GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Durerile musculare la sportivi: sfaturi și recomandări

Articol de GSP - Publicat joi, 19 ianuarie 2023 15:19 / Actualizat joi, 19 ianuarie 2023 15:19

Orice sportiv amator sau profesionist se confruntă la un moment dat cu dureri musculare. Acestea pot apărea pe orice parte a corpului, de la gât și spate la gambe. Numeroase activități sportive pot avea ca rezultat senzația de durere. Chiar și antrenamentele pot da crampe, senzație de arsură sau alt tip de senzații neplăcute.

Încălzirea necorespunzătoare, suprasolicitarea, mișcările greșite sau lipsa unor minerale pot avea drept consecință probleme ale mușchilor. Este important să știi cum să previi durerile musculare, dar și ce să faci în caz că ele apar. 

Ia medicamente pentru dureri după ce discuți cu medicul sau farmacistul

Medicamentele pentru dureri musculare sunt eficiente și, de obicei, sigure. Totuși, înainte de a le achiziționa, cere sfatul farmacistului sau al medicului! În funcție de localizarea durerii și modul de manifestare, acesta identifică factorul care a provocat-o și îți recomandă medicamentele cele mai potrivite.

Unele produse medicamentoase se administrează pe cale orală, iar altele se găsesc sub formă de geluri și creme. Aplicarea externă are avantajul de a ținti exact zona afectată. Reține, însă, că medicamentele antialgice nu înlocuiesc tratamentul pentru cauza durerii. Mergi la medic dacă aceasta persistă, pentru că poate fi vorba de contracturi ori rupturi musculare!

Odihnește-ți partea afectată când simți durere

Durerea este unul dintre modurile în care corpul ne transmite că ceva este în neregulă și trebuie să ne oprim din activitate. Dacă simți durere, menajează zona musculară afectată până când durerea trece. Uneori, din cauza adrenalinei, nu resimțim durere în timpul activității sportive, ci la câteva ore sau chiar 1-2 zile de la încetarea acesteia. [3] Și în acest caz repausul zonei afectate este indicat.

Totuși, pentru recuperare, repausul prelungit nu este indicat, pentru că mușchii pot slăbi și mai mult. Discută cu specialiști în recuperare pentru a dezvolta un program de exerciții adecvat. De obicei, recuperarea se face gradual, începând cu exerciții foarte simple. Dacă ai avut o ruptură musculară ori altă problemă severă, graba poate duce la reapariția accidentării, într-o formă mai gravă. Așadar, este important să lucrezi treptat și să ai răbdare cu corpul tău.

Pune gheață pe mușchiul dureros

Unul dintre remediile eficiente în tratarea durerilor musculare este aplicarea de pungi cu gheață. Este important să folosești gheața chiar în momentul accidentării, nu mai târziu. Pentru că este rece, reduce inflamația locală. Poți folosi și o bucată de carne de la congelator sau alt obiect foarte rece. Folosește comprese calde mai târziu, pentru a restabili fluxul sanguin normal în zonă. [2,3]

Relaxează-te 

Durerile musculare și de orice tip creează și tensiune psihică, astfel că este important să te relaxezi și să îți abați gândurile de la accidentare. În caz contrar, tensiunea psihică creează tensiune musculară, care se transformă în alte dureri și senzații neplăcute. Yoga, meditația sau activități practice care presupun concentrare, ca pictatul, lectura ori craftingul sunt utile în alungarea stresului. [1]

Învață să previi durerile musculare

Sportivii începători sunt cei mai predispuși la dureri musculare, dar și cei experimentați pot suferi de ele. Este important să cunoști modalitățile prin care reduci riscul de apariție al durerilor:

  • încălzește-te bine înainte de efectuarea activităților sportive; nu te grăbi și nu sări etape din încălzire; cu cât te încălzești mai mult, cu atât șansele de a te accidenta scad;
  • fă exerciții de întindere după terminarea activității sportive;
  • antrenează-te des, pentru a-ți menține tonusul muscular;
  • dacă ridici greutăți, începe cu o greutate mică și mărește masa gradual;
  • nu suprasolicita corpul;
  • hidratează-te corespunzător, pentru că apa transportă energia necesară la mușchi și menține articulațiile lubrifiate;
  • hrănește-te adecvat în funcție de tipul activității sportive pe care o practici și al nivelului de efort.

Durerile musculare la sportivi își pot pune amprenta puternic asupra performanțelor. Ține cont de sfaturile noastre, ca să le previi sau să îți revii repede!

Surse:

  1. https://www.healthline.com/health/muscle-aches;
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17669-muscle-pain;
  3. https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/art-sore-muscles-joint-pain.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează