GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  INVESTIŢIILE SE VOR AMORTIZA ÎN 25 DE ANI

Ce spun nemţii despre Naţional Arena

Patrik Meyer
Patrik Meyer

Articol de GSP - Publicat luni, 21 februarie 2011 00:00 / Actualizat luni, 21 februarie 2011 15:52

Patrik Meyer, administrator al Commerzbank Arena, stadionul luat drept model la Bucureşti, vine cu sfaturi pentru viitorii manageri ai complexului din România. Dacă investiţiile de la Frankfurt se vor amortiza în 15-18 ani, Primăria Capitalei estimează că la noi va dura circa 25 de ani.

Naţional Arena şi stadionul din Frankfurt nu vor avea doar acelaşi proiect şi acelaşi arhitect. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că doreşte pentru administrarea Naţional Arena un parteneriat cu echipa de management a Commerzbank Arena, condusă de Patrik Meyer.

Deţinător al "Oscarului" 2010 în lumea stadioanelor, premiul pentru cel mai bun manager general la Stadium Business Awards, Patrik Meyer dezvăluie cititorilor Gazetei din secretele unei administrări de succes.

- Pentru arena din Bucureşti, se preconizează că investiţia se va amortiza în 25 de ani. Care e situaţia în cazul Commerzbank Arena?
- Perioada de amortizare a fost estimată între 15 şi 18 ani, avînd în vedere faptul că avem o cifră de afaceri anuală de aproximativ 15 milioane de euro.
- În pauzele competiţionale din Bundesliga, ce strategie folosiţi pentru a aduce venituri?
- Deviza noastră este: nimic nu e imposibil. În fiecare an, înainte de începerea noului sezon fotbalistic, înlocuim gazonul. Drept urmare, între timp, putem desfăşura absolut orice tip de eveniment pe gazonul vechi.

Gară specială, la 1 km de stadion

- Ce ne puteţi spune despre categoriile de locuri de pe arena din Frankfurt?
- Aceste împărţiri variază de la eveniment la eveniment. Fireşte, şi categoriile de preţuri se modifică. La meciurile de acasă ale lui Eintracht, preţul mediu al unui bilet este în jur de 20 de euro.
- Există un tur al stadionului pus la dispoziţia vizitatorilor?
- Organizăm vizite individuale şi de grup ale arenei. Un bilet pentru un tur alături de ghizii noştri costă 9 euro, pentru adulţi, şi 7 euro pentru copii şi adolescenţi. În preţ este inclusă şi vizitarea muzeului clubului Eintracht.
- Cum se asigură fluidizarea accesului la marile evenimente?
- Totul ţine de infrastructură. Sînt linii de tramvai, autobuz şi tren, avem o gară specială în apropiere, Frankfurt Stadion. Amplasarea este ideală pentru conducătorii auto: sîntem foarte aproape de autostrăzi.

Publicitatea prin stadion este esenţială

- Care sînt primele trei evenimente organizate pe stadionul din Frankfurt, din punctul de vedere al încasărilor?
- Pe locul întîi e concertul Madonnei din 2008, apoi concertul U2 şi meciul de fotbal al Germaniei cu Bosnia-Herţegovina, ambele din 2010. A fost un amical disputat cu opt zile înainte de Mondialul sud-african, cînd au venit 48.000 de spectatori.
- Dar un top trei din punct de vedere al publicului?
- Acelaşi concert al trupei U2 e pe primul loc, cu 55.000 de spectatori. Pe locul doi e orice meci al lui Eintracht Frankfurt jucat cu casa închisă, atunci fiind 51.500 de fani. În 2008, am proiectat pe stadion finala Campionatului European de fotbal, Germania-Spania, adunînd 50.000 de oameni. Acesta ar fi locul trei.
- Care e primul sfat pe care l-aţi oferi viitorilor manageri ai National Arena?
- Echipa noastră de management are în jur de 40 de angajaţi permanenţi. Ne asigurăm că furnizăm cele mai bune servicii tuturor vizitatorilor, suporterilor şi clienţilor care îşi fac publicitate. Cei care îşi vînd imaginea prin stadion sînt esenţiali. Noi încercăm continuu să îi convingem să aleagă Commerzbank Arena.

"În 2007, am instalat un sistem special de iluminat care stimulează creşterea gazonului chiar şi în zilele noroase şi reci. Funcţionează minunat, în cazul nostru. Cred că avem cel mai bun gazon din Bundesliga în timpul iernii"
Patrik Meyer, administratorul Commerzbank Arena


Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (8)
mosh_vishiniu
mosh_vishiniu  •  22 Februarie 2011, 20:20

imi place aia cu "o sa facem o parcare de 1300 de locuri".daca nu e pusa in poza e clar ca nici in intentii nu exista.macar sa fi spus unde va fi.sau e secret?

klinmaximus
klinmaximus  •  22 Februarie 2011, 15:06

De ce noi romanii totdeauna trebuie sa facem o copie la altceva? Daca tot s-au dat atatia bani, nu se putea face un stadion cu un design original?

had3s89
had3s89  •  22 Februarie 2011, 10:04
Postat de rradugabi pe 22 Februarie 2011, 09:27

Arena Cluj va fi mai oki decat stadionul din bucuresty.Nu la fel de mare dar sincer sunt curios cand o sa vad si eu stadionul din bucuresty vreodata plin.Numai " U " si de mere si de nu.A si inca ceva in Cluj nu exista decat o singura galerie si doar o singura echipa " U " Cluj.

@rradugabi,mai bine ai invata sa scrii corect romaneste in loc sa-ti expui frustrarile pe aici

Vezi toate comentariile (8)
Comentează