GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  MITĂ ÎN DOSARUL TRANSFERURILOR

Prima șpagă a luat-o în Ghencea » Judecătoarea care a achitat inițial inculpații din ”Dosarul Transferurilor” și frații Becali au fost arestați pentru 30 de zile

Joi seara, Geanina Terceanu fusese reținută de DNA pentru 24 de ore sub acuzația de luare de mită
Joi seara, Geanina Terceanu fusese reținută de DNA pentru 24 de ore sub acuzația de luare de mită

Articol de , , - Publicat sambata, 21 noiembrie 2015 00:00

DNA a prezentat în fața completului de la Curtea de Apel un dosar în care susține că Geanina Terceanu, magistrata de la Tribunalul București, a primit mită de 220.000 de euro pentru a-i scăpa pe cei 8 oameni de fotbal. Frații Becali și Cristi Borcea au remis banii în 6 tranșe: primii 10.000 de euro au fost dați după un meci Steaua - Bistrița din 2009, chiar la stadion!

Pe 21 februarie 2012, pe cînd " Dosarul Transferurilor" se afla spre faza finală de judecată la Tribunalul București, o scenă petrecută în sală a șocat. Era al 41-lea termen al procesului, iar Ioan Becali, invocînd faptul că o declarație a martorului Justin Ștefan, actualul secretar general LPF, nu fusese redactată corect, a avut un acces de furie incredibil în fața instanței.

A țipat la președinta completului și a amenințat-o: "Chemaţi organele să-mi pună cătuşele, să mă lege, dar să ştiţi că o să daţi socoteală pentru ce aţi făcut azi. Există o răbdare pentru toată lumea, dar dumneavoastră nu consemnaţi declaraţia martorului".

Scandalul lui Giovanni în fața judecătoarei mituite

Impresarul a sărit apoi în boxa acuzaţilor, a trîntit o bancă şi și-a continuat recitalul: "Gata, sînt aici! Ce mai vreţi? Doamnă judecătoare, daţi-mi cît vreţi dumneavoastră! E ca pe timpul lui Ceauşescu. Ce văd aici nu am văzut în viaţa mea. Treziţi-vă! România, gata, mă sacrific eu pentru toţi! De asta am plecat eu pe Dunăre, să fiu judecat corect în ţara mea. Toată lumea spunea să nu zicem nimic că a întîrziat doamna judecătoare două ore şi jumătate. Că dacă ne dă 15 ani de închisoare! Dar daţi-mi 20, doamnă! Mă sacrific eu pentru toţi".

Scena suprarealistă se întîmpla în fața unui complet condus atunci de Geanina Teodorovici, azi Terceanu, care, finalmente, l-a chemat pe fostul impresar ca să-i arate că a operat modificările solicitate, fără să aibă nici un fel de reacție după izbucnirea lui Giovanni.

La 3 ani și 9 luni de la acel moment, magistratul este arestat pentru 30 de zile sub acuzația că a luat 220.000 de euro mită spre a-i achita în primă instanță pe toți cei 8 oficiali din fotbal implicați în "Dosarul Transferurilor"!

Magistrata a văzut meciul din lojă

"Este un caz foarte spectaculos. Majoritatea banilor au fost dați de Ioan Becali. El se considera într-un fel răspunzător pentru sistemul în care au căzut cei opt", spun surse judiciare. Probele procurorilor DNA arată că, la momentul episodului nervos din februarie 2012, mare parte din mită fusese deja remisă!

Adică Becali și-a permis o demonstrație de forță în sala de judecată, știind că șefa completului va închide ochii din motive financiare! Anchetatorii susțin că mita a fost remisă în mai multe tranșe, în perioada aprilie 2009 - mai 2012. "Dosarul Transferurilor" îi fusese repartizat Geaninei Terceanu pe 24 februarie 2009.

Un calup de 10.000 de euro i-a fost înmînat judecătoarei pe 4 aprilie 2009, la stadionul Ghencea, cu ocazia partidei Steaua - Gloria Bistrița (1-0). Gigi Becali tocmai fusese arestat pentru lipsire ilegală de libertate, după ce, împreună cu body-guarzii săi, îi sechestrase pe hoții care-i furaseră mașina! "Știm că Terceanu s-a aflat într-o lojă la meciul respectiv", spun surse DNA.

Și-a luat apartament din mită

De asemenea, ulterior, Geanina Terceanu a primit alți bani chiar acasă la Ioan și Victor Becali, în timp ce Cristi Borcea a contribuit și el cu 10.000 de euro, potrivit procurorilor. Aceștia arată că o parte din mită a fost folosită de judecătoare pentru a-și cumpăra un apartament în zona Tineretului, la un preț de 93.000 de euro.

În afară de frații Becali și Borcea, pe lista DNA ar mai fi încă un nume din dosar suspectat de procurori că a cotizat la magistrat. "Nu există însă deocamdată probe clare în legătură cu acesta", explică surse DNA.

În prezent, procurorii ar fi recuperat deja 90.000 de euro din banii dați de mituitori. Suma se afla în posesia surorii Geaninei Terceanu, care nu cunoștea însă proveniența valutei.

Giovanni aștepta recursul pentru eliberarea condiționată

Condamnat la 6 ani și 4 luni de închisoare la Curtea de Apel, Ioan Becali a cerut eliberarea condiționată după ce a efectuat un an și opt luni de pedeapsă. Judecătoria Medgidia a admis solicitarea, făcută și de comisia de specialitate din penitenciar.

Peste cîteva zile ar urma să se judece recursul, dar noul dosar îi va bloca probabil demersul. "DNA avea de cîteva luni pontul cu Geanina Terceanu și a grăbit la maximum investigațiile pentru a nu-l scăpa pe Ioan Becali din închisoare", au subliniat surse judiciare.

Filiera Borcea e încă în lucru

DNA a cerut ieri arestarea preventivă doar pentru judecătoarea Terceanu și frații Becali, scoțîndu-l deocamdată din calcule pe Borcea, fiindcă asupra acestuia n-ar exista încă suficiente probe care să-l incrimineze, în afara detaliilor dintr-un denunț.

De aceea, nici nu s-a dispus încă urmărirea penală împotriva lui în acest dosar, dar procurorii lucrează în continuare pentru a găsi noi indicii cu privire la fostul șef de la Dinamo.

"Vai de capu' meu! Nu spuneți... nu spuneți nimic! Asta este! (...) Ai înțeles? Deci, nu dați în gît, că pedeapsa o dă instanța!"
Geanina Terceanu, în dialog cu un intermediar care urma să meargă la audieri

"Băi Geanina, te gîndești acuma la chestiile astea? Să-mi bag picioarele, ajungem toți la pîrnaie!"
Intermediar, în dialog cu judecătoarea mituită

45de termene din Dosarul Transferurilor au fost conduse la Tribunalul București de judecătoarea Geanina Terceanu

Ce etape a parcurs "Dosarul Transferurilor"

  • aprilie 2012 - Tribunalul București decide achitarea tuturor celor 8 oficiali din "Dosarul Transferurilor", cu rezoluția "fapta nu a existat";
  • noiembrie 2012 - DNA a contestat decizia, Curtea de Apel a dictat condamnări între 3 și 8 ani;
  • mai 2013 - Înalta Curte retrimite spre rejudecare dosarul la Curtea de Apel, motivînd că judecătorii CAB au respins toate probele cerute;
  • martie 2014 - Curtea de Apel decide, definitiv, condamnarea inculpaților la pedepse între 3 și 6 ani

Tranșele șpăgii

  • 10.000 euro - Ioan Becali (la stadionul Ghencea)
  • 10.000 euro - Ioan&Victor Becali (la locuința fraților)
  • 40.000 euro - Victor Becali (prin intermediar, în trafic, prin geamul mașinii)
  • 105.000 euro - Victor Becali (prin intermediar, pe şos. Fundeni)
  • 45.000 euro - Victor Becali (prin intermediar, în Ialomița, înaintea pronunțării)
  • 10.000 euro - Cristi Borcea (prin intermediar, înaintea pronunțării)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (11)
tzusti_reloaded
tzusti_reloaded  •  21 Noiembrie 2015, 15:09
Postat de decuadi pe 21 Noiembrie 2015, 09:54

E clar. Totul e super clar! O sa intre acum valiza epo...dimamo fan... ave avocatul fara procese biancorosi.... sa ne spuna ca steaua e de vina. Si coinasu boeru. Deci steaua e de vina.... se stieeeee

:) NU STEAUA E DE VINA..CLAR.. CI..GLOATA CARE O SUSTINE.. HAPPY NOW ..? :)

batranu.cismigiu
batranu.cismigiu  •  21 Noiembrie 2015, 12:57
Postat de decuadi pe 21 Noiembrie 2015, 10:44

Batrane cismigju sec la minte..... ***

***... atata stii, atata poti! (si acesta nu e un comentariu moderat)

decuadi
decuadi  •  21 Noiembrie 2015, 12:33

Dinamovisti. 3.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează