GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

FC Argeş a ajuns într-o situaţie dezastruoasă la 19 luni după declanşarea "dosarului mită pentru arbitri" » "Nici Dumnezeu nu ne mai ajută!"

Articol de , - Publicat luni, 08 noiembrie 2010 00:00

Ţinut artificial în viaţă, clubul alunecă iremediabil spre liga a treia şi spre desfiinţare: jucătorii au contracte de grădiniţă, publicul a părăsit echipa, statul şi foştii fotbalişti presează pentru recuperarea datoriilor de milioane de euro.

Datorii la Fisc de peste 3 milioane de euro, restanţe financiare reclamate în cascadă de foşti jucători, o echipă cu statut de carne de tun formată numai din puşti de 17-18 ani, vestiar debusolat, înfrîngeri pe bandă rulantă în liga secundă şi penultimul loc în Seria 2, cu bătaie directă către supliciul eşalonului trei, din sezonul viitor. E tabloul trist al unui club de legendă, care se scufundă iremediabil spre străfundurile fotbalului românesc: FC Argeş.

"Să n-avem soarta Corvinului!"
În Trivale se simte răsuflarea tăiată a fanilor care au părăsit deja tribunele din Trivale la meciurile de acum ale violeţilor. "Să n-avem soarta Corvinului sau a lui ASA Tg. Mureş!" e temerea care bîntuie Piteştiul lui Dobrin. Aici, vremurile în care "vulturii" se băteau pentru frişca locurilor de cupe europene au apus! Deocamdată!

Semnalul prăbuşirii s-a dat în aprilie 2009, cînd patronul Cornel Penescu făcea cunoştinţă cu cătuşele pentru dare de mită şi infracţiuni de corupţie: arbitri şi observatori arestaţi sub acuzaţia de trucare de meciuri, echipa retrogradată din Liga I la finalul sezonului. La 19 luni scurse de la acel moment, clubul e într-o derivă totală, incontrolabilă. Aproape că-şi duce viaţa de pe o zi pe alta!

Neprogramare evitată în ultima secundă

Din cauza datoriilor către fotbalişti, a fost la un pas de neprogramare în urmă cu două săptămîni. Înaintea partidei cu ACU Arad din deplasare, cîştigată cu 3-0, managerul Cătălin Barbu a fost la FRF şi, cu numai 10 minute înainte de expirarea termenului limită, a demonstrat că s-au plătit o parte din banii jucătorilor.

Sumele erau mai degrabă derizorii pentru ca de achitarea lor să depindă soarta unui campionat şi a unui club plin de istorie: 25.000 de lei pentru Mircea Stan, cîte 20.000 de lei pentru Lăcustă şi Vali Stan, 6.000 de lei pentru Diţă. Adică echivalentul a circa 16.500 de euro, cam o treime din valoarea "atenţiilor" acordate de Penescu arbitrilor şi observatorilor din "dosarul mitei", conform DNA.

Bunuri în executare silită
Cavalcada nu se opreşte aici, căci statul a pornit către recuperarea silită a impozitelor neachitate. Au fost scoase la licitaţie vechiul autocar, două autoturisme, porţile mobile, maşina de făcut gheaţă şi alte mărunţişuri, dar, la sfîrşitul lunii trecute, nu s-a prezentat nimeni la operaţiune. Va urma altă încercare în următoarele zile, cu un preţ de pornire diminuat.

"Nu e normal ce se întîmplă. Noi am intentat proces pentru această poveste şi, atîta vreme cît Dinamo, pe o speţă similară, a cîştigat, nu ştiu de ce n-am face-o şi noi. E nedrept să se asimileze convenţiile civile cu contractele de muncă şi să fim împovăraţi cu datorii nereale", explică directorul Cătălin Barbu, un tip pe la 30 ani, mîna dreaptă a lui Andrei Penescu, fiul patronului.

Salariu maxim: 4.000 euro, primă: 150 euro
În acest timp, puştii imberbi ai Argeşului îmbracă pe salarii haioase tricourile încă inscripţionate cu numele sponsorului PIC, lanţul de supermarketuri al familiei Penescu. Au contracte anuale între 2.000 şi 4.000 de euro, liderul fiind Monel Cîrstoiu, 21 ani, omul care, în 2008, a suferit o fractură de peroneu şi o smulgere de ligamente după o intrare dură a lui Alex Piţurcă, la o întîlnire cu Pandurii. "Sînt salarii mici chiar şi pentru nivelul ăsta. Păi, acum tot lotul are cît Tameş sezonul trecut!", recunoaşte curajos antrenorul de sacrificiu al Piteştiului, Iordan Eftimie.

Primele sînt şi ele numai bune pentru a le asigura băieţilor o ieşire decentă de-o noapte la un club fără fiţe. Au cîştigat bonusuri doar de două ori în acest sezon: 70 de euro după 3-0 cu Mureşul Deva (acasă) şi încă 100 de euro după 3-0 cu ACU Arad (deplasare).

Calorifere reci, apă caldă lipsă
Dacă mergem şi spre structurile de mai jos ale clubului, resemnarea în faţa dezastrului e un numitor comun. Formaţia-satelit din liga a treia nu mai există, a fost desfiinţată în vară din lipsă de finanţare. "Şi aşa devenise aproape o fantomă". Expresia îi aparţine chiar unuia dintre foştii jucătorii de acolo, care explică faptul că deplasările se făceau exclusiv pe banii părinţilor. "Aşa se întîmplă acum şi cu ce a mai rămas din centrul de juniori", spune acelaşi individ.

Temperatura scăzută din calorifere şi lipsa apei calde au devenit şi ele o obişnuinţă pentru puşti. "Ni se tot spune că s-a spart cîte o ţeavă, că sînt lucrări, dar cei de la atletism, de lîngă noi, au tot ce le trebuie", se plînge unul dintre copiii de azi ai Piteştiului, care e motivat doar de şansa de a evolua în liga secundă la o vîrstă fragedă.

Aşa se încurajează toţi şi pe la antrenamente, în speranţa că poate un meci bun sau o execuţie inspirată pe arenele din "B", sezonul acesta, îi va scoate spre alte zări din corabia care se scufundă, fără echipaj. "Şi parcă nici Dumnezeu nu mai ţine cu noi, fiindcă facem meciuri bune cu copiii ăştia, dar nu se leagă nimic la rezultate", încheie, dezamăgit, Iordan Eftimie.

"Chiar dacă situaţia din clasament e foarte grea, cred că ne vom salva. Avem un grup de copii cu mare potenţial financiar în curînd, pe piaţa transferurilor"
Cătălin Barbu, manager FC Argeş

"Arbitrii fac realmente multe greşeli în defavoarea noastră şi dacă le zici ceva au ajuns să se răstească la mine: <Băi, nu v-ajunge cîte ne-aţi făcut voi, ăştia de la Piteşti?!>"
Iordan Eftimie, antrenor FC Argeş

7 e numărul meciurilor în care Argeşul n-a reuşit să înscrie nici un gol în cele 11 etape disputate în liga secundă

20 de ani e media de vîrstă a jucătorilor aflaţi acum în lotul lui FC Argeş

8 puncte a strîns Argeşul în primele 11 etape din liga secundă: ocupă locul 14, retrogradabil, în seria a doua

Peste 100 de copii plecaţi la Academia lui Ianovschi
În urmă cu două luni, FC Argeş a rămas fără floarea centrului de copii şi juniori: peste 100 de puşti, cu acordul părinţilor, au plecat de la clubul intrat în derivă şi s-au alăturat proiectului privat lansat de Mihai şi Mihăiţă Ianovschi, demisionari de la gruparea violetă. Oamenii care i-au crescut pe Mutu, Neaga, Coman, Stancu, Dică sau Tănase au pornit o şcoală particulară, finanţată de Dani Coman. "Vom lucra tot în slujba fotbalului piteştean", a punctat Ianovschi sr.. "Ne judecăm la comisiile federale pentru aceşti copii", a punctat managerul Argeşului, Cătălin Barbu

De ce nu vinde Penescu?
Există două variante care circulă în lumea fotbalului piteştean vizavi de motivele pentru care familia Penescu n-a vîndut deocamdată clubul, în ciuda complicaţiilor financiare:
- patronul ar cere un milion de euro, dar ar încerca să obţină această sumă fără acte, fiindcă printr-o tranzacţie oficială banii ar fi blocaţi de Fisc ori de procurori, în contul datoriilor;
- ar încerca să tragă de timp pînă cînd Steaua îl vinde pe Tănase, pentru care ar trebui să mai încaseze minimum 1,8 milioane euro dintr-un viitor transfer. În acest sens, ar exista o înţelegere între FC Argeş şi Andrei Penescu, prin care fiul patronului ar fi împrumutat clubul cu o sumă importantă, astfel încît banii viitori pe Tănase să intre în contul invocatei datorii către Penescu jr.

"Am anunţat deja că sîntem dispuşi să oferim clubul gratis către Primăria Piteşti, dar au refuzat. Sub cuvînt de onoare că n-am avut nici o altă ofertă de a vinde FC Argeş"
Andrei Penescu, fiul patronului Cornel Penescu

"N-am nici un document cu clubul pentru a încasa eu personal sume viitoare din transferul lui Tănase de la Steaua. Nici n-ar fi posibil aşa ceva, fiindcă drepturile federative aparţin lui FC Argeş"
Andrei Penescu, fiul patronului Cornel Penescu

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
raul7g
raul7g  •  08 Noiembrie 2010, 12:22

mare pacat ca un club de traditie al fotbalului romanesc e intr-o asemenea situatie !!in timp ce echipe hibrid ca cfr cluj,vaslui,urziceni sunt sustinute de mafia fotbalului romanesc echipe de traditie care au dat fotbalului romanesc talente extraordinare care au facut cinste tarii sunt lasate sa moara! se pare ca si in fotbal dicteaza jidanii masoni.

fan.craiova
fan.craiova  •  08 Noiembrie 2010, 08:59

Sunt doua orase care dau jucatori pe banda rulanta si de calitate : Craiova si Pitesti. RUSINE PENTRU CEI CARE CONDUC ACESTE ORASE SI CARE NU SE IMPLICA IN FENOMENUL FOTBAL. Nu l-am auzit pe Mutu sa zica ceva despre situatia clubului. Pacat pentru FC ARGES.

gunner.alex
gunner.alex  •  08 Noiembrie 2010, 08:36

Wembley are 87 de ani de istorie si zeci de perechi de frati care au jucat pe iarba londoneza. Doar doi detin un record unic: fratele mai mic l-a inlocuit pe cel mare intr-un meci oficial. Cei doi nu sunt englezi, dar au jucat impotriva Angliei in mometul in care au stabilit acest record! detalii pe isto riafotbalului.com

Vezi toate comentariile (10)
Comentează