GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  DOSARUL TRANSFERURILOR

Motivarea judecătorilor în Dosarul Transferurilor: "Inculpaţii au fost judecaţi pe vechiul Cod Penal şi condamnaţi pe cel nou"

Articol de GSP - Publicat marti, 01 aprilie 2014 00:00 / Actualizat marti, 01 aprilie 2014 15:06

Antena 3 a obţinut motivarea judecătorilor în Dosarul Transferurilor. Din aceasta reiese că oamenii din fotbal au fost judecaţi pe vechiul Cod Penal şi condamnaţi pe Noul Cod Penal.

Iată extrase din motivare, publicate pe site-ul antena3.ro:

"Sub aspectul legii vechi, se constată că nu a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale pentru niciuna dintre faptele deduse judecăţii (...)

Sub aspectul legii noi, se constată că a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale (...) pentru cele două infracţiuni de înşelăciune în formă simplă , reţinute în sarcina inculpatului (comise în lunile august şi respectiv septembrie ale anului 2003). Astfel, pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunile săvârşite este închisoarea de la 1 la 5 ani, prin urmare, termenul special de prescripţie este de 5 ani plus 5 ani, în total 10 ani.

În consecinţă, Curtea constată că legea penală mai favorabilă, în cazul inculpatului Popescu Gheorghe este noul cod penal, în ceea ce priveşte cuantumul pedepselor, concursul real de infracţiuni existent şi incidenţa cauzei care înlătură răspunderea penală - prescripţia şi circumstanţele atenuante.

În ceea ce priveşte individualizarea judiciară a executării pedepsei rezultante, cu referire la inculpaţii Pădureanu Jean, Popescu Gheorghe şi Neţoiu Gheorghe, o altă modalitate de executare a pedepselor cu închisoarea aplicate, în afara celei cu executare efectivă, este exclusă de legea penală, având în vedere cuantumul pedepsei rezultate în urma reţinerii circumstanţelor atenuante facultative şi reducerii pedepselor până la limita permisă de legiuitor, şi, în plus, în cazul inculpatului Popescu Gheorghe, a aplicării regulilor obligatorii privind concursul real de infracţiuni existent în cauză".

Cu toate că judecătoarea Anca Alexandrescu afirmă că Gică Popescu a fost judecat pe noul cod pentru că legea ar fi cea favorabilă, Adina Anghelescu, jurnalista Antenei 3, a afirmat că, de fapt, condamnarea pe noul Cod este în dezavantajul fostului internaţional şi al celorlalţi 7. "În loc să ia ca lege mai favorabilă legea veche, să constate prescripţia pe unele dintre infracţiuni, a mers pe legea în care nu intervenea prescripţia, ca să poată condamna", a spus Anghelescu.

Avocaţii consultaţi de sursa citată au menţionat că se pot face plîngeri la CSM în momentul în care condamnarea este făcută chiar în momentul schimbării Codului Penal.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (26)
mathed
mathed  •  02 Aprilie 2014, 11:41

Antena 3 este un canal tv absolut nerealist in frunte cu M.Gidea, ,programul lor cuprinde numai minciuni si ura fata de anumiti oameni si comunitati,ar trebui sa dispara pt.totdeauna de pe paleta televiziunii.Imi vine sa vomit cand vad persoanele care apar pe ecranul lor!!!!!

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  02 Aprilie 2014, 00:11
Postat de bvd_magheru pe 01 Aprilie 2014, 17:55

Ba eu I-am dat un reply profesorului ( probabil) de sub mine . Tu esti doar un prapadit de inginer ca si mine chiar daca ai facut niste studii juridice medii la fara frecventa .

"profesorul" de sub tine a emis niste bazaconii mai mari decat statuia lui Solon.

ion.
ion.  •  01 Aprilie 2014, 21:09

Borcea a trecut de la costumul lui rosu...la costum alb cu dungi negre! Ceea ce ii urez si lui Basescu.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează