GSP SPECIAL  »  MIHAI NESU  »  SPECIAL

FOTO Mihai Neşu şi-a încheiat contractul cu Utrecht şi, o dată cu el, cariera de sportiv: "Ultima mea zi ca fotbalist"

Imaginea luptătorului rămasă după un Poli Timișoara - Steaua (1-1), noiembrie 2004 +21   FOTO
Imaginea luptătorului rămasă după un Poli Timișoara - Steaua (1-1), noiembrie 2004

Articol de GSP - Publicat luni, 02 iulie 2012 00:00 / Actualizat luni, 02 iulie 2012 01:39

La 29 de ani, "Bichonul" pleacă din fotbal cu un mesaj pe twitter: "Am avut 10 ani minunaţi cu amintiri incredibile". O postare amară, din California, acolo unde Neşu urmează recuperarea după accidentul suferit pe 10 mai 2011, în timpul unui antrenament.

Pe 21 aprilie 2002, Neşu debuta la Steaua şi în fotbalul mare, într-un egal, 1-1, cu Petrolul. Venit de la Oradea, fiul fostului mare arbitru Mircea Neşu avea să devină însă titular abia după plecarea lui Ogăraru la Ajax, în iulie 2006. Ogăraru, cel mai bun prieten al lui Mihai.

Omul-dăruire
Cu Neşu pe teren, Steaua a cîştigat Liga 1 în 2005 şi 2006, cu "Bichonul" titular roş-albaştrii au avut parcursul fenomenal din Cupa UEFA 2006, încheiat cu "coşmarul Middlesbrough". Steaua anilor de glorie pentru fundaşul bihorean a fost cea care s-a calificat în 2007 în Liga Campionilor, după un deceniu de pauză.

Pentru suporteri, fundaşul lateral a întruchipat ideea de dăruire: imaginea lui Neşu alergînd cu capul spart şi bandajat a devenit celebră în inima tribunei. Viteza, tacklingurile, risipa de efort l-au consacrat.

Din Ghencea, pe Emirates şi San Mames
În Europa, fie că a fost vorba de Liga Campionilor sau de Europa League, Neşu a avut şansa să joace pe mari stadioane şi în partide memorabile. Au fost San Mames, catedrala celor de la Bilbao, Olympiastadion a Herthei şi Luigi Ferarris din Genova, de unde Steaua a plecat neînvinsă. Ori Emirates al lui Arsenal.

Plus acel 4-1 pe Olympiski cu Dinamo Kiev, la revenirea roş-albaştrilor în Champions League sau 4-0 în Ghencea cu Lens, meci în care Neşu a reuşit un assist.

Transferul anului la Utrecht
În toamna lui 2008, FC Utrecht plătea 1,2 milioane de euro pentru fotbalistul Stelei. Van Dop, preşedintele batavilor, îl urmărise personal în mai multe partide în Ghencea. Decisivă s-a dovedit prestaţia lui Neşu în Liga Campionilor, pe Emirates, 1-2 cu Arsenal. "La pauza meciului de la Londra am sunat în Olanda şi am transmis că ne trebuie neapărat!", avea să mărturisească Van Dop.

În prima ligă olandeză, Mihai s-a impus foarte repede şi a cucerit galeria lui Utrecht prin stilul său total, fără menajamente, şi prin şarjele ofensive pe flancuri. "Parcă era construit pe modelul fotbalistului visat de noi!", îşi aminteşte Oskar, lider al suporterilor în 2008.

Fără epilog
A fost titular la Utrecht pînă în primăvara anului trecut: pe 10 mai 2011, în urma unui accident stupid petrecut la antrenament, Mihai Neşu rămîne paralizat de la gît în jos. Au urmat 419 zile de recuperare şi de încercări. Mihai a creat o fundaţie prin care sprijină oamenii aflaţi în situaţia lui şi încheie demn cariera de fotbalist.

Starea lui Mihai e neschimbată
Neşu se află de 58 de zile în California (SUA), unde urmează un tratament intensiv de recuperare după accidentarea suferită anul trecut. Românul îşi poate mişca doar braţul drept şi foarte puţin pe cel stîng. De la gît în jos nu îşi simte corpul şi are nevoie de un scaun pentru a se deplasa.

Adversarii de 7 stele ai lui Neşu în Europa
Yeste, Etxeberria, Urzaiz (Bilbao), Tore Andre Flo (Valerenga), Alou Diarra (Lens), Kevin Boateng (Hertha), Pranjic (Heerenveen), Joaquin (Betis), Downing şi Hasselbaink (Middlesbrough), Fellaini (Standard), Abidal, Malouda, Benzema (Lyon), Van Persie, Walcott (Arsenal), Dani Alves, Jesus Navas (Sevilla)

"Am fost primul antrenor al lui Mihai în Olanda şi m-am bucurat enorm să lucrez cu el. Un fotbalist care s-a dăruit în fiecare minut şi care juca dintr-o plăcere formidabilă" (Willem van Hanegem, fost internaţional olandez, primul antrenor al lui Neşu la Utrecht)

"Neşu joacă cu aceeaşi determinare şi dacă este trezit la 4 dimineaţa" (Victor Piţurcă, primul atrenor al lui Neşu la Steaua şi la echipa naţională)

"Unii fotbalişti spun că sportul profesionist te obligă să-ţi pierzi din copilărie. Dar ce poate fi mai frumos decît să fii cu un grup de prieteni în cantonament, în fiecare zi, şi să joci fotbal cu ei?! Nu văd ce-aş fi putut să fac mai frumos!" (Mihai Neşu)

"Cînd m-am trezit din operaţie, mi-am dat seama că nu voi mai juca fotbal niciodată" (Mihai Neşu)

"Sprijinul suporterilor olandezi a fost fantastic. Nu mă aşteptam ca un jucător din afara Olandei să primească atît respect. Românii au reacţionat la fel. Înseamnă că anii petrecuţi ca jucător au însemnat ceva" (Mihai Neşu)

Antrenorii lui Mihai Neşu
Steaua: Piţurcă, Olăroiu, Zenga, Protasov, Dumitriu, Hagi, Pedrazzini, Lăcătuş
FC Utrecht: Van Hanegem, Chatinier
România U21: Nicolae Manea
România: Piţurcă, Lucescu jr.

CV - Mihai Neşu
- Post: fundaş stînga, 1.76 m
- Data naşterii: 19.02.1983 (Oradea)
- Cariera: Steaua Bucureşti (2001-2008), FC Utrecht (2008-2012)
- Echipa naţională: 8 selecţii/0 goluri
- Palmares: campion cu Steaua (2001, 2005, 2006), Supercupa României cu Steaua (2001, 2006)
- Declarat cel mai bun fundaş stînga din Olanda (2008)

6.000 de dolari a plătit Steaua la FC Bihor pentru a-l aduce pe Neşu în Ghencea, în 2001

19 ani şi 2 luni avea Neşu la debutul pentru Steaua (2002). Ultimul meci: Excelsior-Utrecht 3-1, 1 mai 2011, la 28 de ani şi 3 luni

400 de minute a adunat "Bichonul" în tricoul "naţionalei"

87 de meciuri are Neşu pentru Steaua (un gol) şi 86 pentru Utrecht (două goluri)

51 de cartonaşe galbene şi 2 roşii a încasat Neşu în cariera sa de fundaş

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
kris09
kris09  •  02 Iulie 2012, 10:31
Postat de dommon pe 02 Iulie 2012, 09:48

bre, n-auzi ca a fost declarat cel mai bun fundas stanga din olanda in 2008? l-am vazut cum juca, avea aceeasi determinare ca la steaua numai ca juca mai bine... pacat ca i s-a incheiat cariera asa, sper sa-si revina cat mai repede

bre, în olanda sunt fundaşii un pic mai buni decât ai noştri. l-am văzut şi eu pe neşu jucând, stai liniştit. dacă se ducea în germania, franţa, italia (nu mai zic anglia sau spania) altfel se vorbea despre el

dommon
dommon  •  02 Iulie 2012, 09:48
Postat de kris09 pe 02 Iulie 2012, 09:40

contează foarte mult cum eşti şi ca jucător. crezi că mai primea atâtea aprecieri, suport, încurajări, susţineri dacă nu se întâmpla accidentu ăla? NICIODATĂ! când juca în ţară foarte mulţi îl iau la mişto. din păcate el a fost doar un jucător, nu şi un fotbalist. lumea îl admiră pentru faptu că e un luptător şi ştie să treacă peste obstacolele vieţii. pentru asta merită tot respectul

bre, n-auzi ca a fost declarat cel mai bun fundas stanga din olanda in 2008? l-am vazut cum juca, avea aceeasi determinare ca la steaua numai ca juca mai bine... pacat ca i s-a incheiat cariera asa, sper sa-si revina cat mai repede

kris09
kris09  •  02 Iulie 2012, 09:40
Postat de kris09 pe 02 Iulie 2012, 09:40

contează foarte mult cum eşti şi ca jucător. crezi că mai primea atâtea aprecieri, suport, încurajări, susţineri dacă nu se întâmpla accidentu ăla? NICIODATĂ! când juca în ţară foarte mulţi îl iau la mişto. din păcate el a fost doar un jucător, nu şi un fotbalist. lumea îl admiră pentru faptu că e un luptător şi ştie să treacă peste obstacolele vieţii. pentru asta merită tot respectul

îl luau*

Vezi toate comentariile (10)
Comentează