GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  EXCLUSIV GSP INTERVIU DEJAN SAVICEVICI

“Nu vă speriaţi!”

Articol de - Publicat luni, 02 iunie 2008 00:00

Fostul star al lui Milan, Dejan Savicevici, îi sfătuieşte pe “tricolori” să nu meargă la Euro ca o echipă gata să se predea în faţa granzilor din grupă.

Preşedinte al federaţiei din Mun­tenegru, Dejan Savicevici ştie ca-n palmă campionatul italian şi urmăreşte meci de meci squadra azzurra. A jucat şase sezoane la Mi­lan, a băut şampanie din Cupa Campionilor şi din Supercupa Eu­ro­pei. Nu-i e străin cam nimic din ce se petrece în fotbalul mare, a cărui is­torie a făcut-o în anii ‘90. Îi cu­noaş­te pe Mutu şi pe Chivu din Serie A. Aşadar, ia cuvîntul “Il Ge­nio”, într-un interviu exclusiv pentru “Gaze­tă”, realizat la hotelul “Howard Johnson” din Capitală, înaintea “amicalului” cu România!

– Domnule Savicevici, aţi spus la sosirea în Bucureşti că, din actuala “naţională” a Ro­mâ­niei, îi ştiţi doar pe Mutu şi Chivu. Ce vă impresionează la cei doi?
– Despre Mutu auzisem multe lucruri încă înainte de a avea pro­ble­mele cu cocaina în Anglia. Ştiam că e un jucător excepţional din pri­mii ani petrecuţi în Serie A, la Par­ma şi la Verona. Nu degeaba a ţinut Capello să-l aducă la Juven­tus du­pă necazurile din Premier League! L-a luat fiindcă a simţit rasa unui atacant fenomenal, care n-a avut ocazia să explodeze la Torino, dar a făcut-o în acest sezon la Fiorentina. Şi Chivu era deja un nume re­mar­ca­bil de la Ajax, iar parcursul lui din Ita­lia confirmă că are valoare mon­dială!

“Mutu-Pato, ce cuplu ar face Milan!”
– Are Mutu un pic din geniul lui Savicevici din vremurile de glorie?
– Ha, ha, ha! Bine, sînt posturi diferite, Mutu e mai mult atacant, eu am evoluat mijlocaş, dar mi se pare că are momente în care este strălucitor. L-aş recomanda din inimă şi celor de la Milan, care n-au în echipă în acest moment un fotbalist de clasa lui Adrian! Ştie cu mingea în ofensivă cum n-o face acum nici un atacant de la Milan! Ar face un cuplu extraordinar cu Pato. Brazilianul are 18 ani, Mutu are 28, ar veni cu experienţa şi cu explozia, ce afacere ar reuşi Milan cu româ­nul! Dar cred că el vrea să rămînă la Firenze, să joace din toamnă în Champions League!

“Pe Donadoni deja îl doare capul”
– Ce şanse are România în faţa Italiei la Euro?
– Am urmărit la televizor ulti­mul amical al italienilor, 3-1 cu Bel­gia, şi am văzut o echipă la fel de puternică precum cea care a cîştigat titlul mondial în Germania. Din cîte îl cunosc pe Donadoni, va ţine per­manent grupul sub pre­siune, să nu existe relaxare, să nu apară risc major pentru eşecuri la turneul final. Cred că deja îl doare capul cu alcătuirea primului “11”, la cîte soluţii are la dispoziţie! Uita­ţi-vă numai în ofensivă: Toni, Di Na­­tale, Cassano sau Del Piero?! Ve­­deţi ce greu e să găsiţi repede un răs­puns?!

“LĂSAŢI ACASĂ STEAGUL ALB!”
– O grupă a morţii pentru Ro­mânia la turneul final! Care ar fi sfaturile lui Savicevici pentru “naţionala” lui Mutu şi Chivu?
– Grupă tare grea, într-adevăr! N-aş vrea să fiu în pielea românilor! Dar nu trebuie să mergeţi a­co­lo cu steagul alb deasupra capului, să ridicaţi ambele braţe şi să spu­neţi: “Noi ne predăm!”. Chiar dacă veţi întîlni adversari aparent im­po­si­bili, nu dezarmaţi! Dacă sînteţi cu­rajoşi şi nu staţi tot timpul cu gîn­dul că o să-i aveţi în faţă pe Gat­tuso, pe Henry şi pe Van Nistelrooy, chiar puteţi să treceţi mai departe!

– Vedeţi România ca o posi­bi­lă surpriză plăcută la Euro?
– De ce nu?! Dacă începeţi bine cu Franţa, adică să nu pierdeţi, va fi o atmosferă extraor­di­na­ră: lot, pre­să, suporteri. Ar fi un val care ar putea duce sus România!

Pasă de gol pentru Răducioiu
Timp de un sezon, 1993-1994, Savicevici a fost coleg la Milan cu Răducioiu: “Am fost chiar prieten cu Radu în pe­ri­oa­da în care am împărţit ves­ti­a­rul. Era un tip OK! A dat un gol foarte fru­mos cu Porto, în Cham­pions League, după o pasă pe ca­re i-am dat-o eu!”. E vor­ba despre întîl­ni­rea Milan - Porto (3-0), din decembrie ‘93.

Cine e Savicevici

41 de ani

A jucat la: Buduc­nost Titograd (1982-1988), Steaua Roşie Belgrad (1989-1992; 1999), Milan (foto, 1992-1998), Rapid Viena (1999-2001)

La “naţionala” fostei Iugoslavii: 56 meciuri/19 goluri

Performanţe: campion cu Steaua Roşie (‘90, ‘91, ‘92) şi cu Milan (‘93, ‘94, ‘96); Cupa ex-Iugoslaviei cu Steaua Ro­şie (‘90, ‘92); Cupa Campio­nilor Europeni (‘91- Steaua Roşie, ‘94-Milan) ; Cupa Inter­continentală (‘91-Steaua Roşie), Super­cu­pa Europei (‘94-Milan)

Antrenor la “naţio­nala” Serbiei-Mun­te­negru (2001-2003)

Preşedintele fe­de­raţiei din Mun­te­negru din 2004

La un pas de moarte
Cu aproape trei ani în urmă, Savi­ce­vici a trecut printr-un moment delicat. Pe 1 octombrie 2005, a fost implicat într-un grav accident de circulaţie în oraşul Podgorica, actuala capitală a Muntenegrului. Aflat pe motocicletă, s-a lovit de un autoturism aflat în mişcare şi a fost aruncat din şa, fracturîn­du-şi ambele braţe! A urmat un proces îndelun­gat de recupe­ra­re, care a durat şase luni!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
 •  02 Iunie 2008, 13:04

respecte pt un adevarat jucator si om.tifosseria milaneza

 •  02 Iunie 2008, 11:21

dejan, un fotbalist imens... iti multumesc ca m-ai incantat cu geniul tau, iti multumesc ca ne incurajezi... volim te, jugo!

 •  02 Iunie 2008, 10:51

super fotbalist, n-a avut, nu are si nici nu o sa aiba romania o astfel de valoare.felicitari ptr meciul cu sclavii lu barca 4-0 de pomina, c-un savicevic formidabil.bravo dejan

Vezi toate comentariile (7)
Comentează