GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  REMEMBER

Povestea secretă a celei mai detaşate victorii din istoria "tricolorilor" » "Ei cu fetele, noi cu golurile"

Florea Dumitrache (dreapta) a înscris de două ori contra Finlandei
Florea Dumitrache (dreapta) a înscris de două ori contra Finlandei

Articol de - Publicat joi, 10 martie 2011 00:00 / Actualizat joi, 10 martie 2011 13:29

"Tricolorii" au cîştigat exact cu cît aveau nevoie pentru a mai spera într-o calificare miraculoasă la CM '74, la golaveraj, în faţa "naţionalei" fostei RDG. Iluzia s-a spulberat după ce nemţii au învins în Albania


Cel mai categoric succes din istoria "naţionalei" României, 9-0 cu Finlanda, obţinut cu aproape 38 de ani în urmă, are o poveste specială. Pe 14 octombrie 1973, "tricolorii", pregătiţi de regretatul Valentin Stănescu, susţineau pe fostul "23 August" ultimul lor meci din grupa preliminară pentru CM '74 din RFG.

În acel moment, România era ca şi eliminată, cu şanse doar teoretice de calificare. Se afla pe locul 2, la un punct de liderul grupei, RDG, care avea însă şi atuul golaverajului, plus 12, faţă de doar plus 4 cît aveam noi, şi un joc de disputat cu ultima clasată, Albania. La acea vreme se acordau doar două puncte pentru victorie.

"Au venit la distracţie"
GSP a reconstituit din mărturiile protagoniştilor culisele acelui 9-0. Fostul stoper al Farului, Dumitru Antonescu (66 de ani), deschide povestea: "A fost penultimul joc din grupă şi aveam nevoie să facem golaveraj, astfel încît la un egal în ultimul meci, Albania - RDG, ne-am fi calificat. Finlandezii nu mai aveau treabă, au venit la distracţie la Bucureşti. Au stat numai prin baruri de noapte, le-au mai fost băgate pe gît şi ceva fete, iar pe teren au fost sleiţi. Oricum, nu erau ei cine ştie ce pe vremea aia, dar şi noi am prins o zi bună. A şi fost simbioză fericită între jucătorii experimentaţi şi cei tineri, cum erau Sameş, Mircea Sandu şi Dudu Georgescu. Aşa i-am bătut cu 9-0!".

12.681 de lei susţine fostul stoper al "naţionalei" Dumitru Antonescu că a primit fiecare tricolor pentru victoria cu 9-0 împotriva Finlandei

Test secret: Albania - Farul
Conducerea FRF de la acea vreme a sperat pînă în ultima clipă într-o calificare la potou. A încercat prin orice mijloace să-i blocheze pe "redegişti". S-a ajuns pînă într-acolo încît i-am şi antrenat pe albanezi pentru meciul decisiv. Antonescu continuă dezvăluirile: "Cu o săptămînă înaintea partidei Albania - RDG, am fost cu Farul la Tirana să jucăm un amical cu naţionala ţării gazdă să o pregătim pentru confruntarea de care depindea soarta calificării noastre. Aveam ceva speranţe, fiindcă albanezii erau peste finlandezi ca valoare, dar nu prea li se permitea să iasă în străinătate. Ne-au bătut cu 2-1".

Generalul Dragnea: "Vă ordon să le daţi multe!"
Liţă Dumitru completează tabloul secret al celei mai categorice victorii din istoria "naţionalei": "Finlanda era atunci sub nivelul fotbalului european, dar nici noi nu eram ce fusesem la Guadalajara în '70. Trebuia să le dăm multe goluri pentru a mai spera la calificare. La pauză cînd era 5-0, preşedintele CNEFS, generalul Marin Dragnea, a venit în vestiar şi ne-a zis: «Cei care sînteţi ofiţeri, faceţi un pas înainte! Vă ordon să mai daţi încă patru goluri!». Eram vreo 5-6 de la Steaua şi Dinamo în echipă".

Rică: "Eu am bătut şi auturi"
Necula Răducanu îşi aminteşte că în meciul cu Finlanda a fost mai mult jucător de cîmp decît portar. "Finlandezii erau slabi rău. Noroc că am deschis repede scorul. Eu am bătut şi auturi de la margine, am vrut să mă duc şi la cornere, să dau şi eu gol, dar nea Tinel nu m-a lăsat. Generalul Dragnea mi-a zis: «Poţi să dai şi tu gol, numai să-i batem cu cît trebuie». A marcat toată lumea, numai eu nu".

Naşu' a debutat cu o "dublă"
A fost meciul de debut la "naţională pentru Mircea Sandu. Actualul preşedinte al FRF, 21 de ani la vremea aceea, a reuşit o dublă. Golul de 9-0 a fost înscris cu nouă minute înainte de finalul meciului de un alt debutant, Dudu Georgescu. Fosta "Gheată de Aur a Europei" avea 23 de ani. Din echipă a mai făcut parte un tînăr, cvasidebutant, stoperul Sameş, 22 de ani.

Radiouri şi stofă pentru albanezi
Degeaba i-am bătut noi cu 9-0 pe finlandezi, fiindcă pe 13 noiembrie 1973, RDG a învins clar Albania, cu 4-1, după ce în minutul 26 a fost 1-1. Visele românilor s-au spulberat repede, în minutul 35, cînd "fraţii" noştrii din spatele Zidului Berlinului au făcut 2-1. "Albania a fost mereu aliata noastră, dar prietenia s-a stricat în 2007, cînd i-am bătut mai rău decît era cazul, 6-1. Aşa e românul, n-are cuvînt!", a precizat un important om de fotbal. Cornel Dinu a povestit: "Înainte de meciul nostru de la Tirana, la banchet, le-am făcut cadou albanezilor, care erau amărîţi, nişte radiouri portabile şi cîte trei metri de stofă. Erau foarte încîntaţi. A doua zi au fost puşi să ni le dea înapoi, că i-am fi jignit. Noi am încercat să-i motivăm împotriva est-germanilor".


România - Finlanda 9-0
14 octombrie 1973, Bucureşti - stadion "23 August", spectatori 30.000, preliminariile CM '74
Marcatori: I. Dumitru (6), Marcu (8, 42), M. Sandu (25, 65), Dumitrache (45, 63), Pantea (55), Dudu Georgescu (81)
România: N. Răducanu - L. Sătmăreanu, D. Antonescu, Sameş, Deleanu - I. Dumitru, C. Dinu (cpt.), Pantea, M. Sandu, Dumitrache (Dudu Georgescu 75). Selecţioner Valentin Stănescu.
Finlanda: Alaja - Virkkunen, Saviomaa, Rajantie (H. Forssell 75), Ranta, Soumalainen, Kallio, Paavolainen, Manninen, Paatelainen (Bergstrom 69), Toivola. Selecţioner Olavi Laaksonen.
Arbitru Emsberger (Ungaria)

Cifrele meciului
Şuturi la poartă: 27-4
Şuturi pe poartă: 17-2
Cornere: 10-1

Clasamentul grupei
1. RDG 10 p
2. România 9 p
3. Finlanda 3 p
4. Albania 2 p

31-0 este scorul record înregistrat la nivelul echipelor naţionale, în meciul Australia - Samoa Americană, disputat pe 11 aprilie 2001

Rică scos vinovat pentru ratare
Victoria cu 9-0 nu i-a ajutat pe tricolori. Calificarea fusese compromisă de remiza, 1-1, cu Finlanda, la Helsinki. Rică Răducanu are pe conştiinţă ratarea: "Am condus cu 1-0, iar spre final mi-a dat unul gol cu mîna. Arbitrul, un polonez Eksztajn, le-a dat finlandezilor, în minutul 86, o lovitură liberă indirectă din careu pentru că am stat prea mult culcat pe minge. S-a lăsat cu scandal. Dinu a luat cartonaş roşu după meci". Liţă Dumitru: "Rică a plîns după meci. Lucescu şi Numweiller l-au certat rău. Dacă ne calificam aveam promisă o aprobare de Renault 16. Rică a prins mingea şi zicea că stă pe ea pînă se termină meciul. Toţi strigam la el, «Băi, eşti nebun, mai sînt trei minute, degajează. El nimic, parcă adormise. După vreo 45 de secunde arbitrul a dat indirecta din care ne-au egalat. Acolo am pierdut calificarea. Răducanu a fost un mare portar, dar cînd am avut nevoie de el în momente importante ne-a lăsat baltă".

Generaţia de aur, la un pas de record
Între anii '90-'99, "Generaţia de aur" a fost de mai multe ori aproape să egaleze recordul celei mai categorice victorii din istoria "naţionalei", 9-0 cu Finlanda. De fiecare dată cu selecţionate liliputane: cu San Marino, 6-0 (1990), cu Feroe, 7-0 (1992), precum şi cu Liechtenstein, pe care Hagi şi compania au surclasat-o de trei ori: 8-0, 8-1 (ambele în 1997) şi 7-0 (1998).


CEA MAI CATEGORICĂ ÎNFRÎNGERE. 0-9 cu Ungaria în '48
"Naţionala" a suferit cea mai aspră corecţie din istorie, tot cu 9-0. S-a întîmplat într-un meci cu Ungaria, disputat pe 6 iunie 1948, la Budapesta, pe stadionul Ujpest, pe un teren desfundat, în cadrul Jocurilor Europei Centrale şi Balcanice. "Scorul acesta a fost posibil fiindcă echipa noastră, apărarea în special a fost debordată de tehnica ungurilor, care au avut şi o viteză mult mai mare; în ceea ce priveşte condiţia fizica nu ne-am putut compara cu ei. Ungaria a avut mai multe situaţii chiar, dar nu le-a putut fructifica pe toate", a titrat Sportul popular, care a făcut şi cîteva nominalizări: "Dumitrescu III a fost foarte bun, însă cel mai bun din echipă a fost Petschowski. Farmati şi Pall catastrofali, Merea nu a fost util cu nimic, Marin tehnic şi atît. Bonihady nu a reuşit să scoată decît două mingi". Selecţionerul Petre Steinbach a fost înlocuit cu Iuliu Bartaky.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close