini de atunci erau bine venite!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close