GSP SPECIAL  »  TANARUL SAPTAMANII  »  TÎNĂRUL SĂPTĂMÎNII

Micul Phelps » Robert Andrei Glinţă e marea speranţă a înotului masculin românesc

Pentru a fi în formă la Paris, Robert s-a pregătit şi de Sărbători +2   FOTO
Pentru a fi în formă la Paris, Robert s-a pregătit şi de Sărbători

Articol de - Publicat vineri, 01 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 31 ianuarie 2013 20:11

Copia în miniatură a multiplului campion olimpic a participat, luna trecută, ghidat de Camelia Potec, la Grand-Prix-ul de la Paris: loc 2 la 50m spate, sub campionul mondial la seniori din 2011! Fost karatist, uluieşte în apă: a doborît recordul lui Răzvan Florea la 50m spate.

Ritualul e mereu acelaşi. Înotătorii apar încolonaţi, fiecare se opreşte docil în faţa culoarului său. Îşi dau jos halatul şi respiră adînc înainte de salt. Pentru Robert, puştiul de 15 ani, acum începe mereu flashback-ul: halatul de care se descotorosea în copilărie era un kimono, centura de la brîu era colorată şi muncită vreme de doi ani. Şi atunci, ca şi acum, a luat o gură mare de aer. A decis să renunţe la karate. A intrat în apă. După 7 ani în bazin a ajuns să viseze la Rio 2016: Robert a ajuns speranţa României la o medalie olimpică în nataţie!

Cum a "fugit" de sportul tatălui
Nu i-a fost uşor să renunţe la karate. Sensei îi era chiar tatăl, Ciprian Glinţă, dar acesta i-a susţinut opţiunea. Azi, părintele răsuflă uşurat: "Atît eu, cît şi nevasta mea sîntem vechi în lumea artelor marţiale. Am chiar şi un club în Piteşti! Normal că l-am îndrumat către acelaşi sport", începe seniorul familiei. "După vreo doi ani şi jumătate, deşi crescuse mult şi schimbase culoarea centurii de cîteva ori, m-a luat de mînă şi mi-a spus că vrea altceva. Şi nu l-am refuzat!", rememorează bărbatul.

"N-aveam speranţe cu el"
Succesul a venit cu întîrziere. "Ţin minte şi acum prima lui zi la bazin", completează Viorel Ciobanu, antrenorul lui Robert la CSM Piteşti. "A venit să-nveţe să înoate! Nu ştia să facă nimic, eu îl luasem doar pentru iniţiere. Sincer, nu credeam că voi face mare lucru cu el, puştiul avea o constituţie fizică dezavantajoasă, era slab!", adaugă Ciobanu. "Totuşi, marele lui avantaj a fost că a învăţat incredibil de repede. E foarte, foarte îndemînatic!", completează instructorul.

Salbă de aur
Primele medalii au venit abia la 11 ani, dar i-au dat mare încredere. "După ce cîştiga un titlu, îl vedeam din ce în ce mai montat! Era înfometat să mai cîştige o medalie. Dacă nu o medalie, măcar un podium". La ultimele campionate naţionale, Glinţă a cîştigat 11 medalii de aur şi una de argint la individual plus trei la ştafetă! "Record la juniori", se mîndreşte antrenorul. Dar nu şi singurul: "La suta spate, a stabilit recordul naţional la juniori în 2012. Şi l-a bătut de şase ori de atunci!"

Sub aripa COSR, în competiţia "granzilor"
În octombrie a fost luat în tutela COSR, iar Crăciunul a venit cu veşti bune: a fost invitat la Grand-Prix-ul de la Paris (11-13 ianuarie). Unde urma să concureze împotriva lui Jeremy Stavius, campionul olimpic (2012) şi mondial (2011)! "Înainte de fiecare cursă, a primit sfaturi de la Camelia Potec", povestesc apropiaţii săi. Au fost utile: argint în proba de 50m spate, la o secundă în spatele lui Stavius. Plus un alt record naţional doborît, cel al unui fost medaliat olimpic, Răzvan Florea!

Antrenamentul de pe tatami
Glinţă senior e sigur că perioada karate l-a ajutat pe tînăr: "A împrumutat de acolo mobilitatea, autocontrolul şi viteza de reacţie. De asta preferă cursele pe distanţe scurte, 50, 100 şi 200 de metri!". În plus, bărbatul a observat o diferenţă între comportamentul fiului şi al celorlalţi colegi ai săi: "La antrenamente, sînt cîţiva puşti ai căror timpi se apropie de cei ai lui Robert. Dar, la competiţii, se pierd! El nu mai are probleme. Are mare încredere în sine, abordează startul fără emoţii!".

Potec: "E un sportiv de excepţie!"
Camelia Potec, ultima campioană olimpică a României la nataţie, i-a făcut un portret lui Robert: "E un copil foarte bun! Din cauza asta a fost unul din cei patru selectaţi pentru Paris. Am încredere în el, e foarte bine dezvoltat şi are viteza în sînge". După Camelia, tînărul va face performanţe "dacă vede ce se întîmplă şi în afara ţării, dacă îşi compară rezultatele cu cele ale înotătorilor din afara României".

"I-a fost foarte greu să renunţe la sărbători pentru a se pregăti de Grand-Prix-ul de la Paris. N-a avut nici Crăciun, nici Revelion. Dar acum, după medalie şi record, a uitat tot" (Viorel Ciobanu, antrenor CSM Piteşti)

"Mai vorbim şi după campionatele naţionale de anul acesta, cînd va participa alături de seniori. Va fi primul junior II care îi va bate pe cei bătrîni!" (Viorel Ciobanu, antrenor CSM Piteşti)

CV - Robert Andrei Glinţă
Născut: 18 aprilie 1997 (Valea Ursului, Argeş)
Înălţime: 1,82m
Probe preferate: 50m spate, 100m spate, 50m liber
Palmares: 120 de medalii la CN de nataţie, CN de poliatlon şi CN de semifond
A doborît 13 recorduri naţionale de juniori la individual şi 3 cu echipa
Are cel mai mare număr de medalii obţinut la un singur campionat naţional: 14

Glinţă: "Visam să înot, acum visez la Rio!"

Robert Glinţă vorbeşte despre performanţele sale şi nu exclude chiar o clasare pe podium la JO din Brazilia.

- Robert, întîi de toate, felicitări! Baţi record după record, ce urmează?
- Mulţumesc! Păi, am nevoie de timpi mai buni, am mare nevoie pentru Jocurile Olimpice.

- Să înţeleg că ăsta e ţelul tău acum?
- Normal, dar mai e mult pînă acolo. Sincer, cînd am ajuns prima oară la înot, venisem doar să învăţ! Dar, după ce am cîştigat o medalie la Bacău, m-am întors acasă foarte motivat. Am vrut să mă depăşesc şi am reuşit. Acum, scopul e Rio, dar nu voi face greşeala să uit totul pentru mirajul olimpic.

- La Grand Prix-ul de la Paris i-ai depăşit recordul lui Răzvan Florea.
- Un motiv de mîndrie! Dar au contat mult şi speech-urile Cameliei Potec. M-a ajutat foarte mult cu sfaturile ei, eu nu o cunoscusem pînă atunci!

- Te-ai antrenat şi de Sărbători. Mai ai timp liber?
- Foarte puţin. Iar cînd am pauze, îmi place să joc baschet ori, iarna, să patinez. Nu vreau să ies din formă!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
visarion
visarion  •  01 Februarie 2013, 15:32

Doamne ajuta si sa auzim de bine! Succes Robert!

just_m
just_m  •  01 Februarie 2013, 14:55

Da, si eu sunt de parere ca "Micul Phepls" este mult prea mult spus, mai ales daca avem in vedere cat de "sus" era Phelps la varsta lui Robert. Dar pustiul acesta este o speranta... Este speranta ca inotul va fi scos din rubrica "alte sporturi" in tot ceea ce reprezinta spatiu media in Romania.

sorineldumitru
sorineldumitru  •  01 Februarie 2013, 14:00

Ce micul Phelps?! Sper ca Phelps sa fie nimic pe langa el.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează