GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  TURUL SIBIULUI

Un tur cît un sport » Turul Sibiului s-a încheiat: italianul Mauro Finetto e marele cîștigător

O fată şi o caravană de ciclişti +6   FOTO
O fată şi o caravană de ciclişti

Articol de GSP - Publicat luni, 06 iulie 2015 00:00

Turul Sibiului reprezintă singura competiție ciclistă din România la standarde europene. Cele mai mari premii de pînă acum, mai multe puncte UCI, 4 echipe pro-continentale la start și o luptă mai acerbă ca oricînd pentru întîiul loc. Pentru prima dată un român a purtat tricoul galben.

Ediţia-jubileu a celei mai importante competiţii rutiere din centrul şi sud-estul Europei a fost la superlativ. Aflat la a cincea ediţie, Turul Ciclist al Sibiului a avansat în performanţe.

Premiile în bani au crescut la 33.800 de euro, cu aproximativ 4.000 mai mult decît la ediţia precedentă. Numărul punctelor UCI au săltat mult, ajungînd la 732, după ce, în 2014, au fost acordate la Sibiu un număr de 511. Apoi, dacă în 2014 la start au fost două echipe pro-continentale, acum numărul acestora s-a dublat.

Cu o aşa participare, era normal ca şi spectacolul să fie pe măsură. La fel şi lupta pentru cîştigarea Turului! Asta ca să nu mai punem la socoteală etapa de peste 200 de kilometri, comparată de organizatori cu una din Turul Franţei.

În premieră...

... un român a purtat tricoul galben al Turului Sibiului. Eduard Grosu, de la Nippo - Vini Fantini, a avut al doilea timp al Prologului, ratînd cîştigarea acestuia cu doar 94 de sutimi de secundă, iar la finalul etapei 1, cea de 224 kilometri, a fost al treilea la finiş. Astfel, el avea cel mai bun timp în clasamentul individual după două zile de la startul Turului.

Revenirea lui Rebellin

Cîştigătorul Turului în 2013, Davide Rebellin (CCC Sprandi Polkovice), a abordat lejer Prologul, încheindu-l pe locul 24. Nici în etapa 1, una pe placul sprinterilor, italianul nu s-a evidenţiat, rămînînd în afara Top 20. Abia în etapa a 2-a, cea care a inclus căţărarea de categorie A de la Păltiniş, Rebellin a ieşit în evidenţă, terminînd etapa pe locul 3, iar o zi mai tîrziu, pe Transfăgărăşan, a urcat pe locul al doilea în clasamentul general.

Ţvetcov confirmă aşteptările

Rutierul naturalizat român din lotul lui Androni Giocattoli - Sidermec s-a încălzit mai greu. Prologul l-a încheiat abia pe locul 63, iar la finalul primei etape, una pe placul sprinterilor, era pe 27. Vineri, în etapa a 2-a, el a purtat totuşi tricoul roşu, cel care ar fi trebuit să îi revină lui Eduard Grosu, dar acesta îl avea deja pe cel galben. Ţvetcov a trecut al cincilea linia de sosire la Păltiniş, iar în etapa de pe Transfăgărăşan, o zi mai tîrziu, a fost al treilea chiar, ceea ce îl împingea pe locul 3 în clasamentul general.

Pilot de raliu, în şa pe Transfăgărăşan

Printre sutele de ciclişti amatori care au ţinut să urce Transfăgărăşanul pe două roţi şi să îi întîmpine pe participanţii la Tur s-a numărat şi pilotul de raliu Alexandru Filip. Bucureşteanul este recunoscut drept un iubitor al acestui sport, anul trecut, în toamnă, parcurgînd distanţa dintre Capitală şi Sibiu pe bicicletă, în scopuri caritabile. Filip face echipaj în Campionatul European de Raliuri (ERC) cu sibianul Bogdan Iancu.

Au ratat întîlnirea cu ursul

Participanţii la ediţia din acest an a Turului Ciclist al Sibiului ar fi putut da nas în nas pe Transfăgărăşan cu un urs care s-a învîrtit prin zonă toată săptămîna. "A venit aici, la tarabe, şi acum două nopţi. Am ieşit desculţi la el mai mulţi inşi, l-am alungat cu petarde. Acum cred că s-a dus mai la vale", a povestit unul dintre comercianţii de la Bîlea Lac.

Unul în Turul Franţei, altul la Sibiu

Antonio Nibali este prezent la ediţia din acest an a Turului Ciclist al Sibiului cu echipa pro-continentală Nippo - Vini Fantini. Fratele mai mare al acestuia, Vicenzo Nibali, participă, începînd de sîmbătă, la Turul Franţei. El a cîştigat anul trecut Le Tour, iar în prima etapă a ediţiei din acest an a fost primul din cei supranumiţi "Fantastic Four" (Nibali, Froome, Contador şi Quintana).

Savio, cuvinte de laudă pentru Ţvetcov

Aflat în premieră la Sibiu, Gianni Savio, directorul sportiv al pro-continentalei Androni Giocattoli a povestit, pentru velocafe.ro, ce i-a spus lui Serghei Ţvetcov la prima întîlnire: "Cred că ai 3 sau 4 kilograme în plus şi trebuie să slăbeşti". Savio a continuat: "În Giro a avut două kilograme în plus. Acum, cînd l-am văzut la Turul Sibiului, i-am spus: "Da, acum este în regulă".

Este capabil să realizeze cîteva rezultate foarte importante în partea a doua a sezonului. Este un băiat bun, un caracter puternic şi am speranţa că în lunile următoare ne va aduce multe bucurii".

Savio a declarat, după etapa de la Bîlea, că este foarte mulţumit de echipă, care i-a urmat întocmai indicaţiile de strategie: "Le-am spus să nu atace mai devreme de ultimii 5 kilometri, apoi le-am cerut să atace succesiv pe ultimele serpentine, lui Ţvetcov şi lui Taliani, astfel încît cel din urmă să poată sprinta decisiv".

Finetto cîștigă

Ieri, în ultima etapă, o buclă în jurul orașului Sibiu, nu a fost nici o surpriză în bătălia pentru clasamentul general. Italianul Mauro Finetto (Southeast), 30 de ani, a sosit în pluton și și-a adjudecat definitiv tricoul galben. Oscar Gatto, sprinterul de la Androni, s-a impus la finalul etapei din Sibiu, pe locul doi sosind românul Eduard Grosu.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează