GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SUPERREPORTAJ

România, vis portughez

Articol de - Publicat luni, 04 februarie 2008 00:00

Gazeta a fost la Amadora, clubul care a trimis opt oameni în Liga I, pentru a afla de ce se înghesuie lusitanii să vină la noi


Amadora. 9 kilometri distanţă de Lisabona. Echipa locală, Estrela, locul 12 în prima ligă portugheză, pleacă spre antrenament, cu un autocar pe care scrie mare, cu litere colorate, "O echipă, un oraş". Unul care produce jucători pentru România. Cuplul de pe banda dreaptă a liderului CFR Cluj, Tony-Semedo, a jucat aici, Amoreirinha, fundaşul adus de ardeleni pe un milion de euro, a venit tot de aici. Iar la Pandurii, Estrela a dat iarna asta patru jucători, plus antrenorul Teixeira!


Cei de la Amadora sînt porecliţi "tricolorii", renume dat însă de combinaţia de culori de pe echipamentele de joc, nu de relaţiile excelente stabilite cu fotbalul românesc. Antrenorul Dauto Faquira rîde cînd aude că şi jucătorilor naţionalei României li se zice la fel: "Asta e chiar tare, nu ştiam! Aaa, da, roşu-galben-albastru, nu? Mai rămîne să dăm jucători şi pentru reprezentativa voastră! Ha-ha-ha!". Faptul că jucătorii lor au ajuns să domine Liga I nu e o glumă. "Ştim tot despre CFR Cluj, e o echipă urmărită cu atenţie aici. Formaţia asta e ca o marcă pentru Portugalia, certifică faptul că jucătorii noştri au calitate. Şi au, vă spun asta clar!", zice antrenorul Amadorei.


"Românii şi ruşii plătesc cel mai bine"
Fotbaliştii lui ies din autocar, gălăgioşi, majoritatea tineri. Dauto îi urmează din spate pe terenul de antrenament şi recunoaşte: "Nu e uşor, ca antrenor, să schimbi întruna lotul. Mi-au plecat şapte jucători numai în România, dintre care patru în iarna asta! D-aia mizăm pe tineri, pentru că Amadora e un club mic, nu ne permitem achiziţii spectaculoase. Şi nici nu avem cum să ne opunem exodului. Nu poţi să le iei jucătorilor şansa de a cîştiga mai bine. De aceea, cînd apar oferte din România sau Rusia, ţări care plătesc salarii mari, le dăm transferul. Cluburile voastre au descoperit Portugalia. Vin aici în cantonamente, au cumpărat fotbalişti de la noi, au văzut că sînt buni şi vor continua să aducă".


Ca să asişti la şedinţa de pregătire, ai nevoie de aprobare. Gabriel Garcia, directorul de comunicare, rîde şi explică stricteţea: "Am crezut că sînteţi impresari". Nu se ştie dacă a fost o glumă, dar "tricolorii" lusitani zîmbesc cînd aud de Tony şi Semedo, de "România, locul unde se plăteşte bine" şi de Liga Campionilor. Mauricio, Marco Paulo, Pedro sînt nume de jucători de la Estrela care, în timp ce se antrenează pentru dueluri cu Quaresma şi Rui Costa, visează să atragă atenţia vreunui club românesc.

Faptul că Amadora mizează mult pe tineri se vede şi la antrenamente, unde puştii portughezi se hîrjonesc non-stop

100.000 de euro e salariul mediu al unui titular de la Estrela Amadora


300.000 de euro e contractul lui Tony la CFR, în vreme ce Semedo si Amoreirihna cîştigă cîte 200.000

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (17)
 •  05 Februarie 2008, 22:50

Intoxicatie de reportaj... Amoreirinha a jucat IMPRUMUT la Estrela 2 sezoane!

 •  05 Februarie 2008, 13:06

bogdan.. radu stefan avea 15.000 de dolari pe sezon, adica avea un contract de juior la DINAMO, asa cum au toti cei de la DINAMO 2. iti dai seama ca in italia castiga de 20 de ori mai mult...

 •  05 Februarie 2008, 00:18

sunt STELIST dar hai sa nu deviem subiectul...nu e vorba de portugalia....daca avem ceva,am avea cu CFR cluj...nu cu portughezii de acolo...si ei recunosc k vin aici pt bani...cum noi ne ducem in italia sau mai stiu eu unde....hai sa gandim....sa ia _!_ Cfr....dar nu si portugalia...sunt si ei oameni...si au super fotbalisti...dar evident nu cei de la estrella...

Vezi toate comentariile (17)
Comentează