GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  CUPA COCA COLA

Regii balului » La Piteşti, s-au stabilit ultimele două finaliste ale Cupei Coca-Cola: echipa de fete a Liceului Tehnologic Auto Craiova şi echipa de băieţi a Liceului Tehnic "C. Brâncuşi" din Petrila, Hunedoara

Articol de GSP - Publicat miercuri, 20 mai 2015 00:00

Etapa regională a Cupei Coca-Cola s-a încheiat "en fanfare" la Piteşti. Chiar şi din cea mai estică localitate din UE, Sulina, o echipă de fete a luat vaporul, apoi trenul pentru a fi parte la cea mai importantă competiţie de fotbal de liceu din România.

Publicul din Sala Sporturilor din Piteşti a avut parte de suspans, de pase cu călcîiul, de parade eroice ale portarilor, pe scurt, de un spectacol demn de oraşul lui Dobrin.

Cu părinţii în galerie

Nu doar echipele din Argeş au avut parte de susţinerea familiei şi prietenilor din tribune. Şi echipa Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu şi-a adus galeria de acasă. Părinţii au făcut deplasarea pe cheltuială proprie din Medgidia la Piteşti, pentru a-şi aplauda din tribune puştii fotbalişti. "Din păcate, încurajările părinteşti n-au avut efectul dorit", povesteşte profesorul Marius Furtună. "După prima înfrîngere, eram dezamăgiţi cu toţii, şi copii, şi părinţi, şi profesori. Ne-am adunat şi am cîştigat al doilea meci, dar n-am izbutit calificarea din grupe. Au fost adversarii puternici, am şi greşit un pic strategia, n-am avut inspiraţie pe moment".
Constănţenii se află la a patra participare consecutivă în Cupa Coca-Cola, "de fiecare dată ne-am prezentat mai bine". "Asta le-am spus şi acum băieţilor, la anul o să ajungem şi mai departe", spune profesorul de la Nicolae Bălcescu. "Şi ţineţi cont că noi sîntem liceu teoretic, sînt foarte puţine licee teoretice în competiţiile sportive şcolare! Nu se fac multe ore de sport. Avem sală, dar cu porţi mici, de handbal. Băieţii joacă fotbal de plăcere. Ne antrenăm în timpul liber. Noroc că există asociaţii sportive de tineret la Medgidia, la Poarta Albă, ba ne invită ei la meciuri de pregătire, ba îi invităm noi".

Campioanele îşi apără titlul

Finala de la fete a fost cîştigată de campioana en-titre: Liceul Tehnologic Auto din Craiova. După un meci foarte strîns cu echipa din Curtea de Argeş, echipa olteană va veni să-şi apere trofeul în finala de la Bucureşti. Din lotul de anul trecut, au mai rămas doar două jucătoare. Pentru celelalte va fi o premieră. "Sînt bucuros pentru fete, au muncit foarte mult. Iar conducerea liceului a fost alături de noi, ne-a oferit echipamente şi condiţii de pregătire. Pentru ca o şcoală să aibă o echipă în concursuri importante, e nevoie de sacrificii mari". Cît despre Cupa Coca-Cola, "aşa ar trebui organizate toate competiţiile şcolare!", spune antrenorul campioanelor.

Este foarte ataşat cauzei fotbalului feminin, "e nevoie de o deschidere mai mare spre acest domeniu, la noi în ţară". Se mîndreşte că fiica lui mai mare a devenit imaginea fotbalului feminin din România şi că patru dintre elevele sale evoluează la un club profesionist. "Sportul e cea mai frumoasă meserie. Multe dintre fetele pe care le antrenez vor să facă fotbal de performanţă, apoi să urmeze Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, nu e doar un hobby pentru ele". Cum va fi în finală? "Foarte echilibrat şi foarte tare. Vorbim despre primele şase echipe de fete din ţară. Toate au calitate, au talent. Nu cred că există favoriţi", explică profesorul Budescu.

Premii de frumuseţe

Dincolo de goluri şi scoruri, echipele din Cupa Coca-Cola au dat fotbalului ce-i al fotbalului, adică spectacolul. Sportul, se ştie, are mai multe feluri de învingători. Înainte de marea finală, merită o reverenţă toate echipele şi antrenorii lor care au ridicat sala în picioare.

La regionalele de la Piteşti, una dintre cele mai savurate prezenţe a fost cea a fotbaliştilor de la Liceul I. C. Brătianu. Puştii piteşteni au dat totul pe teren, iar profesoara lor, Georgiana Marin, a dat toate indicaţiile şi a rămas aproape fără voce. Mai ales după meciul decisiv din grupe, cu "Henri Coandă", pierdut cu 5-6, dar ce meci! Unul dintre cele mai frumoase jocuri ale acestei ediţii. Profesoara Marin se află la primul ei an în învăţămînt şi la prima participare în Cupa Coca-Cola. În ciuda răguşelii, i se simte încîntarea cînd vorbeşte despre competiţie, "foarte bune condiţiile, foarte bună organizare". Cum e să fii antrenoare de băieţi? Se gîndeşte un pic: "Greu. Au comportamente şi caractere diferite. Dar, pînă la urmă, aţi văzut, am reuşit să facem o echipă!".

"Noi am luat aplauzele!"

Un premiu de frumuseţe merită şi echipa Liceului Tehnologic "General Magheru", din Rîmnicu Vîlcea, marea învinsă din finala de la Tg.Mureş. "Chiar am fost cea mai frumoasă echipă de la acest turneu", crede profesorul Nicolae David. "Nu-mi pare rău că am pierdut, sînt mulţumit că am cules aplauze. Primordial este spectacolul. N-am vrut să sacrificăm fotbalul de dragul rezultatului". Echipa care a dat golgeterul competiţiei, Andrei Daniel, a fost formată acum trei ani, povesteşte profesorul licenţiat UEFA B. "Conducerea liceului ne-a sprijinit şi moral, şi financiar. E primul an cînd obţinem o performanţă lăudabilă. La anul, le-am şi spus, că sînt din clase vocaţionale de fotbal: «Am pretenţii la voi!»".

Sala Sporturilor Piteşti, luni, 18 mai
FETE
Tur eliminatoriu
Liceul Teoretic "Jean Bart" Sulina - Liceul Tehnologic Auto Craiova 1-5
Semifinala 1
Liceul Tehnologic Forestier Curtea de Argeş - Liceul Teoretic "M.Sebastian" Brăila 14-1
Semifinala 2
Liceul Tehnologic Auto Craiova - Liceul Tehnologic "Paul Bujor" Bereşti, Galaţi 14-1
BĂIEȚI
Grupa 1
Liceul Teoretic "N. Bălcescu" Medgidia - Liceul Tehnic "C. Brâncuşi" Petrila 1-6
Liceul Tehnic "C. Brâncuşi" Petrila - Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" Brăila 9-2
Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" Brăila - Liceul Teoretic "N. Bălcescu" Medgidia 5-7
Grupa 2
Liceul Tehnologic "Henri Coandă" Buzău - Liceul Tehnologic Topolog Tulcea 3-1
Liceul Tehnologic Topolog Tulcea - Colegiul Naţional "Ion C. Brătianu" Piteşti 5-6
Colegiul Naţional "Ion C. Brătianu" Piteşti - Liceul Tehnologic "Henri Coandă" Buzău 5-6
Marţi, 19 mai, Sala Sporturilor Piteşti
Finala fete
Liceul Tehnologic Forestier Curtea de Argeş - Liceul Tehnologic Auto Craiova 5-6
Finala băieţi
Liceul Tehnic "C. Brâncuşi" Petrila - Liceul Tehnologic "Henri Coandă" Buzău 7-1

Echipa de la capătul pămîntului

Din Sulina, cel mai estic oraş din UE, o echipă de fete şi antrenorul lor au luat vaporul, apoi trenul pentru regionalele de la Piteşti. "Facem patru ore şi jumătate pe apă, că nu prea circulă nave rapide. Dar ne-am obişnuit cu asta, ca măgarul cu bătaia!", povesteşte profesorul Victor Andrei. Jucătoarele de la Liceul Teoretic "Jean Bart" au acces în premieră în faza regională din Cupa Coca-Cola. "La noi în şcoală, 23 la sută dintre fete joacă fotbal. Acum, 23 la sută nu vă spune mare lucru. S-o luăm altfel: oraşul nostru are 3660 de locuitori, dintre care 114 sînt elevi de liceu: 51 de băieţi şi 63 de fete. În general, toţi fac sport, fie pentatlon, fie gimnastică aerobică, ritmică. Încercăm să-i ţinem cît mai departe de calculator, că excesul de Internet a ajuns şi în Deltă", explică antrenorul din Sulina. E un profesor care ţine la etichetă. Poartă "echipament lucrativ", cum îl numeşte, "un sacou vintage şi o banală cravată cenuşie".

Deplasarea la Piteşti a fost pregătită cu "un studiu de fezabilitate": "Am luat în calcul tot, de la trusa cu ac şi aţă şi papucii de casă pînă la pregătirea fizică, pentru a fi în formă după drum". Oboseala n-a reprezentat o problemă pentru elevele lui, "ştiţi, copiii nu sînt fiinţe foarte simandicoase, dorm şi pe podeaua maşinii. N-a fost cazul la Piteşti, am avut condiţii foarte bune. E drept, la plecare, fetelor nu le-a fost uşor, nu mi-a fost uşor nici mie să dau deşteptarea la patru dimineaţa, să prindem vaporul. Dar e bine, au ce povesti. La anul, poate prindem şi finala. Mai creştem. Lotul este foarte tînăr, din 11 jucătoare, 4 sînt dintr-a IX-a şi 5 dintr-a X-a".

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează