GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  GSP FACE O DEZVĂLUIRE ÎN PREMIERĂ: DUCKADAM A FOST DECLARAT OFICIAL

Alături de alţi revoluţionari, Duckadam pierde renta de 2.200 de lei pe lună » Revoluţia eroului de la Sevilla

Helmuth Duckadam
Helmuth Duckadam

Articol de GSP - Publicat luni, 14 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 14 noiembrie 2011 10:00

Pînă azi nu s-a ştiut că Helmut Duckadam deţine certificatul numărul 104 între luptătorii din decembrie 1989. El povesteşte într-o confesiune oferită cititorilor Gazetei cum a trăit acele zile de tensiune la Arad.

În urma controverselor, unii dintre cei 21.000 de revoluţionari au fost dovediţi drept farsori şi, inclusiv la cererea unora dintre luptătorii autentici ai Revoluţiei Române, s-a decis sistarea rentelor acordate acestora, care cumulau 110 milioane de euro pe an

Fostul mare portar a primit brevetul de "luptător remarcat prin fapte deosebite" şi încasa o indemnizaţie lunată de 2.200 de lei, însă Parlamentul a votat săptămîna trecută pentru anularea acestei rente în 2012

Pînă azi nu s-a ştiut că Helmut Duckadam deţine certificatul numărul 104 între luptătorii din decembrie 1989. El povesteşte într-o confesiune oferită cititorilor Gazetei cum a trăit acele zile de tensiune la Arad.

În urma controverselor, unii dintre cei 21.000 de revoluţionari au fost dovediţi drept farsori şi, inclusiv la cererea unora dintre luptătorii autentici ai Revoluţiei Române, s-a decis sistarea rentelor acordate acestora, care cumulau 110 milioane de euro pe an

Fostul mare portar a primit brevetul de "luptător remarcat prin fapte deosebite" şi încasa o indemnizaţie lunată de 2.200 de lei, însă Parlamentul a votat săptămîna trecută pentru anularea acestei rente în 2012


Steaua a fost clubul de casă al familiei Ceauşescu înainte de 1989, însă acum are în conducerea lui o persoană care a participat activ la Revoluţie şi care ulterior a primit certificat de revoluţionar, recunoscîndu-i-se în mod oficial meritele de a fi îndepărtat regimul comunist acum aproape 22 de ani. E vorba despre Helmuth Duckadam, actualul preşedinte de imagine al Stelei.

A participat la mitingul anti-Ceauşescu din Arad
Poartă legitimaţia de revoluţionar în portofel, alături de cele mai importante acte. Certificatul are numărul 104, deşi în România sînt peste 21.000 de revoluţionari recunoscuţi. Poartă ştampila Parlamentului României şi a Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din 1989, iar titlul care i s-a conferit fostului mare portar e "Luptător pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, luptător remarcat prin fapte deosebite".

418599-141111-legitimatie-duckadam.jpg

Aradul a fost al doilea oraş al României, după Timişoara, în care oamenii s-au ridicat împotriva lui Nicolae Ceauşescu

Dezvăluie chiar el cum au decurs pentru el evenimentele de acum 22 de ani. "După evenimentele din Timişoara, din 16 decembrie, şi la Arad au avut loc mişcări de stradă mai devreme decît la Bucureşti. Am plecat de acasă şi m-am dus la mitingul anti-comunism. Pe 21 noi aflaserăm că Ceauşescu a căzut, am cîntat la miting alături de alţi arădeni, iar cînd am ajuns acasă l-am văzut pe Ceauşescu tot în funcţie. Atunci mi-am zis: ««sînt terminat, voi ajunge la puşcărie că Ceauşescu n-a căzut»»".

A fost în Frontul Salvării Naţionale
Faptele pentru care Duckadam a fost declarat revoluţionar nu s-au oprit aici. S-a implicat în mod direct în administrarea oraşului. "După ce armata s-a retras în unitate, am mers la Primărie şi am făcut parte din Frontul Salvării Naţionale. Apoi, timp de două luni, alături de o altă persoană, m-am ocupat de toate ajutoarele care intrau în ţară prin vămile Aradului şi noi decideam: ««6 vagoane ajung la Braşov, 7 la Constanţa, 5 la Craiova»»", îşi adue aminte actuaul stelist.

Din 2008, indemnizaţie de revoluţionar
Cînd şi cum a fost inclus oficia pe lista revoluţionarilor? "S-a creat o comisie de stat, s-au luat mărturii ale persoanelor care au participat efectiv la Revoluţie, s-au vizionat imagini, s-au luat documente, după care am fost declarat revoluţionar", spune Duckadam. Pentru acest lucru, începînd din 2008, s-a adoptat o lege conform căreia revoluţionarii vor primii lunar o indemnizaţie de 2.200 de lei, plus alte facilităţi, printre care şi 12 călătorii CFR gratis.

Deputaţii îi taie pensia
La 3 ani de la acel moment, Duckadam şi ceilalţi revoluţionari au primit o veste proastă. Săptămîna trecută, în plenul Camerei Deputaţilor, s-a votat un amendament prin care indemnizaţiile revoluţionarilor vor fi sistate în 2012 ca o măsură financiară în domeniul bugetar. 146 voturi pentru, 104 contra şi 4 abţineri au fost opţiunile deputaţilor, amendamentul fiind imediat contestat la Curtea Constituţională de Asociaţia Revoluţionarilor.

Indiferent de hotărîrea Curţii Constituţionale însă, Duckadam continuă să-şi ţină certificatul de revoluţionar la loc de cinste. Mai mult, nu va renunţa nici la tradiţia ultimilor 21 de ani, de a merge la Arad în finalul lui decembrie şi de a se întîlni cu prietenii, dar şi cu şi "colegii" de Revoluţie. Pentru a-i comemora pe cei care au murit în acele zile din '89, dar şi pentru a depăna amintiri despre un episod mai puţin sau chiar deloc mediatizat în comparaţie cu cele 4 penalty-uri de la Sevilla, dar care, poate, are o valoare mai mare decît un trofeu, chiar dacă el se numeşte Cupa Campionilor Europeni.

30 de ani şi 8 luni avea Duckadam în decembrie 1989, dată la care era jucător activ, dar şi vicepreşedinte la Vagonul Arad

"Chiar habar nu aveam că nu se ştie de faptul că eu am certificat de revoluţionar. Nu mi-a plăcut niciodată să bravez pe marginea acelor fapte, satisfacţia mea a fost că am putut participa la nişte evenimente care au schimbat lucrurile în ţară"
Helmuth Duckadam

"Nu mi-a fost teamă să plec de acasă, să mă duc la mitingul din Arad şi să strig împotriva lui Ceauşescu. Frică mi-a fost cînd m-am întors acasă şi am văzut că Ceauşescu nu picase, atunci mi-am zis: ««sînt terminat!»»"
Helmuth Duckadam

Cum sînt împărţiţi cei 21.243 de revoluţionari
- luptători remarcaţi prin fapte deosebite: 16.012 (75,3%)
- răniţi în revoluţie: 2.226 (10,5%)
- urmaşi de eroi martiri: 2.059 (9,7%)
- reţinuţi: 588 (2,8%)
- participanţi: 189 (0,9%)

110 milioane de euro e suma pe care statul român susţine că o cheltuieşte anual pentru indemnizaţiile revoluţionarilor

Pensia pe caz de boală: 800 lei
Pînă să ajungă la Steaua în august 2010, pentru Duckadam, indemnizaţia de revoluţionar însemna venitul principal al său. În afara celor 2.200 de lei, mai primea, tot, lunar, cîte 8 milioane de lei vechi, pensie pe caz de boală.

Viaţa lui Duckadam e ca un film
- s-a născut în 1959, dintr-o familie cu origini germane
- tatăl său, Josef, era de loc din Şagu Arad, iar mama sa, Elisabeth Kalman, originară din Şemlac
- a fost crescut şi educat în special de bunica sa maternă, Elisabeth Kalman
- gloria sportivă a cunoswcut-o la Steaua prin cucerirea CCE, după care au început problemele de sănătate la braţul drept, la care a suferit o operaţie complicată în vara lui 1986
- după ce a participat la Revoluţia din '89, la cîţiva ani distanţă, s-a angajat la Poliţia de frontieră din Semlac
- La jumătatea anilor '90 a suferit o nouă operaţie la braţ, după care s-a pensionat pe caz de boală
- Acum 8 ani a cîştigat la Loteria Vizelor şi a plecat în SUA pentru a se stabili acolo alături de prima soţie, Ildiko, şi de fiica lor, Brigitte. A stat în Phoenix, Arizona, un singur an, după care a revenit în România
- În finalul anului 2004, s-a înscris în Partidul Noua Generaţie, al Lui Gigi Becali, fiind ales vicepreşedinte al filialei Arad
- S-a recăsătorit şi are o fiică şi cu a doua soţie, iar de un an şi jumătate e preşedintele de imagine al Stelei

În istorie şi ca fotbalist
Duckadam nu va rămîne în istoria românilor doar ca un revoluţionar, ci şi ca fotbalist. A cîştigat cu Steaua Cupa Campionilor Europeni după o finală în care a apărat 4 penalty-uri consecutive. Performanţa sa a fost introdusă oficial în Cartea Recordurilor în acest an. Pe site-ul oficial al World Record Academy este amintit faptul că Duckadam a parat cele 4 lovituri, motiv pentru care rămîne unic.


SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (52)
fcpipera
fcpipera  •  23 Noiembrie 2011, 08:40

Au murit mii de tineri nevinovati si dornici de libertate la revolutie dar tot dinozaurii comunisti care au stat adapostiti atunci primesc indemnizatii din banii nostri. Tara de 2 lei, condusa de oameni de 2 lei.

silviu74
silviu74  •  14 Noiembrie 2011, 20:59

rusine! si ce pensie de boala pt ca vad ca e bun de lucru?

socatelo
socatelo  •  14 Noiembrie 2011, 19:42

nu e de vina dukadam ci cine a aprobat asa ceva ! inca mai uitati-va ca sunt f multi din lumea sportului care au certificate ! de exemplu OBREJA RUDEL ! stiti cine este/ si cati inca ca el ,impreari,conducatori, etc .publicati lista cu ei ca o gasiti la casa de pensii !

Vezi toate comentariile (52)
Comentează