GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  AMBASADOR ELA

Zidane luptă împotriva leucodistrofiei » Sărutul speranţei

Articol de - Publicat vineri, 03 septembrie 2010 00:00

De 9 ani, legendarul francez ajută copiii bolnavi de această maladie genetică incurabilă. Priviţi cît îi iubeşte. Şi cît e de iubit!

O imagine atît de simplă, atît de naturală, dar care te mişcă profund. Un copil îl sărută pe Zidane, lipindu-şi buzele şi nasul de obrazul său neras. "O mulţumire pură, ce valorează mai mult decît orice". Zizou e copleşit.
Pentru Margaux, acest mic înger de 9 ani atins de leucodistrofie, şi pentru alţii ca ea, cel mai mare fotbalist francez face totul. E ambasador ELA din 2001, de cînd juca încă la Juventus, şi aleargă în lumea întreagă, luptînd pentru cauza lor.

A strîns cîteva zeci de milioane de euro, 150.000 numai miercuri, la Clairefontaine, din partea Federaţiei franceze. L-a convins şi pe Raul, sufletul Madridului, să-l ajute, şi împreună au lansat ELA în Spania. Şi Zidane continuă: "Fiindcă, atunci cînd încep o acţiune, implicarea e totală". Pentru el, nu există limită.


Paraşutist şi montaniard
Implicarea lui Zidane în campania ELA este totală. În afara meciurilor de fotbal demonstrative şi a apariţiilor TV, ZZ face şi sporturi extreme pentru promovarea asociaţiei umanitare. În decembrie 2007, Zizou a sărit cu paraşuta în tandem. "Mi-a fost puţin teamă, mai ales cînd avionul se înălţa. 2.000, 3.000... 4.500 de metri. Şi cînd ni s-a spus că, în 30 de secunde, vom sări în gol. Apoi, la minus 30 de grade, ne-am luat zborul. Cădere liberă 2.500 de metri, 55 de secunde cu 220 de kilometri pe oră. Dar mi-au fost alături paraşutiştii din echipa Franţei". În iunie 2009, o altă încercare temerară. A urcat pe Mont Blanc, la 4.810 metri: "Frigul, durerea de cap mi-au fost adversari mai răi decît pe teren. Însă am ajuns sus". Unde a marcat un gol într-o poartă asamblată pe loc şi a fluturat drapelul ELA.

LEUCODISTROFIA
Distruge sistemul nervos
Leucodistrofia este o boală genetică rară, care distruge treptat mielina, învelişul fibrei nervoase, provocînd tulburări de limbaj, lipsă a coordonării în mişcări, surzenie, orbire, paralizie sau chiar demenţă. ELA (Asociaţia Europeană ce luptă împotriva Leucodistrofiei), fondată în 1992 şi recunoscută de legea franceză din 13 noiembrie 1996, are grijă de cei atinşi de această maladie incurabilă, finanţînd peste 350 de programe de ajutorare cu 30 de milioane de euro şi investind foarte mult în cercetare. În fiecare săptămînă, în jur de 30 de copii se nasc bolnavi de leucodistrofie în Europa.

ONU
"Ştiu ce înseamnă sărăcia!"

Din 2001, Zidane este şi ambasador ONU pentru programele de dezvoltare, participînd la mai multe acţiuni în ţările lovite de sărăcie. "Şi eu am trecut prin momente dificile, ştiu ce înseamnă să fii sărac. Am locuit în condiţii grele şi nu aveam nimic. De aceea, acum vreau să ajut. Sînt lucruri mai importante decît fotbalul". Iar Zinedine chiar crede ceea ce spune.

ROMÂNI
Hagi, mereu gata să ajute!

Gică Hagi nu refuză nici o oportunitate de a ajuta la strîngerea de fonduri pentru o cauză nobilă. Miercuri seară, el a revenit pe gazon la un meci de caritate organizat pe stadionul Dinamo pentru extinderea Spitalului de Pediatrie "Marie Curie" din Capitală. În februarie, la Tîrgu Jiu, "Regele", împreună cu colegii din Generaţia de Aur, i-a sărit în ajutor şi micuţului Andrei Glăvan, 7 ani, care a avut o tumoare pe creier. Alături de Gică Popescu, Hagi a fost unul dintre "actorii" principali ai evenimentelor "Seara Campionilor", prin intermediul cărora mai multe cauze au primit sprijin financiar. (George Ştucan)

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (2)
muzzy
muzzy  •  03 Septembrie 2010, 09:36

Zidane ...si atat

rapidwindsoft
rapidwindsoft  •  03 Septembrie 2010, 09:25

Asta da caracter de om .... Super Zizou....

Vezi toate comentariile (2)
Comentează