GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  OPINIE

Gabriel Berceanu, "Despre mame de jurnalişti şi AJF-uri"

Articol de GSP - Publicat vineri, 18 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 18 noiembrie 2011 21:36

Nu ştiu nimic despre mamele colegilor mei. Sînt aproape cel mai tînăr din redacţie. Ne zbatem ca nişte beleuzi să fim interfaţă rapidă şi corectă între sport şi oameni. Între ziar şi net, devenim iPad: tot ce se-aude trist de-acasă trece repede, o mişcare a degetului pe ecran.

Dar presupun. Am dreptul să fac asta, în ciuda tuturor comunicatelor FRF. Presupun că mamele unora dintre colegii mei nu mai trăiesc. La unii, cearcănul nu stă numai în reportaje, statistici, deplasări sau ediţii tîrzii. Ca unul păţit cu tata, văd semnul ciudat, de maramă inversă: prea adînc, acolo sub ochi, să nu fi fost lagăr de lacrimi.

Şi da, e vai de ele. "Vai de mamele noastre": mulţi dintre colegi ar fi putut renunţa la delirul acesta funambulesc şi să rămînă ingineri, jurişti, trăitori pe banii părinţilor, economişti sau sportivi. Să nu fie tîmpiţi, făcînd ce le place mai mult, devenind cei mai buni într-o meserie în care mănînci cel mai des covrigi de 2,5 lei punga, de la o gheretă care duminica e închisă. Dar dumneavoastră ne preţuiţi mamele. Vă pasă de ele, le compătimiţi.

Pe mine, mama şi acum mă ceartă. Că m-am înhăitat cu Andrei Niculescu, Justin Gafiuc sau Maria Andrieş. Primul, că e diavolesc în viziune, acoperind cu orgoliu şuierător tăcerea unei singurătăţi pe care i-o bănuieşte mama. Al doilea, că-i sisific de perseverent şi organizat, deşi nu recunoaşte nici azi că ea l-a rugat să mă convingă să-mi dau licenţa în teologie. De Maria îmi spune că-i debordantă în emoţii şi zgomotoasă în idei. Vă plictisesc cu mama şi părerile ei? Dumneavoastră aţi adus vorba.

Mama e aproape bine, nu prea sănătoasă, şi nu se bucură că o zgîndăriţi şi o speriaţi. Mă sună mereu cu o voce stoarsă: "Nu mai scrie despre el, omul ăsta o să-ţi facă rău!". Ce să facă şi ea, a crescut la ţară, bunica îi spunea la fel despre beţivii mitocani care treceau seara, după două zile de pescuit, spre birtul satului: "La ăştia nu le răspunzi, că n-au Dumnezeu şi te pălmuiesc!". Obişnuinţe de la Dunăre, valabile pretutindeni.

Nu contează cît fotbal ştie mama. Dar dacă a ajuns să se teamă pentru mine auzind numele dumneavoastră, ar trebui să faceţi ceva! Fie şi numai pentru ca mamele noastre, ale celor mai tineri, cu mame vii, "vai de ele", să se împace la gîndul că măcar sîntem sănătoşi şi liberi, decît bogaţi şi mirosind a zeghe.

"Vai mamele noastre". Generalizînd comunist. Dacă i-aţi fi spus asta doar lui Marius Mărgărit, colegul meu care aştepta în aeroport "naţionala", pariez că v-ar fi plesnit cu tot riscul unui proces. Rău de tot. Poate decisiv.

A, şi despre fotbal! Am aflat, împreună cu colegii Costin Ştucan şi Radu Bichiş, că AJF Mureş s-a mutat pe 27 februarie 2011 în Hotelul President. Al lui Sorin Ţerbea. Şi nu plăteşte chirie!

"Am făcut acest gest de a oferi spaţiul Asociaţiei Judeţene de Fotbal, efectiv fără a cere nimic în schimb. Am făcut-o exact pentru a promova sportul şi, de ce nu?, fotbalul", a explicat Sorin Ţerbea pentru mureş.ştirionline.net, în februarie.

În 2009, în urma vizitei lui MS la Tîrgu-Mureş, în campania pentru şefia FRF, la o manifestare la care Ţerbea era gazdă, "autorităţile locale au promis că vor rezolva problema sediului", spune şeful AJF Mureş, Tiberiu Szatmari.

Şi continuă: "Mutarea într-un nou sediu a devenit posibilă după o nouă întîlnire cu Mircea Sandu, cînd preşedintele FRF a redeschis subiectul. În aceste condiţii, autorităţile au fost forţate să acţioneze şi să găsească o soluţie".

Vai mama noastră!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (13)
dernis
dernis  •  19 Noiembrie 2011, 08:36

Comanda clara si scurta; "Da-ti circ si paine romanilor de sarbatori "; asta face DNA-ul. Ei cunosc foarte multe acte de coruptie clara a lui Sandu si inca nu il aresteaza;pt a fi circul mai frumos ne da dovezi cu lingurita. Imprumuturile intre familiile din sport se considera coruptie ,spune regulamentul FRF.

theopalas
theopalas  •  18 Noiembrie 2011, 23:33

Adica mentalitatea asta ca se vinde ceea ce se cere. Pai oriunde majoritatea este caracterizata de incultura, iar daca se ofera chiar numai ce se cere, adica incultura, nu o sa avem un viitor stralucit. Mai oferiti si ce se cere din 10% aia caracterizati prin bun simt si cultura.

theopalas
theopalas  •  18 Noiembrie 2011, 23:29

Din pacate jurnalismul adevarat a murit in Romania. De ce ne tot ascundem dupa vorbe? Televiziunile care se ocupa cu sportul sunt la fel ca celelalte, adica nu exista impartialitate. Daca trage un partz Becali apar 10 articole, daca alta echipa de provincie realizeaza ceva important, sau care merita o atentie sporita, abia daca e bagata in seama. Sau la celelalte televiziuni, unele sunt anti Basescu, altele pro Basescu. Ceea ce nu este un lucru normal. Multe site-uri s-au transformat in tabloide, unde se promoveaza incultura, pornografia si altele. Se inventeaza intr-o veselie stiri, bazate evident pe minciuni sau zvonuri, fara sa se tina cont de nici un cod moral. Schimbati-va mentalitatea!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează