GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  CRONICĂ DE CARTE

Povestea Marelui Necunoscut » Cartea "Jimmy Bătăuşul" e istoria lui Valeri Trîmbiţaş, boxerul care a luptat de 7 ori la Madison Square Garden

Madison Square
Garden, acolo unde a
luptat și românul
Valeri Trîmbițaș, a
fost întotdeauna
marea arenă a
boxerilor profesioniști
Madison Square Garden, acolo unde a luptat și românul Valeri Trîmbițaș, a fost întotdeauna marea arenă a boxerilor profesioniști

Articol de - Publicat sambata, 08 decembrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 07 decembrie 2012 20:39

Pe scurt, istoria lui Valeri Trîmbiţaş, Jimmy Darcy pe numele lui de ring, a apărut la începutul acestui an în Gazeta Sporturilor, scrisă tot de omul de radio Fetecău.

Volumul lansat în această toamnă spune pe larg povestea celui supranumit Jimmy Bătăuşul, care a boxat peste Ocean în anii '20-'30 ai secolului trecut. Un român pe care, din cauza vieţii sale americane, românii l-au uitat. Dar el a existat de-adevăratelea şi a intrat în ring cu legendarul Jack Dempsey. Cartea îl reabilitează în faţa celor care nu-şi mai amintesc de existenţa lui şi îi anunţă pe cei care nu cunoşteau personajul că el a fost unul dintre românii care au experimentat primii boxul profesionist.

A boxat cu braţul rupt!
"Memorabile au fost şi cele trei mari bătălii cu legendarul mijlociu Harry Greb, toate pierdute la puncte, după zece reprize, dar, conform presei vremii, lucrurile nu au fost chiar atît de clare în favoarea lui Greb. De pildă, în prima dispută din 13 mai 1921 de la Boston, deşi a suferit o fractură la mîna stîngă, românul l-a dominat clar în ultimele reprize pe american, lovind, practic, doar cu dreapta sa formidabilă! Cei doi s-au reîntîlnit pe 24 octombrie în acelaşi an la New York, ziarul Pittsburgh Post subliniind că Greb a cîştigat greu", acestea sînt doar cîteva rînduri din reconstituirea vieţii şi carierei lui Trîmbiţaş, un bucureştean a cărui familie a hotărît să-şi schimbe destinul trecînd în Lumea cea Nouă.

Sportul e personajul principal
Dar autorul dă senzaţia că a folosit drept pretext spectaculoasa imagine şi rută a lui Valeri Trîmbiţaş pentru a scrie această carte. Pentru că volumul, scos pe piaţă de editura ZIP-MMXII, abordează într-un joc cadenţat şi uşor năucitor o tonă de alte subiecte, în care personajul comun este sportul românesc, dar şi cel internaţional. Paginile cărţii "Jimmy Bătăuşul" îşi poartă cititorul prin toate punctele sensibile şi uneori controversate ale sportului de pe la noi. Şi numai episodul cu Trîmbiţaş ne trimite în trecut; celelalte toate sînt actuale şi mereu disputate. Pentru că, de fapt, toate capitolele acestei cărţi sînt opinii publicate de Fetecău pe un blog care acum nu mai fiinţează.

Pe rînd, Fetecău vorbeşte despre tenisul din România şi neputinţa lui de a se ridica în clasamente, despre Răzvan Lucescu, om cu care autorul se războieşte de altfel direct, fără menajamente, despre Lucian Bute şi contestatarii acestuia. Adrian Fetecău are un stil direct, judecă şi dă sentinţe în stînga şi în dreapta, iar mulţi vizaţi se vor supăra cu siguranţă cînd şi dacă vor citi rîndurile scrise de el. Dar, deopotrivă, cartea abundă şi de personaje lăudate şi preţuite.

Un plus de valoare este adăugat volumului de desenele celebrului caricaturist Ştefan Popa - Popa'S.

Despre Lucian Bute
"Şi să nu vă închipuiţi că Lucian ar fi vreun sfînt... Dacă ar fi fost aşa, s-ar fi dus la mănăstire şi nu ar fi dat cu pumnul! Doar că este oripilat de agresivitatea celor care vînează senzaţionalul cu orice preţ, intrînd cu bocancii în viaţa oamenilor"

Despre Adrian Porumboiu
"Fie că vorbeşte despre cariera sa de arbitru, fie despre cea de patron de echipă de fotbal, încearcă să acrediteze ideea că a fost şi este un imaculat cavaler al dreptăţii"

A vrut să bată un arbitru
Fetecău povesteşte cum, în 2000, la Tampere, la CE de box, a fost pe punctul de a se încăiera cu un arbitru care l-ar fi defavorizat pe Adrian Diaconu. "Aşa că, atunci cînd s-a anunţat decizia la puncte, 3-2 pentru ucrainean, nu m-am mai putut stăpîni şi, cînd arbitrul a coborît pe treptele ringului, m-am apropiat de el şi l-am apucat de papion bălăcărindu-l în toate limbile pămîntului!", scrie Fetecău. Mai scrie şi că, dacă nu ar fi fost ţinut de cei de faţă, cu siguranţă ar fi mîncat bătaie, pentru că arbitrul fusese, în tinereţea lui, pugilist.

Jimmy Bătăuşul
Autor: Adrian Fetecău
Editura ZIP, 2012
Ilustraţie: Ştefan Popa - Popa'S
251 de pagini

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
hofer
hofer  •  09 Decembrie 2012, 15:30

Na Bravo Oana! Asa ceva se cheama pe Germana Werbung (reclama). Daaaaaaa, se obisnueste in Romania de a se lauda unul pe altul dupa proverbul: laudama ca sa te laud sau Laudate gura ca-ti dau prajitura. Mda , ar fi bine sa va laudam noi cititori si ar trebui sa acceptati si critica care va este facuta fiindca numai asa se poate progresa. Ma astept sa-mi inchideti din nou Acountul asa cum a mai fost inchis si alta data. Daca nu suportati critica atunci va rog ......... ca nu ma super .

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  08 Decembrie 2012, 11:54

Frumos ...o carte pe care orice iubitor de sport ar trebui s o citeasca ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close