GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SFATURI DE LA SPECIALIŞTI

Şeful Institutului de Cercetări Alimentare vorbeşte despre erori puse pe masă: "NU vă mai otrăviţi! NU vă îmbolnăviţi!"

Articol de GSP - Publicat marti, 09 martie 2010 00:00

Gheorghe Mencinicopschi desfiinţează mituri din alimentaţie: "Pui cu paste? O greşeală care pune sănătatea în pericol!"       

Alimentaţia nu mai e demult atît de sigură pe cît li se părea celor cărora chiar le pasă ce pun pe masă. Fie că e vorba de oameni de rînd, fie persoane care fac sport şi, mai cu seamă, performeri. Se fac erori în asocierea alimentelor şi se cumpără produse pline de otrăvuri.

"Efectele sînt grave şi foarte grave. Nu te miri că unii se îmbolnăvesc şi mor pe terenurile de sport!", atrage antenţia profesorul Gheorghe Mencinicopschi, şeful Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). "Concluzia mea este că specia umană nu este adaptată genetic noii hrane industriale", e verdictul alarmant.

Pui egal salam
"Pui, peşte, vită, paste, salate şi sucuri naturale" ar fi recomandarea unui meniu ce se vrea perfect. Sportivii au aproape în fiecare zi aceste lucruri pe masă. Prima greşeală este asocierea pastelor cu carnea. "Sînt alimente care nu se tolerează, devin greu digerabile, te îmbolnăveşti", explică profesorul. 

Subliniază riscul ascuns din carnea de pasăre: "Puii din marile lanţuri industriale fac două săptămîni din ou şi pînă în raft. Sînt injectaţi cu atîtea lucruri încît sînt la fel de nocivi ca un salam. Mănînci pui din aceştia? Poţi mînca liniştit şi salam de porc". Substanţele din carnea de pasăre pot avea efecte la testele antidoping din sport: "Nu e poveste, au ieşit pozitiv după ce au consumat carne de pui crescut in timp record".

Carne cu legume
OK, dar ce fel de carne este recomandată? "Cea de pasăre care a umblat pe pămînt şi a văzut lumina soarelui, nu aia crescută în «baterii». Este bun şi vînatul".

Cu ce se asociază corect carnea? "O excelentă garnitură sînt legumele la grătar, cu ulei de măsline extravirgin". Salatele sînt de preferat la aperitiv şi ascund alte erori: "E bine să mîncăm legumele la vremea lor. Roşiile care există acum pe piaţă, spre exemplu, pline de chimicale, nu sînt prea bune pentru sănătate".
Murăturile, excelente. Doar cele în saramură!

Surpriza vine din butoiul cu murături: "Sînt absolut excelente, dar cele în saramură, oţetul poate fi otrăvitor! Leguma murată în sare nu numai că îşi conservă proprietăţile şi vitaminele, dar le şi amplifică. E garnitura perfectă lîngă o bucată de carne", afirmă şeful ICA.

Eroarea din pahare
Încă un mit demolat: sucurile făcute la storcător: "Cele prin care se separă pulpa de suc devin dăunătoare, mai ales pentru oamenii predispuşi la diabet, li se schimbă indicele glicemic. Şi se separă inutil pulpa, de ce să stricăm ceva ce e bun?", spune profesorul.

Care ar fi un suc natural corect? "Cel făcut la blender, ca un fel de piure, peste care se adaugă apă. Acest suc nu pierde nimic".

Antioxidanţii obligatorii
O altă teorie a lui Gheorghe Mencinicopschi dă fiori: "Oamenii care fac sport au nevoie obligatoriu de antioxidanţi. Luaţi pe cale naturală, din legume ca broccoli, ardei verde, roşiile crescute la timpul lor sau fructe ca afinele. După 20 de minute de efort organismul eliberează radicalii liberi, care atacă structura celulei şi de aici pînă la boli precum cancerul se ajunge uşor. Antioxidanţii sînt antidotul, dar şi vitaminele A, C şi E, seleniul, zincul. Luate din natură nu din pastile!".

Nu puneţi miere în ceaiul fierbinte!
O altă eroare întîlnită des o facem atunci cînd îndulcim ceaiul cu miere. Mai precis cînd punem mierea în apa fierbinte: "În contact cu apa mai caldă de 40 de grade, mierea devine toxică, îşi schimbă proprietăţile. O putem folosi, dar după ce am aşteptat puţin să se mai răcească ceaiul", spune medicul de la ICA.

"Dacă mă întrebaţi pe mine, aş face meniu separat, personalizat pe tipul de efort depus! Portarul care e static are nevoie de forţă pentru explozie, luată din zaharuri. Mijlocaşul e ca un maratonist, trebuie să mănînce cereale"
Gheorghe Mencinicopschi, şeful Institutului de Chimie Alimentară.

Cu se repartizează alimentele peste zi
Dimineaţă - ouă
Prînz - carne cu legume sau murături
Seara - paste cu sos de roşii şi parmezan

"Dieta, din greaca veche, înseamnă mod de viaţă. Degeaba oamenii încearcă să se alimenteze corect dacă fac jogging pe Calea Victoriei printre ţevi de eşapament, folosesc cosmetice pline de reziduri petroliere şi tone de chimicale cînd spală rufele "
Gheorghe Mencinicopschi, şeful Institutului de Chimie Alimentară.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (38)
 •  04 Iunie 2012, 11:18

Am folosit furaje cu OMG-uri iar pasarile au murit dupa cateva săptămâni de la hranirea lor cu aceste furaje.Organele interne erau distruse in special ficatul.Deci atentie mare la ce spune dr.mecinicopschi,are mare dreptate.Ce e bio e sanatos!!!

 •  04 Iunie 2012, 11:18

Am folosit furaje cu OMG-uri iar pasarile au murit dupa cateva săptămâni de la hranirea lor cu aceste furaje.Organele interne erau distruse in special ficatul.Deci atentie mare la ce spune dr.mecinicopschi,are mare dreptate.Ce e bio e sanatos!!!

polifanathic
polifanathic  •  09 Martie 2010, 21:01
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Te-ai gandit ca poate si altii lucreaza in acest domeniu si stiu despre ce vorbesc?

Vezi toate comentariile (38)
Comentează