GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  IN MEMORIAM NICOLAE DOBRIN

Nicolae Dobrin, condus pe ultimul drum de aproape 5.000 de persoane

Articol de GSP - Publicat luni, 29 octombrie 2007 00:00 / Actualizat joi, 25 august 2011 10:17

NewsIn / In jur de 5.000 de persoane l-au aplaudat, luni, din tribunele stadionului din Trivale pe Nicolae Dobrin, omul care va ramane vesnic in istoria fotbalului romanesc. Orasul Pitesti a fost luni in doliu, drapelul fiind coborat in berna in toate institutiile subordonate Consiliului Local. 

Stadionul a inceput sa se umple inca de la primele ore ale diminetii de oameni din toate colturile tarii, care au vrut sa-i fie aproape Gascanului. Panourile care inconjoara stadionul au fost acoperite cu cele peste 500 de coroane care au fost aduse la stadion in ultimele doua zile. De garduri au fost agatate flori. si pe scaunele din tribune au fost lasate flori. Fanii alb-violeti ai echipei la care Dobrin a jucat aproape o viata, FC Arges, au decorat stadionul cu steaguri, fulare si bucati imense de panza pe care au fost scrie mesaje sugestive: "si cerul plange pentru tine", "Nu uita Dobrine, o tara intreaga plange pentru tine", "Doua titluri castigate de tine, urmatoarele doua vor fi pentru tine". In mijlocul terenului a fost scris din flori "Te vom iubi mereu" si alaturi numarul 10 si o minge de fotbal ridicata din trandafiri albi.

La ora 10.30, cativa preoti au tinut o mica ceremonie chiar la loja oficiala, inainte ca sicriul sa fie ridicat pe umeri de soldati si coborat pe teren chiar prin tribuna. Gica Dobrin, Danut Dobrin, nepoti, fini, prieteni aproape ca nu mai aveau lacrimi sa planga. La ora 11.00, sicriul cu trupul neinsufletit a fost luat pe umeri de cativa militari de la unitatea de transmisiuni din Pitesti si in aplauzele spectatorilor, cosciugul a fost plimbat putin pe teren. Cerul a plans intr-adevar pentru Dobrin. A plouat neincetat, dar nimeni nu a indraznit sa paraseasca stadionul. Oficialitatile din Arges au avut grija sa amenajeze in fata pistei cateva corturi de campanie sa-i adaposteasca pe preoti si pe invitati de ploaie. Invitat special a fost naistul Gheorghe Zamfir, care a cantat pret de un sfert de ora. La "Ave Maria" jumatate din stadion a plans. Cealalta jumatate a aplaudat.

Slujba de la firul ierbii a fost oficiata de preoti din tot judetul Arges. Au fost peste 30 la numar in frunte cu Prea Sfintia Sa Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului. Doua ore preotii s-au rugat pentru sufletul si odihna vesnica a Gascanului. Prea Sfintitul Calinic a adresat la sfarsit cateva cuvinte induiosatoare si a spus ca Dobrin merita o slujba Dumnezeiasca: "A fost un exemplu pentru generatia sa, dar si pentru generatia actuala, ca si pentru cele ce vor veni. Un om care si-a facut datoria pe deplin. A fost intaiul pentru ca numai unul poate fi numit astfel. Toti alearga pe teren, insa numai unul este pe primul loc. A fascinat publicul dovedindu-si maiestria si tactica de joc. Nicolae Dobrin este un simbol in lumea noastra in care prea greu descoperim modele de urmat. A venit ziua cand il intampina Ingerii spre a-i arata lacasul lui cel de Acasa. Sa pastram vie memoria lui in inimile noastre si sa-l rugam pe Dumnezeu sa-l aseze acolo unde trebuie".

Au urmat alte zeci de minute de aplauze furtunoase, pentru ca la microfon a venit poetul Adrian Paunescu, cel care i-a scris in urma cu doua zile o poezie pe care i-a citit-o la telefon Gicai Dobrin. “De orice cariera s-ar fi apucat Nicolae Dobrin ar fi fost acelasi. El a fost daruit cu har divin, el a facut ca intr-o tara trista, cum a fost si este Romania, fotbalul pe care il juca Dobrin, sa dea romanilor sentimentul ca sunt in randul lumii. Sa nu ne simtim inferiori lumii. Cei care au pacatuit fata de el la Gudalajara in 1970 au pacatuit la fel de grav si fata de natiunea romana. Pentru ca noi puteam arata acolo ca in Romania se nasc oameni de geniu. Nu vreau sa fac procesul nimanui, viata este mai cu seama viitor. Dar trecutul trebuie sa ne invete ce gresim si fata de Dobrim a fost o politica permanent ticaloasa", a declarat Adrian Paunescu.

La ora 13.00, sicriul Gascanului a fost purtat pentru ultima data intr-un tur de onoare pe stadionul unde altadata era ovationat. Au venit sa-si ia ramas bun de la el si pitestenii Rica Neaga, Nicolae Dica, dar si Mihai Stoica. Miile de oameni s-au bulucit sa prinda un loc cat mai aproape de idolul lor. Pe toata strada Stadionului s-a format un culoar de oameni care au scandat "Dobrin, Dobrin". Pentru inca o jumatate de ora trupul neinsufletit al Printului din Trivale a fost asezat in biserica cimitirului Sf. Gheorghe. In lacasul sfant nu au avut voie de data aceasta decat preotii si familia.

Cortegiul funerar a fost deschis de mii de tineri care au scandat frenetic imnul echipei FC Arges si cateva versuri comupuse special pentru Dobrin. Au intrat primii in cimitirul militar si s-au cocotat pe garduri in speranta ca nu vor pierde nici macar un moment  din ceremonia de inmormantare. Sprijinita de rude, doamna Gica a ramas impietrita de durere atunci cand preotii i-au acoperit trupul sotului ei cu un giulgiu. Dupa ce au inchis capacul, deasupra cosciugului au fost asezate steagul Romaniei si steagul alb-violet cu doliu prins de el.

Nicolae Dobrin a incetat din viata vineri, 26 octombrie, la Spitalul Judetean Pitesti, el suferind de mai multa vreme de cancer pulmonar.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează