GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  TROLL LA ACADEMIE

Postacul campion » De 4 ani, un angajat al clubului lui Hagi trimite incognito mesaje pline de ură oamenilor de fotbal cunoscuți, pe site-ul Gazetei!

Articol de - Publicat marti, 11 iulie 2017 09:00

Miercuri. 11 septembrie 2013

Gazeta Sporturilor publică un articol despre fuga stelistului Gabi Iancu din cantonamentul naționalei Under 21 și reacția lui Cătălin Anghel, fostul antrenor de la Viitorul, demis cu o lună înainte.

“La Viitorul, nu am avut astfel de probleme cu el”, susține Anghel, care acum lucrează ca secund al lui Hagi, după revenirea în club petrecută în iulie 2015.

Escapadele lui Iancu, expuse

Joi. 12 septembrie 2013. Ora 9:31

Fără poză de profil, cu sigla veche a Stelei aleasă ca logo, userul Ion2010 postează pe www.gsp.ro, la articolul din ziua precedentă:

“Hehehehehe, bai Anghele, antrenorul lu' peste.... S-o crezi tu ca Iancu nu fugea din cantonamente si cand juca la Viitorul :))))) Ma faci sa rad :)))))”


Mesajul postat în septembrie 2013, pe site-ul Gazetei

IP-ul folosit de Ion2010 în acest mesaj și în următoarele patru, postate în 2013 și 2014, nu este cunoscut. Internet Protocol, sau IP, este adresa unui calculator sau a oricărui alt device digital care-i permite să se conecteze la internet și care-l identifică dintre miliardele de aparate digitale folosite în întreaga lume.

Din aprilie 2015, Gazeta a intrat ca partener în studiul academic, sociologic și jurnalistic “Less hate, more speech”, menit să analizeze și să modereze comentariile care conțin limbaj instigator la ură pe considerente de rasă, etnie, religie, sex, orientare sexuală sau dizabilități.

E momentul din care toate IP-urile folosite la comentariile articolelor au început să fie monitorizate.

Ion2010 a continuat să posteze.

Familia Hagi și Simona Halep, singurii apreciați

Până în prezent, 359 de comentarii i-au fost înregistrate după IP în baza de date a Gazetei. Dintre acestea, 88 - adică aproape 25 la sută - au fost moderate din cauza conținutului care instiga la ură. Țintele sale sunt finanțatori, antrenori, oficiali de club, jucători, arbitri, impresari din fotbalul românesc, dar și ziariști și alți useri care comentează pe www.gsp.ro.

Singurele nume lăudate și apărate fără rezeve de Ion2010 sunt Gheorghe Hagi, Ianis Hagi, Academia Hagi, Viitorul și Simona Halep.


Răspunsul lui Ion2010 la comentariul unui user postat la un articol despre posibilele destinații ale jucătorilor lui Hagi, anunțate de jurnalistul italian Gianluca Di Marzio 

Vineri. 27 noiembrie 2015. Ora 16:45

De pe un IP localizat în orășelul Ovidiu - unde se află și baza Academiei Hagi -, Ion2010 postează la un articol despre cartea lui Walter Zenga în care antrenorul italian îl acuză pe Dorinel Munteanu că l-a trădat.

“Un jaf de om Dorinel…”, scrie userul despre componentul Generației de Aur care, în 2005, a doborât recordul de selecții la echipa națională deținut de Hagi.

Croația. Viitorul și Ion2010. Țintă: Dică

Două luni mai târziu, Ion2010 este în Croația.

DĂ CLICK PE INFOGRAFIE PENTRU A MĂRI 

Pe 20 ianuarie 2016, de pe un IP alocat unei rețele de telefonie din Zagreb, comentează la un articol în care Nicolae Dică, actualul antrenor de la FCSB, sugera că Mirel Rădoi a fost “lucrat” de jucătorii apropiați de Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan.

“A naibii roata asta cum se învârte ea... În 2007 Rădoi, Dică si alţi 4 jucători se duceau pe blat la Gigi şi se plângeau de Hagi... Acum au ajuns ei să fie “lucraţi” de jucători... Cum îţi aşterni, aşa dormi, spune un proverb românesc”.

În ziua postării mesajului, tot în Croația se afla și Viitorul. Echipa finanțată de Hagi intra deja în a doua săptămână de cantonament ținut la Hotel Park Plaza Belvedere din Medulin, un oraș turistic aflat pe coasta Adriaticii.

În vara lui 2016, amprenta IP-urilor folosite de Ion2010 continuă să coincindă cu destinațiile folosite de Hagi pentru cantonamentele Viitorului.

Polonia. Atacul la Marica

Sâmbătă, 2 iulie 2016, Ion2010 postează de pe un IP înregistrat în hotelul Mistral Sport din orășelul polonez Gniewino.

Este același hotel în care Viitorul se afla cazată începând din 27 iunie!


Gică Hagi și prietenul său din copilărie, Zoltan Iașko, cei doi acționari de la Academia Hagi fotografiați la ieșirea din hotelul Mistral Sport. Sursă: Academia Hagi

“Cica el vrea sa ajute pe Stuttgart :)))))))) Pai el nu ar mai prinde echipa nici la Chiajna si vrea sa ajute pe Stuttgart? :))) Tupeu maxim pe narcisistul asta care se autoinvita la toate televiziunile pe durata EURO. Prevad ca o sa plece la arabi (doar acolo mai are loc acum) si dupa un an doi se intoarce cu coada intre picioare la un club in Romania”, scrie Ion2010 la un articol în care Ciprian Marica declara că este dispus să-și ajute fosta echipă, VFB Stuttgart.

Slovenia: “Vamă, coloană fracturată”

Șase zile mai târziu, pe 8 iulie 2016, Viitorul s-a mutat în Slovenia pentru al doilea cantonament al verii.

Pe 12 iulie, la ora 23:36, Ion2010 postează de pe un dispozitiv legat la un IP din Slovenia. Articolul vizat conține o declarație a lui Dinu Gheorghe care anunțase că ANAF, Daniel Niculae și Săpunaru au cerut falimentul Rapidului:

“Coloană fracturată ăsta de Vamă să dea cei peste 100.000 de euro inapoi la Rapid (suma pentru care Rapid l-a dat in judecată) si abia apoi să arunce cu noroi in Niculae și Săpunaru. Băieții ăia doi și-au dat sufletul pe gratis pentru Rapid, iar mustăciosul care pune piedică la adversari în timpul jocului a muls clubul Rapid de bani. Mă mir cât de im.b.ecili și r.etar.d.ati sunt cei de la Rapid de l-au readus la club”.

Mesajul este moderat pe criteriul “intoleranță față de persoane cu dizabilități”, una dintre categoriile studiului.

IP din Cipru. Doar angajați în cantonament

Frecvența mesajelor lui Ion2010 crește. De la 68 de comentarii postate în 2015, userul a ajuns să comenteze de 145 de ori în 2016.

În după-amiaza de 10 ianuarie 2017, liderul Ligii 1, Viitorul, ajunge în hotelul Atlantica Sungarden din stațiunea cipriotă Aiya Napa.

Delegația conține doar angajați ai clubului. În afara lui Hagi, a staffului tehnic și a jucătorilor de la prima echipă, în hotel se mai află directorul Academiei, Zoltan Iasko, team-managerul Costin Mega, ofițerul de presă Ciprian Mihai, cameramanul Marius Chiriță și magazionerul Ștefan Pețu.


Banca de rezerve a Viitorului, în Cipru, la una dintre partidele amicale. Sursă: Academia Hagi

În aceeași seară, la ora 20:32, Ion2010 postează de un IP înregistrat într-o rețea de telefonie din Larnaca, oraș aflat la 15 kilometri de hotelul în care stă Viitorul.

El îi răspunde userului ovidiu_3003 care îl consideră pe Cristi Balaj un “arbitru mediocru”.

“Tu esti un real pericol pentru societate daca faci copii”

Până la finalul cantonamentului din Cipru, pe 24 ianuarie, Ion2010 a mai postat de șapte ori, folosind același IP.

Italia. Postare în timpul antrenamentului

Pe 28 ianuarie, Viitorul se mută în Italia, unde s-a cazat la Mancini Park Hotel din Roma. Din nou, în delegație nu se află nicio persoană din afara clubului.


Cameramanul Marius Chiriță, în cantonamentul din Italia. Sursă: Academia Hagi

A doua zi, Ion2010 postează de pe un IP alocat acestui hotel la o știre în care Mircea Lucescu se declară surprins de graba LPF de a începe campionatul pe 4 februarie.

“Tupeu de giulesti... Sa-ti dai cu parerea despre ceva ce nu te priveste. Pe Lucescu il intereseaza oare parerea noastra despre faptul ca in Rusia echipa lui joaca pe zapada iarna? Nici pe noi nu ne intereseaza parerea lui”

La ora la care Ion2010 postează, Hagi, stafful tehnic și jucătorii sunt pe teren, la antrenament.

Singurii care, teoretic, au acces la internet sunt Iașko, Mega, oamenii din departamentul de media și magazionerul Pețu.

Întorși din Italia joi, 2 februarie, angajații de la Viitorul au rămas în București pentru meciul cu Dinamo, programat peste două zile. S-au cazat la Crowne Plaza, hotelul din care Ion2010 a postat de patru ori în următoarele 48 de ore.

Începea primăvara care i-a adus Viitorului primul trofeu din scurta existență a clubului.

REACȚIA DIRECTORULUI CLUBULUI: "ȘTERGE-MI NUMĂRUL"

De la începutul lui 2017, în doar șase luni, Ion2010 a comentat de 246 de ori, mai mult decât în precedenții doi ani la un loc.

După câștigarea titlului și vacanța de vară, perioadă în care a continuat să posteze frecvent, Ion2010 apare pe 16 iunie 2017 cu un comentariu trimis de pe un IP din baza lui Fenerbahce de la Bolu.

Viitorul era cazată de două zile în baza aflată în munți, la 263 de kilometri de Istanbul.


Costin Mega, sprijinit de bară, și alți oficiali ai clubului în cantonamentul de la Bolu. Sursă: Academia Hagi

Userul lasă două propoziții în coada unui articol în care Alin Stoica, fiul legendarului Tudorel Stoica, regretă că nu a ales să joace pentru naționala Belgiei.

“Mai prosti sunt cei care il baga in seama pe mascariciul asta. Voi va dati seama ce e in familia aia?”

Cine este Ion2010?

Spre deosebire de precedentele cantonamente, din Turcia lipsește Zoltan Iașko. 

Costin Mega, Ciprian Mihai, Marius Chiriță și Ștefan Pețu sunt, însă, în cantonament și au, teoreticm acces la internet în timpul antrenamentelor.

După mesajele de la Bolu, Ion2010 a postat și din cantonamentul efectuat în Slovenia.


Gică Hagi, oficialii și jucători de la Academie, în tribună, la amicalul din Slovenia cu ȚSKA Moscova (2-4). Sursă: Academia Hagi

Ultimul său comentariu e înregistrat pe 3 iulie și conține o ironie către un fan dinamovist.

Clubul finanțat de Ionuț Negoiță este una dintre țintele sale preferate:

“Sa ramana Negoita 1000 de ani la voi ca sa nu cumva sa luati vreun campionat :)))))) V-a altoit Viitorul cu lot de 21 de ani, amaratilor :)))))”

Gazeta a solicitat prin email o reacție oficială clubului Viitorul, însă nu a primit niciun răspuns până la această oră. În paralel, jurnaliștii i-au sunat pe Zoltan Iașko, administratorul Academiei lui Hagi, și pe Cristian Bivolaru, directorul general al clubului.

Primul nu a răspuns, iar Bivolaru a refuzat dialogul: “Te rog să ștergi numărul meu”.

Mâine, în Gazetă, citește cum angajatul Academiei îi discreditează pe foști sau actuali angajați ai clubului lui Hagi, dar și pe antrenori care au câștigat titlul în liga 1. Mesaje trimise de pe același calculator folosit în comunicarea cu media.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (206)
nodinpapura
nodinpapura  •  08 Iulie 2023, 22:47

De ce ați șters articolul? Făceam un studiu de caz. Mi-l amintesc cam de acum un an-doi. Ce s-a întâmplat cu textul?

10213239259676565
Gabi Dinescu  •  13 Iulie 2017, 22:15

Catalin, Ai asteptat verdictul TAS, ca sa scrii infectia asta? Ai vreo oglinda la indemana, sa vezi ca nu esti cu nimic mai prejos decat cel pe care-l pui la zid? Stim cu totii ca esti stelist, insa aveam cel putin impresia ca stii sa pierzi. Te rog, lasa sportul, esti deja depasit, GS nu mai e de multa vreme un ziar de sport. Tine-te de politica, acolo te pricepi si esti eficient, ba mai mult, chiar apreciat pentru ce ai realizat.

1745flo
1745flo  •  11 Iulie 2017, 21:58

De becali nu zicea nimic?

Vezi toate comentariile (206)
Comentează