GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INTERVIU

VIDEO Garry Kasparov, dezvăluiri despre lupta anti-sistem, în interviul acordat Gazetei: „În acel moment, am încetat să mai fiu campion sovietic”

Garry Kasparov // foto: Raed Krishan - GSP +9   FOTO
Garry Kasparov // foto: Raed Krishan - GSP

Articol de , - Publicat sambata, 07 mai 2022 08:12 / Actualizat sambata, 07 mai 2022 08:24

Garry Kasparov, aflat la București cu ocazia etapei inaugurale a turneului internațional Grand Chess Tour, dezvăluie, în interviul-eveniment acordat Gazetei Sporturilor, cum a început să fie respins de sistem în momentul în care a devenit un disident al Uniunii Sovietice.

  • Cine e Garry Kasparov? Născut la Baku în 1963, fiul Klarei Gasparian și al lui Kim Moiseevici Weinstein, Garry Kasparov a început să practice șahul în mod organizat de la vârsta de 7 ani.
  • De la 10 ani a început pregătirea specializată la școala fostului campion mondial Mihail Botvinnik.
  • A devenit mare maestru în 1980, la vârsta de 17 ani, iar în 1985 îl învinge pe Anatoly Karpov și cucerește titlul mondial, pe care îl păstrează până în 2000.
  • Din 1993 începe opoziția față de federația internațională, FIDE, care îl deposedează de titlu. În același an înființează alternativa Professional Chess Association și se încoronează campion mondial și al acestei versiuni.
  • Personalitate puternică, implicată politic și social, Kasparov este unul dintre cei mai mari adversari și contestatari ai regimului Putin.

Garry Kasparov: „Când am deschis gura împotriva sistemului, am încetat să mai fiu campion sovietic"

- Cum vă trata regimul sovietic? Ca pe o vedetă de dimensiuni planetare sau ca pe un cui în talpă? 
- Oho! M-am găsit tot timpul într-o poziție dificilă pentru că sunt anticomunist. Am gândit întotdeauna că sistemul comunist este ca o otravă. Și nu doar pentru Rusia, ci și pentru alții din jur, cum erau țările din estul Europei, inclusiv România. 

Dar și mai departe, până în Indochina, de exemplu, ori în Africa și America Latină. Pe de altă parte, eram un produs al școlii sovietice de șah, un ambasador intelectual al Uniunii Sovietice. Care trebuia să arate lumii superioritatea acestui regim și decadența Occidentului. Șahul era un eficient instrument de propagandă.

De ce femeile nu sunt la nivelul bărbaților în șah? Răspunsul profund al lui Garry Kasparov
ȘAH
De ce femeile nu sunt la nivelul bărbaților în șah? Răspunsul profund al lui Garry Kasparov

- Dar nu v-ați împăcat cu această postură. 
- Din momentul în care am deschis gura și am spus lucruri, am încetat să mai fiu un campion sovietic și am devenit un nedorit critic al sistemului. Care sistem recunosc că mă și ajutase să devin ce devenisem în șah. Totuși, fiind campion mondial, eram un soi de înalt prelat, intangibil. Plus că în Rusia nu mai era Stalin la putere, ci Gorbaciov.

Citește și alte știri despre Garry Kasparov

VIDEO De ce femeile nu sunt la nivelul bărbaților în șah? Răspunsul profund al lui Garry Kasparov

INTERVIU-EVENIMENT De la Karpov la Putin » Legendarul șahist Garry Kasparov, interviu eveniment în GSP: „Comunismul e o otravă”

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
139226857413709
Maximilian Alforno  •  07 Mai 2022, 14:34

lol

planetfun
planetfun  •  07 Mai 2022, 13:13
Postat de Ion-Nelu Nistor pe 07 Mai 2022, 13:01

Kasparov va ramane un Campion Mondial la un sport in care nu au acces multi dintre cei care comenteaza aici. Orice se va intampla de-acum in colo.

Si Karpov la fel.

1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  07 Mai 2022, 13:01

Kasparov va ramane un Campion Mondial la un sport in care nu au acces multi dintre cei care comenteaza aici. Orice se va intampla de-acum in colo.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează