GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SPECIAL GSP

Franklin Lobos, minerul coechipier cu Zamorano, a jonglat mingea după 68 de zile în subteran! » Meciul vieţii

Articol de - Publicat vineri, 15 octombrie 2010 00:00

La ieşirea din mină, preşedintele chilian Pinera l-a întîmpinat: "Ai cîştigat cel mai important joc al tău!". Fostul "mortier magic" i-a răspuns: "Şi cel mai dur!".

Franklin Lobos, 53 de ani, 13 petrecuţi în prima ligă chiliană, 86 de goluri, era doar şofer în mina San Jose ("mina Kamikaze", din cauza deselor accidente), însă el a trăit cel mai mare coşmar pe 5 august. Atunci, acoperişul s-a prăbuşit în tunel exact în spatele maşinii sale aflate în mers. A scăpat ca prin minune şi a ajuns la refugiul unde se adăposteau ceilalţi 32 de mineri.

Peste aproape 70 de zile, şase specialişti au coborît în capsulă la 622 de metri adîncime pentru a-i pregăti pe ortaci de ascensiune. Primul salvator era Manuel Gonzalez, 46 de ani. Întîlnirea cu Franklin a fost o revelaţie. Gonzalez, fost jucător la Deportivo O'Higgins, îi fusese adversar pe 21 iulie 1985 la partida cu Cobresal!

Numărul 27
Lobos, supranumit pe gazon "mortierul magic" datorită şuturilor sale letale din lovituri libere, a fost al 27-lea miner ridicat la suprafaţă, după exact 27 de minute de la precedentul salvat. A fost întîmpinat de Carolina, una dintre fetele lui, care i-a oferit o minge cu autografele rudelor. Ce a făcut? A început imediat să jongleze! Apoi, l-a îmbrăţişat pe preşedintele Pinera, care i-a spus: "Bine ai revenit la viaţă! Ai cîştigat cel mai important meci al tău. Meciul vieţii!". Zîmbind, Franklin i-a răspuns: "A fost şi cel mai dur!".

1.500 de dolari era echivalentul salariului lunar al lui Franklin Lobos ca miner la San Jose


Întîmplări cu minerii de la San Jose
Cei 33 de ortaci din deşertul Atacama îşi spun acum poveştile, care sînt pline de momente interesante:

- Carlos Mamani, bolivianul de 23 de ani, singurul străin, se angajase la San Jose cu numai 5 zile înainte de dezastru
- Johnny Barrios, 50 de ani, le-a cerut să-l aştepte la ieşirea din mină celor două femei din viaţa lui: soţia şi amanta; l-a întîmpinat doar amanta!
- Jimmy Sanchez, cel mai tînăr, 19 ani, a primit un abonament pe viaţă la meciurile lui Universidad de Chile, echipa sa favorită
- un miner a decis în subteran ca, după 20 de ani alături de iubită, să se însoare la biserică; o dată ajuns sus, a întrebat-o: "Ţi-ai luat rochie?"
- minerii au cerut în subteran filme cu Maradona şi Pele; plus muzică: Elvis Presley

Cum au supravieţuit
Minerii chilieni au reuşit să reziste 68 de zile în subteran, găsind soluţii şi fiind ajutaţi enorm din exterior (3 ţări s-au implicat decisiv în salvare: SUA - NASA şi specialişti în minerit; Canada şi Africa de Sud).
- timp de 17 zile, pînă cînd au fost descoperiţi, şi-au împărţit mica rezervă de hrană: la fiecare 48 de ore, fiecare avea două linguriţe dintr-o conservă de ton, o gură de lapte şi o jumătate de biscuit
- în medie, minerii au slăbit cu 10 kilograme
- foloseau farurile pentru a simula venirea zilei
- prin cele două puţuri înguste (fiecare cu diametrul egal cu un Iphone pus pe orizontală: 11,5 cm), li s-au trimis oxigen, apă, alimente solide, medicamente, sisteme de comunicaţii
- au folosit original 3 tuneluri din apropierea refugiului: unul ca latrină, altul pentru exerciţii fizice şi al treilea pentru fumători
- le-au fost trimise diferite vaccinuri, pe care şi le-au făcut singuri
- aveau 3 mese pe zi
- citeau zilnic din Biblie

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează