GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  CAMPANIA NU ABUZ

Abuzurile antrenorului Rău » Noi mărturii ale copiilor: “Mi-a dat un picior în burtă. Ne înjura de mamă, de părinți”. Cum se apără cel acuzat de agresiune fizică și verbală

Articol de - Publicat joi, 21 decembrie 2017 17:59

Cazul tânărului voleibalist Răzvan Răcășan, care a povestit ieri în Gazeta Sporturilor că a fost terorizat de Virgil Rău, antrenorul său de la Centrul de Excelență din Baia Mare, se extinde. Faptele majore incriminate de juniorul din Câmpulung Muscel sunt:

  • a fost bătut în repetate rânduri, de peste 10 ori, în cei 4 ani petrecuți la clubul din Baia Mare
  • a fost scuipat de antrenor în timp ce ieșea de pe teren sau la time-out-uri
  • a fost înjurat în mod regulat, cu trimitere la rudele decedate ale mamei, în condițiile în care tatăl voleibalistului, un fost campion de ciclism, a murit pe când băiatul avea doar 4 ani
  • i s-a refuzat dreptul de a lua medalia de campion, fiind scos din lot înainte de ultimul meci, la o zi după ce a refuzat să pună bani pentru un tort de ziua antrenorului
  • antrenorul a sunat-o pe mama sa de față cu toată echipa și a făcut-o “curvă”, făcându-i avansuri sexuale
  • antrenorul le dădea constant jucătorilor minori să consume alcool în deplasări, el bând alături de ei

Citește mai jos continuarea articolului. 

VEZI AICI MĂRTURIA VIDEO INTEGRALĂ A LUI RĂZVAN RĂCĂȘAN

Mărturia terifiantă a unui junior bătut, înjurat și scuipat de antrenorul său

Mama sa, Camelia Răcășan, a confirmat toate declarațiile fiului. “În noaptea de după telefonul primit de la antrenor, am plecat de la Câmpulung Muscel la Baia Mare. Am mers toată noaptea pe tren, astfel că am ajuns acolo la 8 sau 9 dimineața și m-am dus la director. Am scris o plângere, dar n-am mai depus-o. Directorul m-a asigurat că nu o să se mai întâmple”.

poza familie racasan
Camelia și Răzvan Răcășan, mama și fiu. Sursă: Facebook

Contactat de Gazetă, directorul Cornel Negruț, a recunoscut că mama lui Răcășan i-a semnalat mai multe abuzuri, dar spune că nu a auzit niciodată despre “bătăi sau avansuri sexuale”.

"Pe 2 octombrie 2016, a pus capac. Eram la București, la o onomastică. M-a sunat, era după o partidă. Probabil era și beat. M-a sunat de pe telefonul băiatului meu. Nu vă spun ce obscenități a început să spună. Că să mi-o tragă el mie până o să am eu orgasm și o să simt eu ce înseamnă un bărbat adevărat. Chestii de genul ăsta, pe care le face și altora persoane. A fost foarte grav"
Camelia Răcășan, mama voleibalistului Răzvan Răcășan

Lovituri cu piciorul în burtă

Răzvan Răcășan susține că, după vizitele mamei sale la club, tratamentul lui Virgil Rău se înmuia o vreme, iar antrenorul își cerea uneori scuze. Camelia Răcășan povestește: “După ce am fost acolo, a lăsat-o mai moale cu Răzvan, dar băiatul mă suna și îmi spunea că îi bate pe ceilalți copii”.

Unul dintre jucătorii care au acceptat să povestească pentru Gazetă un astfel de episod este Alexandru Ionescu. Din discuțiile purtate de reporteri cu oficialii din volei, băiatul de 19 ani este considerat unul dintre marile talente ale României în acest sport.

alexandru ionescu
Alexandru Ionescu, unul dintre cei mai talentați tineri voleibaliști din România. Sursă: Facebook

Venit la CSS 2 în 2013, împreună cu concitadinul său Răzvan Răcășan, Ionescu spune că a început după un an să vadă latura agresivă a antrenorului său: “A fost la un antrenament, era nervos pe toți jucătorii. Mi-a dat mie cu piciorul în burtă, dar nu doar o dată. De față cu toți ceilalți. Dădea și cu pumnul și cu palma. Odată, mi-a dat cu pumnul în abdomen. Mi-a dat palme peste față. L-a deranjat că am avut câteva absențe la liceu. Din cauza aia, m-a bătut pe mine. Mi-a dat cu piciorul. Nu mi-a dat chiar ușor”.

Momentan, Ionescu se antrenează singur după ce a fost suspendat de clubul din Baia Mare. Neplătit din luna august, a decis să plece de unul singur, acum două săptămâni. La decizia sa a contribuit și tratamentul pe care spune că l-a primit de la Virgil Rău: “Au fost momente foarte urâte. Am vorbit cu părinții, știau și ei. Au vorbit cu el, dar…de față cu mama, la meciul cu Brașov, în Divizia B, m-a înjurat în sală. Nu vreau să-i fac rău, nu am vrut să fac nicio plângere”.

În discuția cu reporterii Gazetei, Virgil Rău s-a apărat, vorbind despre o conspirație împotriva sa pusă la cale de jucătorii din Câmpulung - Răcășan, Ionescu și Aldea. Aldea, însă, nici măcar nu a dorit să comenteze și nu este printre jucătorii care-l acuză pe antrenor de abuz.

Doi frați au plecat din cauza agresiunilor

În schimb, un alt voleibalist de 19 ani, de data asta originar din Blaj, a povestit experiența de la Baia Mare.

Daniel Ivașcu a mers la CSS 2 alături de fratele său mai mic, Denis (16 ani). După doar un an alături de Rău, cei doi s-au întors la Blaj.

dani ivacu
Dani Ivașcu spune că a asistat cu ochii lui la agresiunile lui Rău. Sursă: Facebook

Motivul?

“Virgil Rău, ca antrenor, știe să pregătească un copil. Pe partea de sport e un om bun. Dar pe partea de caracter, deloc. E foarte agresiv, bate copiii. Pe mine nu m-a atins, dar m-a înjurat de părinți, de mamă. Pe alții îi bătea, am văzut cu ochii mei.

Am plecat în vară pentru că la un antrenament l-a întrebat ceva pe un copil, băiatul ăla i-a răspuns serios, frumos, și s-a dus și i-a dat două pălmi. E vorba despre Andrei Sălceanu din Botoșani. Copilul n-a zis nimic, de frică, dar a început să plângă. A sunat-o pe maică-sa și ea i-a zis să plece acasă. Și-a făcut bagajul, dar între timp un băiat care-i spunea lui tot din vestiar l-a sunat pe antrenor. L-a sunat imediat pe băiatul din Botoșani, spunându-i că îi pare rău. Copilul i-a răspuns că nu poate să mai stea în condițiile astea, iar el și-a dat imediat arama pe față. “Du-te acasă, mă așteptam să pleci! O să plătești tot, masă, casă”.

Traumatizat de acest episod, Ivașcu și-a luat fratele și a plecat acasă. Sălceanu a părăsit și el clubul, dar nu a putut fi contactat pentru a confirma episodul.

În schimb, Ivașcu a povestit un episod în care Rău l-a agresat pe Alexandru Ionescu. “Am avut un antrenament de forță la scară din aia de lemn. Unui băiat, pur și simplu, i-a crăpat pielea în palmă de la efort. E vorba de Ionescu. Nu s-a mai putut ține, avea 2 metri și 10 și destulă greutate. Antrenorul i-a zis: “Urcă-te pe scară că te lovesc”. Copilul i-a răspuns că nu mai poate. S-a dus și i-a dat o palmă. El, de fiecare dată când lovea un copil, își cerea scuze la finalul antrenamentului. Agresiunea verbală era prezentă tot timpul. La el, greșeala nu e omenească. Te înjura sau te lovea să nu se vadă din tribună”.

Rău acuză copiii

Gazeta a stat de vorbă cu Virgil Rău.

Neștiind cine sunt jucătorii care au vorbit cu reporterii Gazetei, acesta a început prin a da vina pe jucătorii din Câmpulung: “Băieții ăștia au plecat de aici și au niște probleme cu niște dezlegări de la club, din ianuarie. Am înțeles că au fost suspendați, Aldea și Ionescu. Cei care provin de la Câmpulung Muscel, Răcășan a plecat în vară, cred că au fost învățați de doamna profesoară sau de fiul acestora (n.red. - Bogdan Tănase, antrenor Steaua, fiul antrenoarei care i-a crescut pe copii la Câmpulung Muscel) să-și depună memorii”.

Răcășan și-a depus și el memoriu?
Răcășan nu și-a depus memoriu. El a plecat cu dezlegare, totul în regulă.

Dani Ivașcu este de la Câmpulung?
Nu, Dani Ivașcu este de la Botoșani, dar este unul dintre cei din grupul…

E de la Blaj.
De la Botoșani, Botoșani…

Copilul e de la Blaj.
De la Blaj, da, nu de la Botoșani.

El nu e din grupul de la Câmpulung.
Nu e din grupul de la Câmpulung.

virgil ru racasan main
Virgil Rău și doi dintre foștii săi jucători care au povestit că au fost bătuți și înjurați de antrenor: Răcașan (primul din stânga, sus) și Ionescu (lângă Rău) Sursă: Facebook

Și el spune că a asistat la bătăile pe care le administrați colegilor și că acesta a fost motivul pentru care a plecat…
Nici vorbă. Hai să vă spun ceva. Eu știu absolut tot și-mi dau seama. Dani Ivașcu este un jucător care a venit cu fratele lui la Baia Mare, au insistat cu familia lor să vină să facă performanță. Și nu au făcut performanță. Primul an le-am spus să vină la toate antrenamentele. Vara, eu am plecat cu un lot în cantonament, iar ei au coborât în oraș și cu încă doi se alimentau cu bere la ora 3 dimineața. Au tras două-trei petreceri în cămin. Apoi, la 9 dimineața au avut meci. Se băteau cap în cap, dacă băuseră până la 3 dimineața. A fost soția mea cu ei și nu i-a certat. După ce m-am întors, au făcut un antrenament de nota 10. Le-am și spus: “Când sunt eu aici, faceți treabă”. Am vorbit cu părintele lui și i-am zis că de ce nu vrea să rămână copilul aici. “Nu, că nu le place, că alea, că sunt sensibili”. Am întrebat dacă i-a certat cineva. “Nu, dar doamna profesoară l-a certat o dată”. Dar ei că beau și fumează, e în regulă? “Nu, dar noi îi retragem”. Mi-a scris copilul pe Whatsapp că nu mai vrea să facă volei. I-am zis directoarei de la Blaj să vorbească cu directorul de la noi și să se înțeleagă.

Frații Ivașcu nu sunt suspendați?
Nu, suspendați sunt Aldea și Ionescu. Au plecat înainte să se termine turul, fără niciun motiv.

Erau plătiți la zi?
Nu, nu, nu. Aldea nu era plătit la timp. Am avut o discuție cu ei, eu am fost de partea lor. Ăsta e paradoxul. Le-am zis să vorbească cu conducerea să vă dea drumul în perioada de transfer. Au vorbit, dar s-au întors. De ce s-au întors? Au zis că rămân până la sfârșit de tur. Aldea și Ionescu au plecat fără să vorbească cu nimeni, n-au predat nici echipamentul.

Rău: Bere, doar la banchet, nu minorilor

Mama lui Răzvan Răcășan și fiul ei susțin că, la un moment dat, i-ați făcut Cameliei Răcășan avansuri sexuale și ați avut un limbaj neadecvat într-o discuție purtată pe speaker, de față cu toți copiii…
(Râde). Eu știu în ce țară trăim și cunosc sistemul. Îmi dau seama cum stau lucrurile. Îmi dau seama de toată cârdășia lui Răcășan, Ivașcu, Ionescu. Ei și-au ales omul nevinovat în contextul în care nu au nimic de câștigat cu ce vor ei să facă. Nu eu i-am suspendat, nu de la mine iau dezlegările. Sunt alți copii care și-au văzut de treabă în continuare și au rămas să joace și la seniori.

Le dădeați să bea bere copiilor?
Nu. Chiar și la seniori, în contextul ăsta, chiar și la seniori, în contextul ăsta, am renunțat la doi seniori că și-au permis să-mi spună că se duc să cumpere pizza și bere.

Niciodată nu le-ați dat bere?
Nu, nu.

Nici dacă ar exista bere pe nota de plată în locurile unde v-ați opri cu copiii?
Nu, dacă a fost, a fost la banchet. Au avut dreptul după pizza să bea o bere. Ăia după 18 ani. Sub 18, nu.

Mărturiile lor spun că le dădeați bere…
Nu, e o refulare a lor. Eu știu de unde pleacă. Sunt cei de la Câmpulung Muscel care sunt foarte vehemenți în atitudinea lor.

rau
Virgil Rău, alături de fiica și de soția sa. Sursă: Facebook

Și dacă sunt copii rămași și care spun același lucru, cum ați reacționa?
Mă aștept la orice. În ziua de astăzi, mă aștept de la orice.

Adică să fie o conspirație împotriva dumneavoastră…
Nu, nu. Dar mă aștept la orice.

Dar de ce ar spune toți același lucru despre dumneavoastră în condițiile în care ei au câștigat niște medalii cu dumneavoastră?
Trebuie să mă gândesc să vă pot da un răspuns. Trebuie să mă gândesc. Și eu am stat de multe ori și m-am gândit că am investit atât de mult sufletește. Nu-mi vine să cred. De multe ori am neglijat familia, credeți-mă.

Nu aveți ce să vă reproșați legat de acești copii?
Pot doar să-mi reproșez că am investit prea mult în ei.

Cazul nu se încheie aici.

Mâine, Gazeta va publica mărturia uimitoare a unui antrenor din Liga 1 de volei, care confirmă declarațiile copiilor, o înregistrare cu o altercație avută de antrenor cu un spectatori precum și o fotografie în care Virgil Rău este surprins în timp ce se urcă la un meci peste arbitrul de scaun pentru a-l lovi cu capul în gură.

AI FOST MARTORUL UNOR AGRESIUNI ASUPRA COPIILOR DIN SPORTUL ROMÂNESC?

Intră pe nu abuz.gsp.ro și povestește cazul tău.

Spune și tu “ Nu Abuz”!

CITEȘTE MAI JOS PRIMA PARTE DIN INVESTIGAȚIA GAZETEI

Mărturie VIDEO terifiantă: junior bătut, înjurat și scuipat de antrenorul Centrului de Excelență. “Cel mai rău durea când mă înjura de morții mamei. Tata a murit când aveam 4 ani”

 

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (9)
1750441008336200
 •  24 Decembrie 2017, 23:21

M-a durut tot timpul sa stiu ca fratele meu Razvan este pe mainile lui Virgil Rau la Baia Mare, un antrenor monstruos. Nu inteleg nici pana in ziua de astazi cum este posibil ca in anul 2017 acest personaj sa ocupe un post in Educatie. Cum este posibil ca nimeni sa nu denunte comportamentul lui Rau pana acum? Tehnica folosita de acest indivit este pur si simplu bazata pe frica, pe putere si autoritate inteleasa prost. Dar ca sa dovedim ticalosia acestui individ, sa observam cat de ilogic raspunde la intrebarile din acest interviu: 1. Apelul la conspiratie: Elevii de la Campulung au fost invatati de altii sa denunte comportamentul lui. Intrebat daca e vorba de o conspiratie, spune “nu, nu”. In alt loc descrie acuzatiile drept refulare. Dar pentru a refula, trebuie sa ai ce sa refulezi... 2. Evitarea chestiunii in cauza. Intrebat daca a facut avansari sexuale mamei mele, evita un raspuns spunand ca stie in ce tara traieste si cunoaste sistemul. Care sistem? Cel in care trateaza el persoanele cu pumnul? 3. Intrebat cum va reactiona daca vor aparea alte marturii afirma ca se asteapta la orice. Cum de se asteapta la orice, chiar atunci cand neaga conspiratia? Pentru ca stie prea bine ce a facut. Modul in care raspunde tradeaza adevarul acuzatiilor. Cum se poate riposta unui sistem care functioneaza sub dominatia fricii? Cum poti sa ai incredere in a riposte, a critica, a schimba, atunci cand autoritatiile par a fi de partea nedreptatii? Solidaritate celor in cauza ar fi

564707770530110
Elvira Duinea  •  22 Decembrie 2017, 14:39

Faptele sunt absolut reale si chiar mai grave si mai numeroase decat reiese din aceste declaratii .Marturiile acestor copii nu pot fi puse sub semnul intrebarii.Nu incercati sa deturnati discutia ! Agresivitatea si manifestarile acestui individ sunt cunoscute de mult timp in cadrul federatiei de volei, dar de frica nimeni nu a indraznit sa faca reclamatie nici macar verbala ..nu se mai punea discutia despre cele scrise, pana la acesti copii si parinti curajosi !Visan minte cand spune ca nu stie nimic.Aducerea acelor copii la centru mai mult cu forta ..si amenintarile ca nu vor mai face volei..ca nu-si vor lua bacalaureatul daca indraznesc sa spuna ceva cuiva il au ca autor moral chiar pe visan( inspector de personal in MEC si in acelasi timp presedinte FRV) si acolitii lui cei care spalau bani grei prin centrul de excelenta de la Baia Mare . Cine spune ca nu a auzit de practicile lui Virgil Rau Iar de rezultate sa avem pardon..aduni cu japca ce-i mai rasarit prin tara ..si apoi de duci la lupta cu ce mai ramane pe la echipele de unde ai furat sportivii..(normal ca reusesti sa bati tot ce mai misca ..nu din vreun talent extraordinar),minte cu nerusinare .Mai bine ati sutine aceste demersuri de demascare a unor asemenea practici dictatoriale rusinoase si extrem de grave, practici care seamana mai mult a sclavagism si nu a sport de performanta si care pun o pata uriasa pe obrazul voleiului din Ro. Lucrurile relatate sunt adevarate si vor iesi si altele la ieveala !

10204061186185275
Mason Dan Pintican  •  22 Decembrie 2017, 08:53

BAIATUL ASTA E ORFAN DE TATA?....SAU ARE UN TATA CARE NU DA DOI BANI PE COPILUL LUI...ATUNCI, NU MERITA SA FIE TATA....

Vezi toate comentariile (9)
Comentează
Close