GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAȚIE GSP

EXCLUSIV Mafia chineză a pariurilor a ajuns în România! Anping: rețeaua dubioasă implicată la cluburi din cel puțin 4 țări. Un fotbalist român, suspect în Irlanda + Reacția UEFA

Articol de , - Publicat luni, 08 mai 2017 09:58

“Federația irlandeză a deschis o investigație în privința unei potențiale încălcări a regulamentelor la clubul Athlone Town AFC. Un raport detaliat primit de la UEFA arată un mod neregulat de a paria la meciul cu Longford Town, disputat sâmbătă, 29 aprilie. În raportul primit, UEFA prezintă analize care demonstrează modul neobișnuit de pariere pe piețele internaționale”.

Acest comunicat a fost postat în data de 3 mai 2017 pe site-ul Federației de la Dublin. Limbajul folosit se traduce simplu: există suspiciuni de trucare pentru pariuri a partidei respective.

screen shot 2017 05 07 at 22.56.42
O parte din comunicatul Federației irlandeze. Sursă: fai.ie

Imediat după anunțul federației, Garda National Economic Crime Bureau - o divizie a poliției irlandeze specializată în infracțiuni financiare - a anunțat deschiderea unei investigații paralele!

Longford - Athlone, un meci din liga a doua irlandeză, s-a terminat 3-1, cu goluri și faze ciudate. Unul dintre principalii suspecți este un mijlocaș român, Dragoș Sfrijan, de la Athlone. A doilea este colegul său, portarul leton Igor Labuts.

athlonetown
Stadionul celui mai vechi club din Irlanda, Athlone Town. Sursă: fai.ie

În spatele fotbaliștilor, susține presa din Irlanda, există legături cu un grup de investitori chinezi ascunși sub paravanul unei firmei de marketing numită Anping Football Club Limited. Omul fără față care conduce firma se numește Xiadong Mao, sau Eric Mao, un impresar chinez.

Potrivit unui raport secret al UEFA, aflat în posesia Gazetei din baza de date Football Leaks, “Eric Mao este un individ suspect, care are legături strânse cu grupuri de aranjori de meciuri”.

Gazeta investighează acest grup chinez de mai multe luni și publică astăzi primul episod dintr-un serial care scoate la iveală o rețea transfrontalieră specializată în trucarea de meciuri.

În ultimii 5 ani, Anping și Eric Mao au controlat cluburi din Letonia, Estonia, România și Portugalia.

FC Clinceni este unul dintre ele!

Greșeli suspecte ale lui Sfrijan

Un filmuleț postat pe YouTube arată un gol stupid marcat în partida Longford - Athlone. Un fotbalist al echipei gazdă execută o lovitură liberă de la 30 de metri, mingea se duce încet spre poartă, însă letonul Labuts o scapă pe sub el, în hohotele de râs ale asistenței.

VEZI AICI GOLUL CARAGHIOS PRIMIT DE LABUTS

Lovitură liberă from Gazeta Sporturilor on Vimeo.

E golul de 2-1.

“În liga a doua din Irlanda, meciurile nu se prea filmează. Acest meci nu a fost filmat, imaginile au fost surprinse de un amator. Athlone nu filmează deloc. La meciurile filmate de adversari, Labuts apără precum Casillas. În celelalte, greșește uluitor”, povestește un fan al lui Athlone, contactat de Gazetă.

După primirea golului de mai sus, lucrurile au devenit ridicole. Povestește același fan care a dorit să-și păstreze anonimatul:

“În minutul 85, am primit un mesaj să punem banii pe faptul că Longford va marca. Avem un prieten care are niște conexiuni pe piața asiatică a pariurilor. Am pariat 20 de euro, doar ca să am o dovadă că am primit pont. Cota era aproape 2.

În minutul 89, jucătorii s-au luat la bătaie, așa încât meciul s-a prelungit mult. Imediat după, Athlone a avut un corner, iar Labuts a alergat în careul advers. Cornerul a fost bătut, mingea a ieșit în aut de poartă, dar Labuts nu a mai alergat înapoi. Nu s-a marcat aici, dar imediat a venit golul 3.

Un jucător de la Longford a degajat, Sfrijan (n.red. - românul Dragoș Sfrijan) nu avea pe nimeni lângă el, dar a luftat complet. Era ultimul fundaș. Labuts a ieșit 25 de metri, iar atacantul a trimis peste el.

În ultimele 5 minute, a fost atât de evident că Athlone voia ca adversarii să înscrie. Nu am mai văzut niciodată așa ceva. Niciodată!”.

sfrijan3
Românul Dragoș Sfrijan în tricoul lui Athlone Town. Sursă: Facebook

Pe rețelele de socializare, suporterii clubului irlandez au atras atenția asupra meciurilor ciudate cu mai multe săptămâni înainte de avertizarea UEFA. Iată celelalte partide și gafe suspecte, relatate de fani:

  • Cobh Ramblers - Athlone 5-1
    “Labuts a greșit grav. A avut mingea la picior și nu a degajat, un adversar i-a luat-o și a marcat. Apoi, la un alt gol, Hernandez sau Sfrijan nu a atacat deloc o minge centrată și adversarii au marcat un gol foarte ușor
  • UCD - Athlone 4-1
    “În primele 10 minute, UCD a avut un șut, foarte devreme, iar Labuts a prins mingea, dar a scăpat-o printre mâini. Apoi, în minutul 80, antrenorul l-a mutat pe Sfrijan de la mijloc pe postul de fundaș central. În ultimul minut, UCD a trimis o minge lungă, Sfrijan a dat efectiv pe lângă minge și a lăsat un adversar singur cu portarul. Avem pe cineva care urmărește piața chineză. Ne-a spus după meci că în ultimele minute au fost pariate sume semnificative, sute de mii de euro. S-a pariat că UCD va marca în primele 10 minute și în ultimele 10 minute”

VEZI AICI UN GOL PRIMIT ÎN MECIUL CU WATERFORD. SFRIJAN (NR. 4) ȘI COLEGII SĂI LASĂ MINGEA SĂ CADĂ, FACILITÂND ATACANTULUI SĂ SCAPE SPRE POARTĂ

Waterford - Athlone Sfrijan from Gazeta Sporturilor on Vimeo.

Suspectul a vrut anchetă. anchetă a pornit

Și Gazeta Sporturilor a fost avertizată în privința mișcărilor ciudate de cote chiar în ziua meciului Longford - Athlone. Alerta a fost dată de Francesco Baranca, directorul agenției de monitorizare a pariurilor Federbet, cel care - printre altele - a atras atenția asupra corectitudinii partidelor amicale din Cipru și Turcia arbitrate în această iarnă de grupul de români deghizați din Târgoviște.

Gazeta l-a contactat pe Dragoș Sfrijan, fost jucător la Rapid Suceava, Dunărea Galați, FC Brașov, Foresta și ACS Berceni. Indicat de fani ca fiind unul dintre potențialii aranjori, Sfrijan (27 de ani) se apără și spune că și-a dislocat umărul în acest meci:

“Am făcut cred cel mai bun meci al meu de când am venit aici. Am dat și gol. Este incredibil că mă bănuiesc pe mine. M-am și accidentat, am ajuns la spital după meci. Ar fi bine să se deschidă o anchetă, să se vadă dacă am făcut ceva sau nu”.

Ancheta a fost deschisă la 3 zile după acest dialog. Începând de astăzi, Sfrijan și colegii săi vor fi nevoiți să dea declarații la sediul federației irlandeze.

sfrijan2
Sfrijan a venit în Irlanda de la Berceni. Sursă: Facebook

Tot timpul, jucătorul venit de la Berceni a refuzat să divulge identitatea celui care i-a intermediat transferul în Irlanda. “Un prieten român”, s-a rezumat să spună.

Legături cu Atletico Clube de Portugal. Numitor comun: Mao

Românul a ajuns la Athlone, cel mai vechi club din Irlanda, în februarie 2017, după preluarea clubului de către un investitor străin misterios, “un portughez cu legături în China”, așa cum scria la acea vreme Irish Sun. Numele omului de afaceri nu a fost făcut public, iar clubul a refuzat să răspundă la întrebările pe această temă adresate de jurnaliștii irlandezi.

Președinte la Athlone a fost numit Marc Fourmeaux, un impresar francez obscur cu legături în fotbalul românesc. Antrenor a fost adus portughezul Ricardo Monsanto, ajutat de compatriotul său Ricardo Cravo.

Alți străini au continuat să apară. Fundașul dreapta Dery Hernandez și mijlocașul stânga Jose Viegas au semnat, venind de la clubul portughez Atletico Clube de Portugal. Igor Labuts a sosit de la clubul leton FK Babite, dar letonul a jucat și el la Atletico Clube între 2013 și 2015.

Atletico Clube este clubul portughez de ligă secundă preluat în 2013 de Eric Mao, un chinez misterios stabilit la Lisabona! La suprafață, implicați în club au fost alți doi cetățeni chinezi: Xialong Ji, zis și “Bruce Ji”, și Xinxin Cao, zisă și “Nancy Cao”.

Numele lui Labuts apare și el în raportul secret trimis de UEFA în august 2014 către Liga portugheză prin care forul european avertiza în privința legăturilor patronului de la Atletico cu mafia pariurilor din Asia!

igor labuts
Igor Labuts, un leton de 27 de ani, suspectat de UEFA de câțiva ani. Sursă: Irish Sun

Labuts e la rândul său considerat suspect.

În momentul transferului său în Portugalia, scria UEFA în raport, letonul apărase în cel puțin 17 partide trucate, disputate pentru cluburile letone FC Jurmala, Iliksteks și FG Gulbene!

Potrivit surselor Gazetei, FG Gulbene a fost de asemenea în posesia lui Xiaodong Mao, zis și Eric Mao. Campioana Letoniei în 2014, echipa a fost retrogradată un an mai târziu, iar rezultatele i-au fost șterse din cauza trucării a două meciuri, pierdute la scor-fluviu!

Conform unui articol apărut în 2012 în presa letonă, chinezul Mao deținea și formația Sudava Marijampole!

Coincidență sau nu, cu câteva zile înainte de venirea lui Labuts la Athlone în februarie 2017, Federația letonă a deschis o investigație pentru suspiciunea de aranjament la un meci dintre FK Babite, echipa de unde a venit Labuts la Athlone, și Suduva Marijampole!

Intrarea la Clinceni. Suspendarea omului chinezilor

Fără știința publicului român, Eric Mao - investitorul suspect din țările baltice și din Portugalia - a intrat în martie 2016 la FC Clinceni, prin intermediul lui Alexandru Dragomir, un fost fotbalist la Dinamo, Dinamo II, Ceahlăul sau Otopeni.

alexandru dragomir
Alexandru Dragomir a jucat la Dinamo II în anii în care echipa era asociată în culisele fotbalului românesc cu meciuri trucate. Sursă: Ilfov Sport

În acel moment echipa era implicată în lupta pentru promovarea în Liga 1, însă banii se terminaseră. “Echipa era deținută de primăria Clinceni și avea un buget mic de 7,5 miliarde de lei vechi. Primăria dădea 7 miliarde, restul erau obținuți de mine din sponsorizări. Nu mai aveam bani, o ținusem din împrumuturi”, povestește fostul manager general Bogdan Apostu situația clubului în momentul preluării de către investitorii chinezi.

Intrarea în scenă a asiaticilor seamănă cu situația de la Athlone. “Nu au venit niște chinezi în față, eu l-am văzut doar pe Alexandru Dragomir. A venit Dragomir și a spus că are un investitor chinez, dar care stă în Portugalia.

Anping era firma cu care s-a semnat. Pe chinez îl chema Eric Mao. Mi se părea ciudat că tot zicea “Eric”, nu mi se părea nume de chinez.

screen shot 2017 05 04 at 18.47.22
Profilul lui Eric Mao de pe rețeaua LinkedIn. Poza lipsește. Sursă: LinkedIn

A venit și un portughez, Omar Scafuro, care zicea că e omul chinezului, iar din momentul ăla comportamentul lor s-a schimbat radical. Scafuro era președintele Consiliului de administrație, Dragomir era vicepreședintele consiliului”, declară Apostu pentru Gazetă.

După doar 3 meciuri, antrenorul Laszlo Balint a fost demis, în urma unei înfrângeri suferite acasă cu Dunărea Călărași, iar în locul său investitorii l-au numit antrenor pe fostul campion al României cu Rapid și Dinamo, Mugur Bolohan.

În semn de protest față de decizia chinezilor, Bogdan Apostu și-a dat și el demisia!

El este cel care a contactat ulterior Departamentul de Integritate de la FRF. “Eu am simțit ce e cu ei, nu mi-au spus nimic niciodată de pariuri. Dar i-au zis lui Marinescu (n.red. - portarul Andrei Marinescu), iar Marinescu a venit la mine și mi-a zis. Asta la vreo săptămână-două după ce am plecat noi”.

Potrivit surselor Gazetei, Alexandru Dragomir i-a propus lui Andrei Marinescu să trucheze meciul cu Pojorâta, disputat pe 23 martie 2016 și câștigat de Clinceni cu 5-1.

Pe 19 martie 2017, la un an distanță de la comiterea faptei, Dragomir a fost suspendat de FRF pentru trei luni și amendat cu 25.000 de lei pentru tentativă de a aranja respectiva partidă! La scurt timp, el a demisionat de la club, imediat după un meci pierdut acasă cu 7-0 în fața lui Juventus București.

Contactat de Gazetă, interfața chinezului Mao, Alexandru Dragomir, spune că este “o victimă”.

“Noi am intrat în acte pe 5 martie (n.red. - 2016), iar Omar Scafuro a plecat din România în aprilie. Nu mai știe nimeni nimic de el de atunci. A zis că se duce până în Anglia să rezolve nu știu ce și n-a mai venit. N-a mai răspuns la telefon, nimic. Noi ne-am chinuit să ținem echipa până în vară cu datorii foarte mari. Cu împrumuturi, cu restul, și din localitate, și de afară”, spune fostul conducător de la Clinceni.

Practic, Dragomir spune că Anping a controlat clubul doar o lună, între martie și aprilie 2016. Fostul conducător susține că în această perioadă nu a simțit nicio influență a investitorilor asupra rezultatelor echipei.

Gazeta deține, însă, informații clare că FC Clinceni a fost implicată în trucare de meciuri și în vara lui 2016! Acestea vor fi prezentate zilele următoare. Tot atunci, veți putea vedea cum arată un raport secret al UEFA despre persoane suspecte de implicare în trucare de meciuri!

CITEȘTE MÂINE ÎN GAZETĂ DETALII DESPRE INVESTIȚIA LA CLINCENI A CHINEZULUI ASOCIAT DE UEFA CU MAFIA PARIURILOR

Save

Save

Save

Save

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
liviuemil
liviuemil  •  08 Mai 2017, 17:43

cfr-dinamo=0-3 , Asta cind intra la cercetari????

addriann
addriann  •  08 Mai 2017, 11:51

Vad ca prima suspiciune despre un meci aranjat a ajuns ,, modul neobisnuit de pariere ".Chiar si UEFA a ajuns sa ia in considerare acest aspect, doar cand exista pariori care mizeaza sume foarte mari pe un anumit meci ( pe anumite cote din meci ).Exista chiar si o agentie de monitorizare a unor astfel de meciuri aranjate. Dar se monitorizeaza , practic, PARIURILE ARANJATE, in care casele de pariuri pierd bani... Sunt convins ca exista un numar mare de meciuri aranjate, unde nu se pariaza sume mari, pe anumite cote castigatoare...Despre aceste meciuri nimeni nu comenteaza ( aproape ) nimic, ele nu au produs pierderi unor case de pariuri.Eventual pot aduce chiar beneficii...

131791223838689
Mihai D Danielescu  •  08 Mai 2017, 10:31

....sa se gratieze!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează