GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INTERVIU EXCLUSIV CU PRIMARUL BUCUREŞTIULUI

GSP faţă-n faţă cu Sorin Oprescu / Hocheist, doctor, primar!

Articol de - Publicat joi, 30 octombrie 2008 00:00

Gazeta Sporturilor a vorbit cu Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, despre sport, fotbal şi despre viaţa de zi cu zi a acestuia

- Domnule Oprescu, lipsesc bazele de pregătire pentru sportivi!
- Mulţi cred că umblu numai după cei care nu respectă legea prin Bucureşti. Nimeni nu o să înceapă să respecte ceva dacă ştie că ai lăsat în urma ta o serie întreagă de ilegalităţi şi te-ai făcut că nu le vezi. Domnule, sînt probleme! :X Pot să vă spun că am descoperit un ştrand important al Bucureştiului unde, pe locul a două vestiare, a început ridicarea unui hotel.

- La ştrandul Tineretului?
- Acolo sînt alte probleme care s-au creat din cauza vecinătăţilor. Au fost şi vor fi în continuare, iar asta din cauza unor unităţi comerciale aflate în faţa ştrandului. Cealaltă porţiune, de pe partea opusă, a fost cumpărată acum 20 de ani de o serie întreagă de firme.

- Au dispărut cluburile şcolare, ce putem face pentru a le reînfiinţa?
- Asta s-a întîmplat din cauza legii retrocedărilor, Legea 10. Şi mai mult ca sigur au dispărut pentru că aveau în jurul lor multă verdeaţă. Încerc şi eu să văd ce a mai rămas şi vreau să facem un plan coerent de reabilitare a cluburilor şcolare sportive. ;)

- Credeţi că vor mai exista blaturi în Liga I?
- Părerea mea este că la poporul român se poate întîmpla orice. Şi cînd nu se joacă meciurile, se întîmplă ceva. Chestia asta cu blaturile e o chestiune la îndemîna oamenilor cu foarte mulţi bani, care au ce să ofere. Îmi place să cred că jocurile sînt cinstite, chiar dacă o să par un copil.

- Foarte mulţi jucători străini în fotbalul românesc. Vom avea probleme la echipa naţională?
- Probleme o să avem pentru că dacă vom continua aşa şi nu vom căuta propriile noastre valori nu vom şti în ce ţară sîntem. Jucătorii străini sînt buni, ştiu jocul ăsta la fel de bine ca şi noi, dar nu cred că toţi au aceleaşi condiţii de pregătire şi de afirmare. Nu ştiu dacă toţi au respectat un stat la coadă, pentru a promova în Liga I.

- Aveţi un mesaj pentru sportivi români?
- Să fie atît de deştepţi încît comportamentul lor să nu mai lase loc de interpretări. Eu sînt convins că au toate calităţile necesare pentru a face performanţă.

PLANURILE LUI OPRESCU

1. Stadionul "Lia Manoliu" - "Îmi doresc finalizarea stadionului, dar a venit la mine un zăpăcit care să-mi spună că nu facem pistă de atletism. O să fie şi pistă de atletism, pentru că orice stadion care se respectă are şi pistă de atletism. Nu se poate să nu facem pistă de atletism, vă garantez că ea va exista indiferent de cine vine să-mi spună să nu o fac!"

2. Bazine de înot - "Vreau să fac în cartierele bucureştene unu-două bazine, acolo unde este concentrarea cea mai mare de lume pentru că eu am învăţat că înotul dezvoltă cel mai bine. Dacă mă ajută Dumnezeu să fac două bazine în marile cartiere, care să aibă profesori de înot, mă voi simţi împlinit"

3. Academia de tenis - "Îl voi susţine pe Ilie Năstase pentru înfiinţarea Academiei de tenis, pentru că este un proiect important"

4. Reabilitarea stadioanelor - "Voi încerca o ameliorare a stadioanelor în funcţiune, atît cît ţine de mine, pentru că majoritatea cluburilor sînt private"

HOCHEISTUL DE LA PRIMĂRIE

Sorin Oprescu a făcut şi sport în tinereţe, înainte de a ajunge doctor. "Am plecat de la patinaj artistic, după două luni. Nenea Mişu Flamaropol, Dumnezeu să-l odihnească, era antrenorul echipei naţionale de hochei şi a venit la profesorul meu şi i-a spus: «Mă, nu vrei să mi-l dai pe zăpăugul ală de acolo de pe gheaţă? Ăla nu calcă a patinator artistic».

Şi am fost la hochei, m-am îndrăgostit de sportul ăsta şi cred că am făcut bine din moment ce am ajuns la echipa naţională. Mama a venit la un singur meci al meu, cînd mi-a sărit un puc în cap şi am leşinat, m-au scos pe braţe. Seara, acasă, mi-a spus: «Mamă, decît să te bată alţii, nu vrei să te bat eu gratuit? :O Pentru că eu te bat ca o mamă!"». Mai în glumă, mai în serios, eram în anul 3 la Medicină şi am renunţat.

SPORTUL ÎN ŞCOLI

Sorin Oprescu consideră că sportul în şcoli şi licee nu trebuie luat în rîs şi trebuie promovat ca pe vremuri. Primarul general al Capitalei consideră că înotul este cel mai complex sport şi este nemulţumit că orele de educaţie fizică în învăţămînt nu se mai fac. "Sportul trebuie promovat aşa cum au făcut numele mari ale sportului românesc. :) Amintiţi-vă de Ilie Năstase şi de nebunia lui. În '71 era o furie în sensul frumos al cuvîntului, toată lumea juca tenis, oriunde se găsea un teren, un maidan. Elevii au nevoie de cîteva ore de sport la început pentru a le intra în sînge".

OPRESCU ALTFEL

- Ce vă face să zîmbiţi?
- Optimismul că o să fie bine. Pentru simplul motiv că nu am fost niciodată un pesimist şi întotdeauna am crezut cu tărie că ajungem la o stare de normalitate."

- Care este singurul lucru la care nu puteţi renunţa?
- La chirurgie, pentru că e ca mersul pe bicicletă. Îţi intră în sînge şi nu mai poţi uita.Eu am făcut facultatea asta pentru că mi-a plăcut şi am spus că îmi doresc să ajung chirurg din clasa a IX-a. Şi cînd am zis că vreau, am reuşit! ;)

- Mai aveţi timp să faceţi sport?
- Fac grădinărit şi îmi închipui că fac sport. Sînt un prost! :) O să mă duc din cînd în cînd la sală, o să înot şi eu o jumătate de oră. Normal că îmi place după aceea şi mă simt bine două zile, dar e mult prea puţin.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (22)
 •  23 Februarie 2011, 04:20

Patinuar cand faceti? da nu ca ala de la Brasov !!!

 •  29 Ianuarie 2009, 10:09

Este normal ca stadionul sa aiba pista de atletism, deoarece este stadion national, facut cu bani publici, adica trebuie sa deserveasca pe toata lumea.

 •  31 Octombrie 2008, 07:14

Fara pista. Imi place atletismul dar stadioanele multifunctionale (fotbal, atletism, etc.) sunt o reminiscenta a altor vremuri.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează