GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  TOTUL DESPRE PICIOR, COMOARA FOTBALIŞTILOR

Mărimea contează dar invers :-)

Articol de - Publicat miercuri, 09 aprilie 2008 00:00

Specialiştii explică de ce geniile fotbalului poartă număr mic la ghete şi de ce majoritatea celor care fac diferenţa sînt stîngaci

În fotbal, David trece de Goliat în fiecare meci. Hagi, Zicu şi Luţu, mingicari încîntători pentru tribune, poartă toţi aceeaşi măsură la picior: 39.

Specialiştii explică de ce geniile fotbalului poartă număr mic la ghete şi de ce majoritatea celor care fac diferenţa sînt stîngaci

În fotbal, David trece de Goliat în fiecare meci. Hagi, Zicu şi Luţu, mingicari încîntători pentru tribune, poartă toţi aceeaşi măsură la picior: 39.

Dar este aceasta dimensiunea magică? Primul care a contrazis mitul potrivit căruia fotbaliştii tehnici ar fi exclusiv de picior mic a fost olandezul Gullit. Starul Milanului din perioada '87-'93 poartă 44 :-) E o excepţie.
Legenda capătă explicaţii medicale. O spune Ionuţ Codorean, specialist în ortopedie şi fost doctor la Steaua: "Un fotbalist cu piciorul mai mic poate să imprime mai bine efect balonului". Piticii ar mai avea un avantaj, potrivit specialistului: "Cu cît ai oasele mai mari, cu atît riscul de accidentări creşte!".

Majoritatea fotbaliştilor poartă ghete măsura 42 sau 44
Prestaţia jucătorilor, traiectoriile pe care ei le imprimă balonului sînt influenţate de forma şi de mărimea labei piciorului.

Încă o separare apare cînd vorbim despre dreptati şi stîngaci. Maradona, Hagi, Stoicikov au fost stîngaci. Zidane şi Ronaldo, dreptaci. Jucătorii îşi antrenează, în timp, şi piciorul mai slab, dar evită să-l folosească în meci din cauza obişnuinţei. Şi pentru că, de cele mai multe ori, le e suficient. După cum spunea, cu invidie amicală, Ray Clemence, fost portar de legendă al Angliei, despre Hagi: "Tipul ăsta poate să deschidă şi o conservă de fasole cu piciorul său stîng".

80 la sută dintre fotbalişti sînt dreptaci, 17 la sută, stîngaci, iar 3 procente îşi folosesc ambele picioare la fel de bine

"Piciorul uman e superlucrare de inginerie şi o operă de artă"
Leonardo da Vinci

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (28)
 •  28 Octombrie 2009, 20:36

bineinteles ca purtau 38,39.picioarele fac parte din corp.Hagi si ceilalti cat masurau in inaltime?corelati voi..

 •  09 Aprilie 2008, 16:35

eu am facut 5 ani de fotbal cu unele pb si am picior mic defiind deloc pitic! la 1.83 am 40.5 - 41 ! si pt glumetii care zic faza cu piciorul mic le zic ca am nasul mare :))) ... dubioasa faza nu? :))

 •  09 Aprilie 2008, 16:34

bine dar in articol ei nu zic de faptul ca practicarea fotbalului de performanta de la o varsta frageda are impact asupra cresterii piciorului!un jucator care debuteaza la 18 ani si are la mom resp deja sa zicem 12 ani de fotbal are piciorul mic nu numai staturii sale ci si a faptului ,cresterea piciorului este intr`o oarecare masura incetinita uneori stopata!

Vezi toate comentariile (28)
Comentează