GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  DOSARUL CORONA - LARISSA

Preşedintele Coronei, Liviu Lupu, stabileşte bugetul clubului şi apoi achită note de plată către firmele sale

Plasat în apropiere de Piața Sfatului, sediul Primăriei brașovene e locul de unde Liviu Lupu contribuie la alocarea fondurilor pentru Corona, clubul prezidat de el și băgat în afaceri cu firmele sale +2   FOTO
Plasat în apropiere de Piața Sfatului, sediul Primăriei brașovene e locul de unde Liviu Lupu contribuie la alocarea fondurilor pentru Corona, clubul prezidat de el și băgat în afaceri cu firmele sale

Articol de - Publicat miercuri, 27 februarie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 27 februarie 2013 02:02

Preşedintele Coronei, Liviu Lupu, 49 ani, stabileşte bugetul clubului ca şef al CL Braşov şi apoi achită note de plată pentru firmele sale din postura de conducător al liderului din L2.

Vicepreşedinte PSD Braşov, Lupu va fi audiat de structura locală DNA pentru încercarea de şantaj asupra fostului director sportiv de la Corona, Eduard Gherghe. Sportivii de la club mănîncă doar la restaurantul lui, iar firmele sale asigură paza şi cateringul pentru club. Cazul transferurilor lui Martac şi Ştefan se judecă azi la FRF

"Dosarul Corona - Larissa", încurcat între semnături suspecte, scene de şantaj şi perspectiva unor depunctări, continuă să se rostogolească. Transferurile lui Martac, 21 ani, şi Ştefan, 24 ani, la liderul din L2, Seria 2, aduşi vara trecută din liga a cincea prahoveană, e pe lista la zi a DNA Braşov. "Audierile vor continua chiar în cursul acestei săptămîni, iar preşedintele Coronei, Liviu Lupu, va fi convocat la o discuţie cu procurorii", spun persoane apropiate anchetei.

Favorit la contracte cu instituţiile publice
Cine e însă, de fapt, Liviu Lupu? E omul care, într-o înregistrare prezentată ieri de GSP, îl ameninţă pe fostul director sportiv Eduard Gherghe că "voi declanşa uraganul dacă nu închideţi cazul, tu şi cu Teodorescu de la Larissa. Eu sînt la USL şi ştiţi ce forţă avem!".

Şeful Consiliului Local şi vicepreşedinte PSD Braşov, Lupu e recunoscut în oraş pentru afacerile sale suspecte şi mănoase cu statul.

Presa locală scrie de ani buni despre contractele cu instituţiile publice pe care companiile lui Lupu le-a încheiat: Maternitatea, Spitalul Judeţean, Direcţia de Sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate, Parcul Industrial Carfil. Dar şi despre trecutul său tumultuos de fost patron la Club X, un club de strip-tease desfiinţat în 2002, bănuit că ascundea, de fapt, un bordel.

Banchetele Coronei la restaurantul lui Lupu
Mai departe, legăturile sale de business cu Corona sînt dirijate cu mare discreţie. "Folosindu-se de club, scoate milioane de lei din Primărie prin firmele sale, Protector Agency şi Amrita Com", subliniază surse politice din Braşov.

Punctual. Lupu deţine în oraş un restaurant, City Center, unde iau masa sportivii Coronei! "Fotbaliştii mănîncă zilnic la prînz acolo, în cadru organizat, cu echipa, iar jucătorii care nu sînt din localitate, vreo cinci, şase, vin şi seara", explică oameni din interiorul grupării finanţate de Primărie. La fel se întîmplă periodic şi cu loturile de la handbal sau hochei. De altfel, la sfîrşitul lui 2012, fiecare secţie şi-a organizat banchetul tot la locaţia lui Lupu!

"Cîte 50 de milioane pentru trei pişcoturi"
În schimb, Protector Agency asigură serviciile de pază la evenimentele găzduite de Corona! Iar cateringul îl oferă tot firmele lui Lupu. "Mai aduce cîte două pişcoturi, un saleu şi trei sucuri, după care ies facturi de cîte 40-50 de milioane de lei vechi după fiecare partidă", pretind apropiaţi ai clubului.

Prin urmare, circuitul ar arăta cam aşa. Din postura de şef al Consiliului Local, Liviu Lupu are posibilitatea să influenţeze alocarea de fonduri pentru Corona. Apoi, ca preşedinte al clubului, e simplu să dirijeze mai departe banii către firmele sale, pentru servicii prestate în beneficiul diferitelor secţii. Vezi filierele restaurant - securitate - catering.

În faţa acestor conexiuni, Lupu evită să facă orice comentarii pentru GSP: "N-am nici un fel de contracte cu Corona şi nici nu vă pot spune de ce buget dispune clubul din partea Primăriei. Astea sînt date confidenţiale, cum să vă zic aşa ceva?".

Ce implicare a avut Naşu'?
O frază curioasă a existat în discursul lui Lupu pe înregistrarea produsă ieri de GSP: "Am fost şi la federaţie cu dosarul ăsta. Mircea Sandu i-a chemat pe toţi, pe Bucurescu, pe Stîngaciu, pe Rămureanu". Surse apropiate cazului susţin că întrevederea ar fi avut loc pe 3 decembrie 2012.

Ieri, şeful FRF a negat însă orice implicare printr-un comunicat: "Mircea Sandu nu a convocat în biroul său vreun angajat al federaţiei pentru acest subiect şi nici nu-l cunoaşte pe domnul Lupu. Va dispune o anchetă internă pentru clarificarea cazului".

752.361 de lei e profitul net cumulat, pe 2010, al firmelor lui Lupu, Protector Agency şi Amrita Com: nu există nici un fel de cifre raportate la Registrul Comerţului pe 2011 şi 2012

"Cine e vinovat să plătească! Vreau să se autosesizeze instituţiile competente, să cerceteze acest caz şi să facă lumină" (Adrian Teodorescu, patron Oţelul Larissa)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
prager
prager  •  01 Martie 2013, 16:26

Scoateti acele inregistrari daca ziceti ca le aveti... Liviu Lupu e venit la club dupa ce s-au perfectat transferurile celor doi... Oricum semnaturiile sunt falsificate...

sadim3ro
sadim3ro  •  27 Februarie 2013, 14:29

Eu nu inteleg cum fondurile primariei sunt "date confidentiale"... nu cumva sunt bani publici. Pai eu contribui la bugetul primariei Brasov, nu ar fi normal sa stiu unde se duc banii?

luis
luis  •  27 Februarie 2013, 09:46

Ori suntem jurnalisti, ori nu mai suntem: 1. Ce inseamna "sef al Consiliului Local Brasov"? E o functie importanta, dar care nu prea exista. 2. Ia studiaza putin declaratia de avere a personajului principal, daca tot investighezi treaba deontologic. S-ar putea sa-ti sara-n ochi un nume...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează