GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  WORLD CUP PE DVD

Mondialul regelui Zidane e la voi! Miercuri, numai cu Gazeta! » Coup de tete

Articol de - Publicat luni, 04 octombrie 2010 00:00

A fost finala lui, pe 12 iulie 1998. După două goluri aproape identice, cu capul, care au îngenuncheat Brazilia, Zizou devenise simbolul Franţei.

În acele momente, pe Stade de France, nici un brazilian nu se gîndea că Zidane ar putea fi un pericol la cornere. "Ştiam că e genial, că face orice cu mingea la picior, dar la lovituri de colţ... nu ne aşteptam", a povestit Dunga, căpitanul Selecao pe 12 iulie 1998.

Cînd l-au văzut în careu, în minutul 27, sud-americanii nu l-au băgat în seamă. Francezul a venit lansat, de la 16 metri, s-a strecurat printre adversari la colţul scurt şi, de lîngă Leonardo, cu 10 centimetri mai scund, şi-a plasat lovitura de cap. Imparabilă! 1-0 pentru Franţa.

Mai tîrziu, spre finalul primei reprize, un nou corner, de pe partea opusă. Aceeaşi schemă şi marcaj aproape inexistent. Dunga, nici el prea înalt, 1,76 m, îl urmărea de la cîţiva metri pe playmakerul "cocoşilor", dar fără prea mare convingere. Zidane a sprintat ca la primul gol, l-a dărîmat în săritură pe brazilian, a rămas singur şi, tot cu capul, i-a strecurat mingea printre picioare lui Roberto Carlos. 2-0!

Franţa dansa pe teren, Brazilia era în genunchi, soarta finalei fusese scrisă. De Zidane. Nu mai urmau decît golul lui Petit şi sărbătoarea de pe Champs Elysees.

Klinsmann vs Batistuta
Confruntarea legendelor are încă un episod extraordinar pe DVD: Jurgen Klinsmann împotriva lui Gabriel Batistuta. Un neamţ şi un argentinian: forţă, inteligenţă şi un simţ al porţii deosebit. Klinsmann, 11 goluri la CM, a jucat la trei turnee finale, devenind campion mondial chiar la prima încercare. Batistuta, 10 goluri la CM, a participat la acelaşi număr de competiţii, dar n-a reuşit să cîştige nici una. A fost însă primul jucător cu hat-trick la două Mondiale.

"Am fost atît de însetat să marchez un gol la Campionatul Mondial, încît am dat două!"
Zinedine Zidane

"Campion mondial? Nu-mi venea să cred! Cupa era a mea, doar a mea! Un sentiment magnific"
Zinedine Zidane

"Zidane a marcat două goluri şi o generaţie întreagă. A fost regele perioadei sale"
Michel Platini

108 meciuri a jucat Zidane pentru Franţa, marcînd 31 de goluri

7 premii a primit ZZ în 1998; printre ele, Balonul de Aur şi FIFA World Player

37 de miliarde a fost estimarea audienţei totale a meciurilor Mondialului din 1998

2,7 goluri pe meci a fost media golurilor înscrise la Coupe du Monde '98

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
iznogoud
iznogoud  •  04 Octombrie 2010, 22:33

senzational! Allez les Bleus!! Franta - Romania 4-1

Vezi toate comentariile (1)
Comentează