GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  REMEMBER

EVENIMENTUL LUNII OCTOMBRIE / România pierde din primul tur toate cele cinci echipe din Cupa Uefa

Articol de - Publicat sambata, 03 ianuarie 2009 00:00

Ziua de 2 octombrie 2008 este probabil cea mai dezamăgitoare din istoria participărilor echipelor româneşti în cupele europene. Niciodată nu s-a întîmplat ca România să aibă cinci echipe în turul I al Cupei UEFA. Mai grav este că, rînd pe rînd, toate au fost eliminate în ceea ce putem numi "Joia Neagră" a fotbalului românesc.

RAPIDUL "CADE" PRIMA

Wolfsburg pornea ca favorită în Giuleşti, după ce învinsese pe teren propriu cu 1-0. Rapidul avea nevoie doar de un gol pentru a duce meciul în prelungiri, dar această ipoteză a căzut imediat, Grafite deschizînd scorul pentru nemţi în minutul 15. "Alb-vişinii" trebuiau să înscrie de acum de trei ori fără să mai primească nici un gol, dar au punctat o singură dată prin Maftei, de abia în minutul 75.

Suporterii au fost de-a dreptul furioşi după partidă, afişînd chiar şi un mesaj la adresa jucătorilor: "Mizeriilor plecaţi". Era cea de-a doua ratare consecutivă a grupelor Cupei UEFA, după eşecul din 2007 cu Nurnberg, 0-0 în Germania şi 1-1 la Bucureşti. Pînă la meciul tur, Rapid nu mai pierduse în cupele europene din august 2006, cînt FK Sarajevo îi învingea cu 1-0 în prima manşă a turul doi preliminar al Cupei UEFA.

PREA MICI PENTRU HAMBURG

Unirea Urziceni era o enigmă pentru cei de la Hamburg. Germanii nu mai veneau la Bucureşti înfumuraţi şi sigur de victorie, încă nu uitaseră corecţia administrată de Rapid, dar nici meciul tur cu Unirea, cînd remizaseră 0-0. Debutanţi în cupele europene, elevii lui Dan Petrescu au început cu ambiţie meciul, dar la poarta adversarilor au reuşit să se apropie abia în minutul 21 prin Bogdan Mara.

A fost suficient pentru nemţi. Ocazia lui Mara s-a întors împotriva românilor, iar în minutul 26, Petric deschidea scorul. Visul european al celor de la Unirea se apropia de sfîrşit. Tot Petric avea să înscrie şi pentru 2-0 şi totul se termina. Urziceniul părăsea Cupa UEFA, dar ţinea capul sus. Hamburg obţinuse calificare, dar tremurase în faţa unei echipe pe care o luase în rîs.

ÎN EUROPA DUPĂ 16 ANI DEGEABA

Poli Timişoara începea excelent turul cu Partizan. Gigel Bucur marca în minutul 25 ceea ce avea să fie singurul gol al echipelor româneşti din Cupa UEFA în meciurile tur. Nu avea să fie însă de ajuns pentru timişoreni. Tosic avea să egaleze 10 minute mai tîrziu, iar după pauză avea să vină şi lovitura de graţie a lui Bogunovic.

La Belgrad, românii au început tare, dar nu au reuşit să îl învingă pe Mladen Bozovic din nici o poziţie. Degeaba s-a intrat la pauză la egalitate, Poli avea nevoie de două goluri. Datele problemei nu erau schimbate prea mult de golul lui Stevanovic din minutul 70, dar cele două goluri de care aveau nevoie bănăţenii nu au mai venit.

DIN NOU "BLESTEMATA ULTIMĂ SECUNDĂ"

Ceea ce părea a fi o misiune uşoară s-a transformat într-un adevărat coşmar pentru Dinamo. NEC Nijmegen nu spunea nimic Europei, nici măcar olandezii nu îşi puneau mari speranţe în ei. Deplasarea în Olanda a fost una teribilă. Pe lîngă faptul că Dinamo a plecat învinsă cu 1-0, suporterii au iscat un scandal imens, fiind aproape de o încăierare cu susţinătorii lui NEC.

În propria ogradă, "cîinii" îşi recăpătau încet zîmbetul, nu credeau că pot rata calificarea tocmai în "Ştefan cel Mare". Şi totuşi s-a putut, 0-0 şi adio Europa. Din nou s-a dat vina pe "ultima secundă", momentul în care Lucian Goian trimitea din 6 metri peste poarta goală. La fel ca în meciul cu Marseille, cînd Dinamo înscria un gol căruia arbitrul îi întorcea spatele, "alb-roşii" ratau calificarea. După 17 Nentori, Knattspymufelag şi Elfsborg, la "lista ruşinii" se adăuga şi NEC Nijmegen.

AL CINCILEA ELEMENT

FC Vaslui a reuşit să se califice în Cupa UEFA după ce a trecut de Neftchi Baku într-una din cele unsprezece finale ale Cupei Intertoto. Odată aflaţi în turul doi preliminar UEFA, moldovenii i-au executat rapid pe letonii de la Metalurgs Liepajas, calificîndu-se cu scorul general de 5-1. A urmat apoi dubla manşă decisivă pentru calificarea în grupe contra Slaviei Praga, echipă ce furase Stelei în urmă cu un an 4 puncte în Champions League.

După 0-0 în tur, Vasluiul avea şansă să obţină cea mai importantă performanţă din istoria clubului, calificarea în grupele Cupei UEFA. Lucian Burdujan aducea o fărîmă de speranţă, un prim moment că putem obţine ceva din acea zi mizerabilă. Dar, în timp ce Poli se scufunda şi Dinamo nu găsea soluţii, Brabec egala în debutul reprizei secunde. Şi aşa avea să rămînă scorul pînă la final.

ROMÂNIA 0, EUROPA 5

Scorul real e unul dureros, dar trebuie să îl recunoaştem, România 0, Europa 5. În vreme ce noi ne-am permis luxul de a pierde toate cele cinci echipa din Cupa UEFA într-o singură zi, Olanda reuşea exact opusul. Feyenoord, NEC Nijmegen, Twente, Heerenveen şi Ajax mergeau toate în grupele UEFA. Trei dintre acestea s-au calificat în primăvara europeană.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
 •  03 Ianuarie 2009, 12:20

După 17 Nentori, Knattspymufelag şi Elfsborg, la "lista ruşinii" se adăuga şi NEC Nijmegen. cn vrea sa dea mai departe adevarata lista a rusinii sa o faca

 •  03 Ianuarie 2009, 12:12

steaua cu cn sa faca puncte? cu bayern cu lyon hai sa fim seriosi...steaua nu s a facut de ras ...pur si simplu nu ne putem compara la nivel de club cu marile puteri din europa...pe cand nijmegen wolsgburg nu fac parte din elita fotbalului mondill ;)) mai pe scurt asta inseamna SA TE FACI DE RAS!

 •  03 Ianuarie 2009, 12:08

Ciiiine sinteti...miau,miau miau.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează