Articol de - Publicat miercuri, 12 octombrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 14 octombrie 2011 13:58

Spiritele malefice devin suspecţi de serviciu în Seria Neagră


Mixul de istorie cu fantome şi intrigă poliţistă este specialitatea islandezei Irsa Sigurdardottir. Spirite de copii, care-şi bîntuie părinţii, demoni care fură suflete, ritualuri străvechi, legende locale neliniştitoare şi episoade paranormale. Detectiva din romanele ei, avocata Thora, trebuie să dezlege mistere care nu par din lumea aceasta. Şi de fiecare dată aştepţi cu sufletul la gură să afli dacă raţiunea va triumfa asupra întunericului şi a spaimei paralizante.

Mina blestemată
În "Zile întunecate", romanul care va apărea împreună cu Gazeta, miercuri, 19 octombrie, eroina Yrsei pleacă la capătul pămîntului, în
Groenlanda. Tocmai se pregătea de o vacanţă în Caraibe, dar banca la care lucrează prietenul ei, Matthew, susţine o companie minieră care încearcă să investească în îndepărtata insulă. Iar compania are probleme: trei angajaţi au dispărut fără urmă.

La cartierul general al companiei, unde se ajunge doar cu barca sau elicopterul, Thora dă peste o stare de totală dezolare şi izolare: legăturile cu lumea sînt rupte, fără internet, fără telefon, cu zahăr turnat pe ascuns în carburatoarele jeep-urilor, cu antena de satelit distrusă de săteni. Apa şi alimentele sînt suspecte de a fi contaminate. Circulă zvonuri tot mai intense despre o posibilă epidemie. Pentru ca haosul să fie total, sătenii opun rezistenţă la anchetă, refuză să mai coboare în mină şi vin cu propriile lor explicaţii. Cei trei, spun ei, au murit pentru că locul e blestemat de inuiţi. Şi un spirit malefic, Tupilak, stă la pîndă în adîncurile minei. Se pare că tot el a dus la dispariţia unei mici comunităţi daneze, în 1918.

Personaje pitoreşti
De vreme ce acţiunea se petrece în Groenlanda gheţurilor veşnice, apare şi un om al zăpezii, vînătorul inuit Ingmaq. Un personaj care reprezintă un mister de sine stătător: singurul lui prieten e un bătrîn husky şi crede că misiunea lui e să protejeze spiritele morţilor prematuri. Fascinantă şi terifiantă, lumea prin care anchetează avocata Thora îşi dezvăluie treptat enigmele. "Cartea descrie şi viaţa grea a inuiţilor, alcoolismul, şomajul, tradiţiile pe cale de dispariţie şi teama de străini. Chiar dacă aceştia aduc locuri de muncă şi speranţa unui viitor mai bun", nota "The Independent".

Best-seller internaţional
Suspansul este la el acasă în Groenlanda uitată de lume, unde detectiva Thora şi catastrofa ei de secretară se străduiesc să supravieţuiască şi să afle explicaţia logică, raţională a dispariţiilor din mină. "Zile întunecate" a ajuns deja best-seller internaţional, în august a fost lansat şi în Marea Britanie. "O încîntare", a comentat "The Guardian", "o carte pe care trebuie s-o citeşti neapărat la căldură".

În viaţa de zi cu zi, Irsa Sigurdardottir proiectează hidrocentrale, în romane, dărîmă toate barajele din calea imaginaţiei. În continuarea Seriei Negre, Gazeta Sporturilor vă invită miercuri, 19 octombrie, să exploraţi Groenlanda, în "Zile întunecate", într-o sanie trasă de cîini, mîncînd chipsuri, socializînd cu eschimoşii şi căutînd explicaţii din lumea asta acolo unde zăpada acoperă ambele lumi.


4 persoane au fost date dispărute în Islanda în ultimii 30 de ani

1,3 crime se petrec pe an în Islanda

"La noi, oamenii nu dispar. Adică pot dispărea, dar cu siguranţă există unii care ştiu unde se află"
Irsa Sigurdardottir, într-un interviu din "The Scottsman"

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion