GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  ZIUA REMEMBER PE GSP

Dudu Georgescu, gheata de aur a "cîinilor"

Articol de - Publicat luni, 07 iulie 2008 00:00

Toată lumea îl cunoşte pe Dudu Georgescu, cel care a marcat cele mai multe goluri în campionatul din România: 252 în 370 de meciuri. În vîrstă de 58 de ani, Dudu Georgescu s-a născut la Bucureşti, pe 1 septembrie 1950. A cîştigat patru titluri de campion cu Dinamo, devenind cel mai bun marcator al campionatului, fiind desemnat de patru ori consecutiv golgeterul Diviziei A. În sezoanele 1974-1975 şi 1976-1977 a primit cel mai prestigios trofeu pe care-l poate căpăta un atacant, "Gheata de aur", pentru cele 33 de goluri reuşite în prima diviziei, respectiv 47. Trofeele primite de Georgescu erau oferite celui mai eficace fotbalist din Europa, de către săptămînalul "France Football" şi firma Adidas. Dudu Georgescu deţine în continuare recordul de goluri marcate în campionatul românesc: 252 de reuşite în 370 de meciuri.

A debutat în prima divizie pe 11 iunie 1969, în meciul Progresul - Universitatea Craiova 3-0. În 1973 s-a transferat de la Progresul la CSM Reşita, iar între 1973 şi1983 a jucat pentru Dinamo. Un atacant excelent, cu o detentă impresionantă, un plasament foarte bun şi un joc extraordinar de cap, Georgescu a fost ofertat de echipe din străinătate, dar a refuzat să plece de la Dinamo. Pînă la finalul carierei a mai jucat la SC Bacău, Gloria Buzău, Flacăra Moreni, Muscelul Cîmpulung şi Unirea Urziceni.

Recunoştinţă fratelui
Dudu Georgescu se află de foarte mult timp în Canada, alături de prietenii din România cu care nu a mai vorbit de foarte mult timp, dar la care se gîndeşte de fiecare dată cînd vine vorba de ţara în care a făcut istorie. Cum a ajuns Dudu Georgescu să devină cel mai bun marcator all-time al Ligii I, chiar el a povestit. "Trebuie să îi mulţumesc fratelui meu, care m-a înscris la fotbal cînd aveam 13 ani. Datorită jocului meu bun am fost selecţionat din prima la Progresul Bucureşti. Atunci am simţit o satisfacţie uriaşă, că am ajuns să joc fotbal. Apoi a început adevărata mea carieră ca fotbalist! Am trecut la echipa de tineret a clubului, mai apoi fiind promovat la echipa de seniori. După numai un sezon am plecat la CSM Reşita şi după la Dinamo, familia mea, locul unde am simţit cea mai mare satisfacţie!", a mărturisit Dudu Georgescu.

"Dinamo, familia mea"
Perioada petrecută de "Gheata de aur" la Dinamo a fost de vis. A simţit cele mai mari satisfacţii. "În 1973 am ajuns la Dinamo, unde am găsit nume mari ale fotbalului românesc, precum Cornel Dinu, Mircea Lucescu, Florin Cheran sau regretatul Florea Dumitrache. Dinamo pentru mine devenise a doua familie, era locul unde mă simţeam excelent. Am muncit enorm pentru a ajunge la forma maximă. Aveam un joc foarte frumos, cu mult drag, ne cream faze spectaculoase. Toate acele realizări şi satisfacţii pe care le-am obţinut în acea perioadă se datorează numai muncii pe care o depuneam la antrenamente. Exersam de foarte multe ori şuturile pe poartă, dar şi centrările. Eram experţi în toate aceste faze. În plus aveam foarte multe tactici de luptă", ne-a povestit Georgescu.

"Prea multă răutate!"
Ce zice unul dintre cei mai iubiţi dinamovişti care au făcut istorie în Ştefan cel Mare despre fotbalul din prezent şi despre răutatea dintre jucători? E dezamăgit despre ceea ce se întîmplă acum în fotbalul românesc. "Noi eram foarte uniţi cînd jucam împreună şi nu numai. Nu conta că X juca la altă echipă. După meciuri obişnuiam să mergem împreună la o bere sau la un suc. Ne pregăteam gaşca şi mergeam cu Lucescu, Cheran sau Anghel Iordănescu. Niciodată nu ne-a interesat că Iordănescu joacă la Steaua. Eram adevăraţi prieteni. Acum, sînt dezamăgit de ceea ce se întîmplă! Rivalitatea a luat o altă întorsătură, pe care nu o să o înţeleg niciodată. Nu-mi explic cum poţi să-ţi doreşti ca o echipă românească să părăsească o competiţie europeană, înaintea alteia. E incredibil şi în acelaşi timp dureros. Sîntem cu toţi români şi trebuie să ne gîndim mai întîi la ţara pe care o reprezentăm", a adăugat "Gheata de aur".

"El fenomeno"
Foştii colegi de echipă ai lui Georgescu au vorbit cu plăcere despre fostul lor coechipier. Pîrcălab a avut numai cuvinte de laudă comparîndu-l cu "El fenomeno" - Adrian Mutu. "Dudu Georgescu este o legendă pentru fotbalul românesc. Un sportiv de excepţie, un adevărat număr 9 al echipei. Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, cu care m-am înţeles excepţional. Nu cred că există un jucător mai bun ca Dudu Georgescu, dar Adrian Mutu seamănă un pic cu el. Pot să-l numesc 'El fenomeno', ca pe Adi. Dudu Georgescu marca goluri fabuloase, care ridicau stadionul în picioare. A fost un fotbalist unic! Cum toată lumea ştie, a primit de două ori 'Gheata de aur' şi a meritat-o cu prinsosinţă, a fost un jucător fenomenal", şi-a reamintit Ion Pîrcălab.

"Geniul de la Dinamo"
Nici Florin Cheran nu l-a uitat pe Dudu Georgescu. "A fost ca un frate pentru mine. M-am apropiat de el foarte mult pe vremea cînd jucam la Dinamo. După mine Dudu Georgescu este geniul de la Dinamo. Nu-l va egala nimeni niciodată pentru că a dovedit-o timp de zece ani, cît a jucat pentru alb-roşii, că este unic. Petreceam foarte mult timp alături de el. Ne apropiaserăm foarte mult şi relaţia dintre noi devenise una specială. Dudu Georgescu s-a născut pentru a marca, pentru a deveni cel mai bun marcator al campionatului românesc. Avea o detentă excepţională şi o lovitură de cap magnifică", a spus Cheran despre Georgescu.

Concluziile sînt uşor de tras. Vorbele sînt de prisos. Imaginile vorbesc în faţa publicului. Dudu Georgescu este "Gheata de aur" a României!

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (7)
 •  07 Iulie 2008, 21:36

dudu a fost un atacant foarte bun si prima gheata a castigat-o pe merit dupa aceea cand au prins conducatorii gustul trofeelor europeneau inceput aranjamentele care a facut ca u.e.f.a sa desfiinteze trofeul gheata de aur .dar dudu afost unul din cei mai buni atacanti romani ptr ca a demonstrat si la nationala

 •  07 Iulie 2008, 18:57

Dudu Georgescu este a fost si va ramane unul dintre cei mai mari atacanti ai Romaniei pentru cine nu-l cunoaste ar fi bine sa se abtina, mai ales cei care nu au treaba cu sportul asta.

 •  07 Iulie 2008, 18:08

Este laudabil faptul ca dupa multi ani presa romaneasca a aflat cine a fost DUDU GEORGESCU.Acest maestru al golului,inscris din orce pozitie,ar fi meritat sa fie apreciat cum se cuvine dupa 1989,nu asa cum a barfit toata presa .Dar,niciodata nu este prea tarziu!Atacantii de astazi ar avea de invatat de la Dudu,doar privind casetele meciurilor jucate .Succes si multumesc celor care au redescoperit acest MIRACOL;DUDU GEORGESCU!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează