GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  REMEMBER

Minte Hagi? Povestea unui transfer controversat: cum a ajuns Gică la Sportul deși semnase cu Steaua și voia la Craiova

Hagi alături de primul lui antrenor la Sportul, Iosif Bukossy
Hagi alături de primul lui antrenor la Sportul, Iosif Bukossy

Articol de GSP - Publicat joi, 10 septembrie 2015 17:40

Ion Jianu redă azi, în cotidianul Gazeta de Sud, povestea în amănunt a unuia dintre cele mai controversate episoade din fotbalul românesc. Ziaristul și scriitorul oltean susține că Hagi nu a oferit varianta reală atunci cînd a afirmat că n-a mai ajuns la Știința din cauză că ar fi fost "uitat" de oficialii clubului în aeroport.

S-a întîmplat în vara lui 1983, cînd Gică Hagi avea 18 ani împliniți, juca la Farul, n-apucase să debuteze la națională și tocmai fusese declarat admis la Facultatea de Științe Economice din Craiova cu nota 7,80.

"Regele" ar fi vrut să joace pentru Universitatea Craiova, aflată în cel mai bun moment din istorie, generația "Maxima".

Corneliu Stroe, legendarul președinte al Științei, i-a mărturisit lui Ion Jianu ce s-a petrecut cu adevărat, iar scriitorul a publicat totul în volumul "Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima" (ediția a 2-a, 2012).

Marea problemă a fost că înainte de admiterea la facultatea din Bănie, Hagi semnase deja precontracte cu Steaua și Sportul. "Sfătuit de selecționerul Mircea Lucescu a optat pentru Sportul Studențesc (echipa lui Nicu Ceaușescu), fiind transferat, ilegal, ca student, de la FSE Craiova la ASE București, din ordinul lui Nicu Ceaușescu", scrie Jianu.

"Vestea că Hagi e student la Universitatea Craiova a ajuns imediat în  Capitală şi a făcut vîlvă. Au început ameninţările… Corneliu Stroe povesteşte: «Am fost imediat chemat de primul-secretar de atunci al Doljului, Ion Radu, în birou fiind şi Marin Lungu, pe atunci prim-vice al Consiliului Popular Craiova. Şi Ion Radu mi-a spus următoarele: ««Cornele, tu n-ai găsit alţi jucători să aduci la Universitatea decât pe Hagi şi pe Ilie Bărbulescu? M-a sunat Nicu Ceauşescu şi mi-a spus că el a dat Farului cu un an în urmă (1982) doi jucători de la Sportul, Burchel şi Lala, pentru Hagi. Pentru Ilie Bărbulescu, mă sună în fiecare zi tovarăşul Lică Bărbulescu de la FC Olt (Lică era cumnatul lui Nicolae Ceauşescu – n.r.) şi îmi spune că retrage echipa FC Olt din campionat dacă îl iei pe Ilie Bărbulescu la Craiova!

Cornele, uite cum stă situaţia: în 24 de ore, Hagi și Bărbulescu să nu mai fie pe teritoriul Doljului!»». Cei doi nici nu erau în Craiova, Hagi plecase acasă, la Constanţa, iar Bărbulescu la Pitești»", mai povestește scriitorul.

Deturnarea lui Hagi din drumul spre Craiova a fost desăvîrșită la prima acțiune a lui Hagi la echipa națională, în Olanda, convocat de Mircea Lucescu. Corneliu Stroe s-a întîlnit cu Gică în aeroport și l-a întrebat care mai e situația în legătură cu venirea lui la Universitatea:

"Hagi, puţin speriat şi foarte jenat, mi-a spus că nu mai poate veni la Universitatea Craiova, precizându-mi că a ales să joace la Sportul. Hagi a fost sincer cu mine, explicându-mi: «Aşa m-a sfătuit nea Mircea Lucescu. De fapt, nea Mircea Lucescu mi-a spus că, dacă nu mă prezint la Sportul, mă scoate din echipa naţională, riscând chiar să fiu suspendat deoarece am dublă semnătură»…

De fapt, înainte ca echipa naţională să plece în turneul din Olanda, din ordinul lui Nicu Ceauşescu, o comisie de la Ministerul Învăţământului s-a deplasat la Craiova şi a luat dosarul de admitere al studentului Gheorghe Hagi şi, cu aprobarea expresă, dar nelegală, a ministrului educaţiei şi învăţământului de atunci, Ion Teoreanu, l-a transferat pe studentul Hagi de la Facultatea de Ştiinţe Economice Craiova la ASE Bucureşti. Şi astfel, cu japca, împotriva tuturor regulamentelor, studentul Hagi a fost transferat la ASE Bucureşti. Imediat, Sportul Studenţesc, echipa lui Nicuşor Ceauşescu, a obţinut acordul Farului şi fotbalistul Hagi a fost transferat în Regie, jucând pentru Sportul Studenţesc.

Mă surprind declaraţiile lui Hagi de după Revoluţie, cum că noi, Universitatea Craiova, l-am fi uitat într-un aeroport?! El a optat pentru Sportul şi nu s-a mai prezentat la Craiova. Cum ar spune Caragiale, a fost viceversa!".

Povestea integrală poate fi citită aici

Citește și:

Ce scrie presa din Ungaria după eșecul drastic cu Elveția de la EURO: „Nici măcar Dumnezeu”
Euro 2024
Ce scrie presa din Ungaria după eșecul drastic cu Elveția de la EURO: „Nici măcar Dumnezeu”
Fundaș din Italia la Dinamo. Tratativele au intrat în linie dreaptă, urmează să fie prezentat
Superliga
Fundaș din Italia la Dinamo. Tratativele au intrat în linie dreaptă, urmează să fie prezentat
Sărbătoare la Focșani, dar nu pentru CS Dinamo! Echipa Ministerului de Interne, un nou FAIL în goana după Liga 2! Cunoaștem ultima echipă promovată în liga secundă
Liga 2
Sărbătoare la Focșani, dar nu pentru CS Dinamo! Echipa Ministerului de Interne, un nou FAIL în goana după Liga 2! Cunoaștem ultima echipă promovată în liga secundă

„Îmi fac testamentul!” » Cornel Dinu, izbucnire teribilă, după o decizie pe care o numește „TÂLHĂRIE”: „M-au nenorocit minciuna și nedreptatea”

Veste cutremurătoare în a doua zi de Euro: s-a stins la numai 26 de ani, după ce jucase admirabil în Belgia - Muntenegru!


Comentarii (6)
bakunin
bakunin  •  10 Septembrie 2015, 21:46
Postat de rapid_visiniu pe 10 Septembrie 2015, 20:11

:))Dar care trecut va intereseaza?Varianta care va convine?

Trecutul in care *** erau pusi sa faca o plimbarica *** :)

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

nicktns
nicktns  •  10 Septembrie 2015, 20:58
Postat de rapid_visiniu pe 10 Septembrie 2015, 20:11

:))Dar care trecut va intereseaza?Varianta care va convine?

Pacat ca sunt la cazanu' cu zmoala caci acu' ... ce 24, 25 ... era nemarcat, la fel ca banii gasiti pe la rudele ciuruitului dupa "asa zisa revolutie"!

rapid_visiniu
rapid_visiniu  •  10 Septembrie 2015, 20:11
Postat de onduku pe 10 Septembrie 2015, 19:50

Pe cine intereseaza? Doamneeeeeeeeeee! Vorbim de trecutul indepartat.

:))Dar care trecut va intereseaza?Varianta care va convine?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează