GSP SPECIAL  »  TANARUL SAPTAMANII  »  TENIS

O puştoaică din România a cîştigat la simplu Campionatul Mondial de tenis U14 » Sharapovitza.ro

Jaqueline Adina Cristian s-a impus în Campionatul Mondial dedicat jucătorilor Under 14.
Jaqueline Adina Cristian s-a impus în Campionatul Mondial dedicat jucătorilor Under 14.

Articol de - Publicat miercuri, 01 februarie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 01 februarie 2012 12:58

Jucătoarea de tenis Jaqueline Adina Cristian (13 ani) este prima româncă învingătoare în concursul Les Petits As, cel mai prestigios turneu rezervat copiilor, devenind astfel şi numărul 1 european în clasamentul general U 14.

Performanţa ei a trecut uşor neobservată. Duminica trecută, la Melbourne, Horia Tecău cucerea un nou titlu de Mare Şlem pentru România, în proba de dublu mixt. A urmat apoi, tot la Melbourne, o finală de legendă între "titanii" Djokovici şi Nadal.

La ora cînd cei doi mari disputau cu ultimele puteri setul decisiv, la Tarbes, în Franţa, o puştoaică din România, Jaqueline Adina Cristian, începea şi ea lupta pentru un Mare Şlem al copiilor, cel mai important meci din cariera ei: finala concursului Les Petits As, cel mai prestigios turneu rezervat copiilor pînă în 14 ani. După o oră şi jumătate de tenis aprig, Jaqueline o învingea cu 6-2, 6-3 pe americanca Alicia Black şi devenea prima româncă ce cucerea trofeul, ajuns la a 30-a ediţie. De-a lungul timpului l-au mai cîştigat nume mari precum Martina Hingis şi Kim Clijsters. "A fost ceva de vis. Am muncit enorm pentru acest trofeu, care a venit exact la momentul potrivit. Am jucat tot mai bine de la meci la meci, am ascultat sfaturile antrenorului meu şi am reuşit. În finală am jucat cel mai bine şi am cîştigat destul de uşor. Sper să fie doar începutul", spune Jaqueline.

Participare cu emoţii
Deşi este numărul 1 în România la U 14, Jaqueline a fost foarte aproape de a rata participarea la turneul din Franţa. "Înscrierea se face prim mail. Eu am trimis formularul, dar nu am mai verificat confirmarea, care ar fi trebuit să vină automat. Undeva s-a petrecut un scurtcircuit. Pînă la urmă, cu ajutorul federaţiei, dar şi al domnului Sever Dron, am reuşit să obţinem un wild card pentru Jaqueline", a explicat Corneliu Enache, cel care îi este antrenor tinerei jucătoare de la vîrsta de 4 ani. Jaqueline a disputat 6 partide pentru a cîştiga titlul, pierzînd doar un singur set "în «sferturi», cînd spaniola Julia Payola mi-a luat primul act cu 6-2. Dar am schimbat tactica şi am trecut de ea". Şi nu s-a mai oprit.

Trofeu de la Sarkozy
Festivitatea de premiere, dar şi tot concursul au impresionat-o pe Jaqueline. "Totul a fost perfect, organizarea, evenimentele care au avut loc în fiecare zi. Au venit şi ne-au cîntat Yannick Noah şi formaţia lui, apoi au jucat un meci demonstrativ Michael Chang şi Fabrice Santoro. Chang a cîştigat şi el Les Petits As în '86. M-am şi amuzat la festivitatea de premiere cînd am văzut că sînt mai înaltă decît Michael Chang". Jaqueline a primit 5 trofee, dintre care unul, albastru cu steluţe, a fost trimis chiar de preşedintele Franţei Nicholas Sarkozy, care l-a şi semnat.

Modelul ei este Şarapova
În România, lui Jaqueline i se spune Şarapova. La numai 13 ani, Jaqueline este mult mai matură decît marea majoritate a copiilor de vîrsta ei. Numai cînd zîmbeşte îţi dai seama că e doar o copiliţă. Altfel pare o adolescentă de 16 ani. Poate şi din cauza fizicului, ea avînd deja 1,73 metri şi 55 de kilograme. "Îmi place cel mai mult de Şarapova pentru că este mereu agresivă pe teren, aşa cum sînt şi eu. Am avut ocazia s-o văd antrenîndu-se pentru Australian Open. Impresionant. Se antrenează exact cum joacă. Serios, la sînge. Greşeşte o minge la 10 minute şi îşi cere scuze. Are ca parteneri doi băieţi. Am şi vorbit puţin cu ea. A fost ceva extrem de deosebit pentru mine s-o întîlnesc pe jucătoarea care îmi este model". De altfel, chiar şi adresa de mail a româncei este [email protected].

"În decembrie, cînd mă antrenam la Academia lui Nick Bolletieri, am vorbit puţin cu Şarapova. După ce s-a uitat puţin cum dau în minge, mi-a spus că dacă voi fi serioasă şi voi munci, am mari şanse să devin o jucătoare de top. A fost cel mai frumos compliment" (Jaqueline Cristian, numărul 1 european U 14)

700 de mii de euro este costul pentru organizarea turneului Les Petits As, competiţie la care au participat cele mai bune 64 de tinere  jucătoare ale lumii de pînă în 14 ani

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
petru_stelistu
petru_stelistu  •  15 Februarie 2012, 17:43

Bafta in continuare. Cat despre cei de la GSP, tot respectul. Cu astfel de articole pare-ti si voi mai seriosi, mai profesionisti. Ce bine ca s-a dus ciobanul in Vrancea si nu are semnal probabil pe frigul ala.

drfantasy
drfantasy  •  01 Februarie 2012, 14:11

Nu inteleg de ce i-ai scris si adresa de mail. In modul asta ii vei crea numai neplaceri. Asa poate sa-i trimita oricine un mail si poate sa-i scrie orice. Stim bine ca exista o multime de oameni "binevoitori".

corbu_juve
corbu_juve  •  01 Februarie 2012, 13:52

E incredibil, zilele astea am vazut destul de multe articole despre tenis, scrise foarte bine. Eram totusi curios sa aflu suprafata de joc, dar pt asta o sa dau o cautare pe google. Multa bafta Sharapovitzo, in cat mai scurt timp vrem sa te vedem pe tabloul principal al unui turneu de mare slem!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează