GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGATIE GSP

Mărturie incredibilă: fost jucător la Liverpool și Ceahlăul, denunțătorul meciurilor trucate de mafia pariurilor implicată și în România: mesaje de Whatsapp și amenințări cu moartea

Articol de - Publicat luni, 26 iunie 2017 09:00

2 aprilie 2017.

Barcelona B câștigă cu 12-0 un meci din liga a treia spaniolă, împotriva lui Eldense. Două zile mai târziu, finanțatorul lui Eldense, italianul Nobile Capuani, doi jucători și doi antrenori au fost arestați de procurori pentru trucare de meciuri.

Capuani nu e străin de fotbalul românesc. În vara lui 2016, italianul asociat cu ‘Ndrangheta, mafia calabreză, a negociat cu primarul din Târlungeni intrarea ca investitor la Unirea, iar un prieten de-al său, tot italian, a fost implicat în tratative oficiale pentru preluarea cluburilor FC Brașov, Poli Timișoara și “U” Cluj. La Cluj, italienii au și plătit 10.000 de euro.

capuani arestat
Nobile Capuani, arestat de poliția spaniolă după meciul cu Barcelona B. Sursă: El Mundo

Un subaltern al lui Capuani a lucrat la alt club din România, despre care Gazeta va scrie mâine.

Ultimul meci trucat de Capuani, cel cu Barcelona B, a fost denunțat autorităților de doi fotbaliști din propria echipă, Cheick Saad și Emmanuel Mendy.

Un spaniol cu origini în Guineea și Senegal, Mendy se poate considera unul dintre cei mai ghinioniști fotbaliști din lume. La 18 ani, a semnat cu Liverpool, însă managerul care l-a transferat, Rafael Benitez, a părăsit clubul englez la scurt timp. După 4 sezoane petrecute la echipa de rezerve a lui Liverpool, fundașul dreapta a ajuns în spațiul ex-sovietic, la Dinamo Tbilisi și Daugava Riga, “cluburi implicate în meciuri trucate”, așa cum scrie Departamentul de Integritate al Federației spaniole într-un raport confidențial la care Gazeta a avut acces.

În iarna lui 2016, Mendy a dat probe la Poli Timișoara: “Nu am semnat pentru că un agent și-a adus un jucător și a plătit ca acel jucător să semneze. Mi s-a spus că nu e nevoie de mine așa că am mers la Ceahlăul”.

La Piatra Neamț, nu a fost plătit de patronul italian Angelo Massone, iar lipsa alimentației corespunzătoare l-a făcut să piardă 7 kilograme!

Ajuns la Eldense, lui Mendy i s-a propus să trucheze meciuri. A refuzat.

El a acceptat să povestească pentru Gazetă experiența trăită la un club controlat de mafia pariurilor.

Fotbalist hrănit cu pâine și ketchup

mendy ceahlaul
Emmanuel Mendy, la Piatra Neamț, în tricoul Ceahlăului. Sursă: Colecție personală

- Reporter: Emmanuel, din România te deranjez. Aș vrea să vorbim despre meciul cu Eldense.
- Mendy: Nicio problemă. Eu respect fotbalul și de asta nu accept să fac rahaturi din astea.

- Înainte de Eldense, însă, îți propun să discutăm puțin despre perioada petrecută la Ceahlăul. Am citit că ai slăbit o grămadă în lunile în care ai fost aici…
- Da. Când am ajuns în România aveam 75 de kilograme, iar când am plecat aveam doar 68. Am stat cinci luni și nu am văzut nici măcar un euro din salariul meu. Un alt coleg de-al meu din Italia, originar din Coasta de Fildeș, a slăbit și el foarte mult pentru că nu avea bani de mâncare. Mânca pâine cu ketchup.

- Nu ai încercat să-i ceri explicații lui Massone?
- De fiecare dată când îl întrebam când va plăti pentru că nu avem ce mânca, îmi spunea să nu mă mai plâng. Să fim bărbați și să jucăm fotbal.

- Câți bani trebuia să-ți dea?
- Îmi datorează 6.000 de euro. Am avut salariul de 1.000 de euro pe lună. Nu erau bani mulți. Dar nu voia să plătească. Trebuia să cheltuiesc zilnic pe mâncare din banii pe care îi aveam. Am fost plătit de echipa mea națională, Guineea.

Amenințat de Massone cu un duel

mendy la ceahlaul
Primul "11" al Ceahlăului în primăvara lui 2016. Mendy este primul din stânga, pe rândul de jos

- Te-a plătit federația?
- Da. Am fost convocat pentru prima dată la națională. Massone a primit scrisoarea de convocare și nu m-a lăsat să plec. Mi-a spus că nu-mi dă banii dacă mă duc la lot. Am riscat. Când m-am întors, am fost scos din echipă. Mi-a zis că nu mai văd niciun ban.

- Și după asta?
- I-am dat un mesaj și i-am transmis că trebuie să mă plătească și mi-a răspuns că nu o să văd niciun ban. I-am scris înapoi că nu e bărbat. Mi-a răspuns că-mi va arăta el cine e bărbat când o să fim doar noi doi într-o cameră…

- Te-a amenințat…
- A vrut să mă sperie, dar eram deja într-o stare foarte proastă. I-am spus că nu mai vreau niciun ban. Voiam doar să-mi dea hârtia că sunt jucător liber, să mă pot întoarce acasă, la familia mea. Nu mai puteam suporta. A fost o experiență teribilă pentru mine, dar m-a ajutat să-mi întăresc mentalitatea.

- Lipsa banilor și meciurile trucate merg mână în mână în fotbal. Vi s-a propus la Piatra Neamț să trucați vreun meci pentru a primi banii?
- Eu nu am auzit de meciuri trucate. Dacă aud de meciuri trucate, prefer să mă duc acasă. Sunt un fotbalist internațional, un foarte bun profesionist.

- După Ceahlăul, te-ai întors acasă…
- După două luni la Pulpileno, am ajuns la Eldense. După Cupa Africii, am primit o ofertă prin agentul meu.

Pariu pe scor corect: 1-4

emmanuel mendy
Mendy, în tricoul lui Eldense, în momentul prezentării oficiale. Sursă: Marca

- Ai ajuns la un club unde patronul le cerea bani jucătorilor pentru a se transfera la echipa lui…E un model folosit de mafia italiană a pariurilor.
- Da, e adevărat. Niște jucători ne-au spus că au trebuit să plătească 1.000 de euro la semnătură. Capuani aducea jucători din Italia și punea familiile fotbaliștilor să plătească.

- Ție ți-a cerut bani?
- Nu. Dar, spre exemplu, tatăl portarului nostru plătea 15.000 de euro pe lună.

- Ce părere ți-a făcut Capuani în comparație cu Massone?
- La început, în prima lună, mi-a lăsat o impresie bună. Era o persoană foarte serioasă. Se enerva foarte tare când pierdeam meciuri. După aceea, a început să aibă întâlniri cu jucătorii în care le-a propus să piardă meciuri.

- Jucătorilor italieni pe care i-a adus?
- Nu. Spaniolilor.

- Asta înainte de meciul cu Barcelona B?
- Unul dintre spanioli a venit la mine cu două săptămâni înainte de meciul cu Barcelona să îmi spună dacă știu despre pariurile pe acest meci. I-am spus că nu pariez și că nu vreau să aud despre așa ceva.

- Cine e acest jucător?
- Nico Chafer ( n.red. - unul dintre fotbaliștii reținuți de procurori)

- Asta se întâmpla după o întâlnire a lui Capuani cu jucătorii?
Da. Au pariat să piardă împotriva lui Cornella cu scorul de 4-1. În ultimul minut, la 3-1 pentru ei, atacantul de la Cornella a scăpat singur să marcheze, dar eu l-am faultat și am primit cartonaș roșu. Nu s-a marcat și au pierdut pariul.

Mendy a fost eliminat în minutul 90+4. Până atunci, trei din cele patru goluri marcate fuseseră reușite din lovituri de la 11 metri!

gettyimages 110289072
Emmanuel Mendy, într-un meci pentru echipa de rezerve a lui Liverpool. Sursă: Getty Images

- Care a fost reacția lor? Le-ai stricat aranjamentul.
- Atacantul celor de la Cornella a venit la mine și mi-a spus că trebuia să-l las să marcheze. Un jucător de la Cornella a pariat 1.000 de euro pe scor corect.

Mesaje pe WhatsApp: “Pierdem prima repriză la două diferență”

- Ce s-a întâmplat la meciul cu Barcelona B?
- Înainte de meci, antrenorul a venit la mine și mi-a spus că e aranjat să pierdem la mai mult de 5 goluri diferență. Capuani m-a întrebat câți bani vreau ca să mă bag și eu. I-am spus că nu vreau bani și că, dacă joc, vreau să joc cum știu eu. Antrenorul m-a anunțat atunci că nu voi juca. “Dacă nu ești de acord, o să stai pe bancă”. M-au scos din echipă.

- Practic, ai asistat de pe margine la o farsă. Cum te-ai simțit pe bancă știind că meciul e trucat?
- Vorbeam la un moment dat cu un jucător de la Barcelona să nu mai forțeze și să nu mai înscrie. Era jenant. M-am simțit groaznic. La un moment, antrenorul a vrut să mă bage. I-am spus că nu vreau să joc.

- Și el cum a reacționat?
- În minutul 25 era deja 5-0 și antrenorul mi-a zis să mă încălzesc. I-am răspuns că nu intru. Știam că dacă intru, voi fi implicat în asta. Nu a mai spus nimic pentru că știa motivul pentru care nu vreau să joc. După meci, m-am decis să spun poliției tot adevărul.

- Tu ai sunat la poliție?
Colegul meu care a stat și el pe bancă a sunat. (n.red. - Cheick Saad) E atacant. I-am spus în timpul meciului că e trucat. El a sunat a doua zi la poliție, iar poliția m-a contactat apoi pe mine.

- Ce le-ai spus polițiștilor?
- Le-am explicat și le-am arătat dovada.

- Ce dovadă?
- Un băiat avea un mesaj de la Capuani. Și eu aveam o discuție cu unul dintre jucători înainte de meciul cu Cornella în care îmi spunea că e trucat. Toată săptămâna mi-a spus să pariez, iar cu o oră înainte de meci mi-a trimis niște mesaje.

- Îmi poți arăta discuția?
- Sigur.

print screen
Dialogul dintre Nico Chafer și Emmanuel Mendy

Emmanuel Mendy a trimis o discuție de Whatsapp cu Nico Chafer care arată așa:

  • Chafer: Mendi, dacă pariem 200 de euro că în prima repriză se termină 2-0 sau 3-1, diferență de două goluri, câștigăm 460 de euro net.
  • Chafer: Doar prima repriză.
  • Chafer: Maiki zice că da.
  • Chafer: Și cred că și Chema (n.red. - se bagă)
  • Chafer: Trebuie să-mi confirme.
  • Chafer: Și mai trebuie să spui tu.
  • Chafer: Diferență de două goluri.
  • Chafer: Cât vrei să îți bage?
  • Chafer: 500
  • Mendy: Îți voi confirma înainte de meci pentru că nu sunt sigur.
  • Mendy: Nu bag nimic, frate. O să joc cum știu eu, indiferent dacă pierdem sau câștigăm.

thumb
Colegul lui Mendy, Nico Chafer, arestat de poliția spaniolă după meciul cu Barcelona B. Sursă: El Mundo

Mesaj pentru denunțător: “Ești mort!”

- Emmanuel, nu ți-a fost teamă să vorbești? Foarte mulți jucători refuză să povestească lucrurile în neregulă care se întâmplă, chiar dacă nu sunt implicați direct…
- Nu mi-a fost frică. Am o personalitate puternică.

- Ai primit amenințări după ce ai mers la poliție?
- Nu. Dar cineva l-a sunat pe Cheick și i-a spus: “Ești mort!”.

- Aranjorii sunt asociați cu mafia…
- Știu că au fost implicate mafia italiană și cea chineză.

- Într-un raport al federației spaniole se scrie că ai jucat la Dinamo Tbilisi și Daugava Riga, echipe care trucau meciuri…
- De Dinamo nu știam. Dar de Daugava știam. Sunt ghinionist. De fiecare dată trucau meciuri acolo.

- Ai un mesaj pentru fotbaliștii care sunt neplătiți cu lunile și care sunt împinși spre trucarea de meciuri?
- Nu. Cred că e vorba despre bani aici. Când pariază și când truchează un meci, se gândesc că nu va afla nimeni. Și nu se gândesc că asta le va distruge carierele. Eu nu am nevoie să aranjez meciuri, să cîștig “bani ușori”. Dacă vreau să câștig bani, transpir și muncesc din greu pentru ei. Nu fac prostii pentru că vreau să joc fotbal mult timp de acum încolo. Chiar iubesc și respect fotbalul.

- Eldense și-a încetat existența imediat după declanșarea scandalului. Ce o să faci?
- Sunt liber de contract, aștept oferte. Cred că echipele care aranjează meciuri nu mă vor angaja niciodată pentru că voi demasca aranjamentele. Oamenii trebuie să afle adevărul. Uneori, cluburile nu vor să te angajeze pentru că ai jucat pentru o echipă care aranja meciuri, dar adevărul era că tu nu aveai nicio vină. Pur și simplu, apari în statistici că ai jucat în acele partide trucate.

- După ce ai vorbit, cum ți s-a părut reacția publicului?
- Oamenii nu vor să vadă adevărul. Preferă să-i creadă pe cei care îi mint.

Mâine, în Gazeta Sporturilor, află ce se întâmplă atunci când mafia italiană și cea chineză pierd bani pe un meci trucat!

+ Un nou club din România, legat de rețeaua italiană

CITEȘTE ȘI DESPRE LEGĂTURILE REȚELEI LUI CAPUANI CU FOTBALUL ROMÂNESC

EXCLUSIV Italianul arestat în Spania pentru trucarea unui meci al Barcelonei B a negociat preluarea unui club din România! Partenerul lui a tratat pentru alte 3 cluburi din Liga 1 și Liga 2

EXCLUSIV Strângerea de mână a Mafiei! Cum a vrut CFR să-și facă academie cu un italian arestat și suspendat pentru trucare de meciuri. Legătura cu grupul italian anchetat în Spania și asociat cu mafia calabreză

EXCLUSIV Secretele lui Pagniello » De ce minte CFR în privința colaborării cu italianul asociat cu mafia pariurilor din Italia + Mărturiile unor părinți și copii păcăliți într-o “înșelăciune” internațională

 

Save

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (7)
haxor
haxor  •  26 Iunie 2017, 13:51

Nu ma socheaza stirea si chiar sunt convins ca mafia italiana e implicata si politic in Romania! Multi au sa-mi spuna ca scriu prostii, dar cine a urmarit istoria mafiei italiene si implicarea sa in politica din Italia, si-n afara ei, poate ca asa am intelege si noi mai bine obraznicia unora de isi duc degetele pe la nas prin parlamentul tarii, lupta lor impotriva DNA, justitiei si a ministerului de interne! Legi scoase in miez de noapte cu dedicatie unora ce au palate demne de castelele din Franta, ridicate din salarii de bugetari. Numai omul rau voitor nu vrea sa-si puna astfel de intrebari si doar cei ce profita de sistemul acesta corupt au tupeu sa ne certe zi de zi si sa ne acuze pe noi de "tradatori de tara si neam"!

gazistu
gazistu  •  26 Iunie 2017, 11:36

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

onduku
onduku  •  26 Iunie 2017, 11:22

Haha, se vede ca Stucan e angajat la voi acum!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează