GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  REPORTAJ

Kovacs. Pro şi contra

Articol de - Publicat miercuri, 09 ianuarie 2008 00:00

Mari jucători ai lui Ajax îşi amintesc de Ştefan Kovacs. E şi criticat, dar Cruyff spune: "Rezultatele arată că a fost bun"

Pentru noi, Ştefan Kovacs a fost un erou. Primul antrenor român care cucerise Cupa Campionilor, cu marea echipă a lui Ajax. Şi nu o dată, ci de două ori, în '72 şi '73, oferind strălucire "fotbalului total" iniţiat de Rinus Michels la Amsterdam. În Olanda însă, nu toţi sînt de acord. Marii jucători ai "lăncierilor" sînt divizaţi. Unii l-au adorat. Alţii, mai puţin.

"Prea blînd"

Gerrie Muhren nu neagă un lucru: "Kovacs a fost un bun tehnician". Dar îi reproşează ceva: "Prea blînd. Faţă de el, Michels era mai profesionist". Fostul mijlocaş dezvăluie: "În primul an cu Kovacs am jucat şi mai frumos, fiindcă eram fotbalişti de top cărora românul le dăduse libertate. Apoi, cu timpul, ordinea a dispărut şi totul s-a terminat. Dacă am fi rămas uniţi, am fi putut fi campionii Europei pentru totdeauna".

"Alegerea corectă"

Dar Rep apreciază schimbarea făcută de Kovacs: "Ne săturaserăm de duritatea şi disciplina lui Michels". La rîndul său, Krol îl descrie nu doar ca pe "o persoană gentilă, cu simţ al umorului", ci şi drept "un tactician desăvîrşit". Iar legenda Cruyff zice: "Rezultatele arată că Mister Kovacs a fost alegerea corectă".\

Despre Cruyff se spunea că era preferatul antrenorului, influenţîndu-l şi în formarea echipei. Totuşi, Kovacs îl controla, deşi uneori prin metode neobişnuite. Jurnalul londonez The Guardian n-a uitat un episod: "Înaintea unui meci, Johan s-a plîns de dureri la genunchi. Kovacs, care descoperise că fotbalistul era dependent de bani, i-a pus o bancnotă de o mie de guldeni pe genunchi. Zîmbind, Cruyff a admis că poate să joace".

"Kovacs era un antrenor bun, dar prea blînd. Ne-a dat prea multă libertate şi, în final, disciplina a dispărut. N-am mai avut acelaşi spirit"
Gerrie Muhren, mijlocaş Ajax (1968-'76)

"Mister Kovacs era inteligent, ştia ce să ceară de la fiecare jucător. Şi, în plus, un tactician desăvîrşit. Toate momentele cu el au fost speciale"
Ruud Krol, fundaş Ajax (1968-'80)

7 trofee a cucerit Ştefan Kovacs în doi ani la Ajax, printre care două Cupe ale Campionilor şi o Cupă Intercontinentală

"Antrenor, nu frizer"
Cotidianul britanic The Guardian povesteşte că, în 1971, după ce Rinus Michels a plecat la Barcelona, "Ajax avea 15 nume pe listă, dar l-a ales pe cel mai ieftin, Ştefan Kovacs. Nu era cunoscut în Olanda şi a fost întîmpinat cu scepticism". La primul antrenament, unul dintre jucători, pletos şi el, ca mulţi coechipieri, l-a întrebat: "Ce părere ai de lungimea părului nostru?". Kovacs i-a răspuns acid: "Eu sînt antrenor, nu frizer".

S-au revoltat
Nu trecuse nici un an de cînd Kovacs semnase cu Ajax şi conducerea clubului a vrut să-l concedieze. Culmea! După un 0-0 la Lisabona cu Benfica, în urma căruia batavii se calificaseră în finala Cupei Campionilor. "Şefii erau nemulţumiţi că Ajax nu înscrisese. Şi aveau încă un motiv: antrenorul secund şi doctorul sugeraseră că românul pierduse controlul echipei", a scris The Guardian. Însă jucătorii s-au revoltat şi Kovacs a rămas.

Ştefan Kovacs
S-a născut pe 2 octombrie 1920
A murit pe 12 mai 1995
Carieră ca tehnician: Universitatea Cluj (1956-'62), România (antrenor federal; 1962-'67), Steaua (1967-'71), Ajax (1971-'73), Franţa (director tehnic; 1973-'76), România (vicepreşedinte al federaţiei, director tehnic, selecţioner; 1976-'82), Panathinaikos (1982-'83), AS Monaco (1986-'87)
Performanţe: Cupa Campionilor Europeni (1972, '73), Cupa Intercontinentală (1972), Supercupa Europei (1973), campion al Olandei (1972, '73), Cupa Olandei (1972), campion al României (1968), Cupa României (1969, '70, '71), Cupa Greciei (1983)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează