GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  DRAMĂ ÎN SPORT

Antrenorul Oprea Vlase s-a stins din viaţă ieri vorbind cu soţia despre sportul pe care l-a slujit cu credinţă

Oprea Vlase (dreapta) şi Nicolae Nedef, în 1974, anul în care România a cucerit ultimul titlu mondial la masculin Foto: Arhivă Gazeta Sporturilor
Oprea Vlase (dreapta) şi Nicolae Nedef, în 1974, anul în care România a cucerit ultimul titlu mondial la masculin Foto: Arhivă Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat vineri, 14 octombrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 13 octombrie 2011 22:43

Oprea Vlase e cel care a adus României, în 1961, primul titlu mondial, contribuind apoi şi la cele din 1970 şi 1974.

În 1965, a semnat o nouă premieră în handbalul românesc: a cîştigat cu echipa sa de club, Dinamo Bucureşti, Cupa Campionilor Europeni.

Federaţia Internaţională de Handbal l-a premiat cu titlul de Antrenor Internaţional de Excelenţă, Oprea Vlase fiind considerat unul dintre creatorii handbalului în 7. A murit ieri de dimineaţă, aşezat în fotoliu, vorbind despre handbal, sportul pe care nu l-a trădat niciodată. Tocmai îşi întreba soţia la ce oră joacă HCM Constanţa în Liga Campionilor!

Un bătrînel mai puţin în Cişmigiu
În fiecare zi, Oprea Vlase obişnuia să iasă din casă şi să facă o plimbare prin Cişmigiu. "Fac asta zilnic pentru că dacă sar o singură zi, mă simt mult mai rău. Şi apoi parcă nici nu mai pot să merg", i-a povestit tehnicianul lui Petre Ivănescu, fostul său elev de la "naţională" şi de la Dinamo. De azi, bătrînelul cu părul alb nu-şi va mai purta paşii pe aleile pline cu frunze din Cişmigiu. A plecat să vorbească de handbal cu Ioan Kunst Ghermănescu şi Eugen Trofin, alţi doi mari antrenori români care au plecat dintre noi. Înmormîntarea va avea loc sîmbătă, la ora 13:00, la cimitirul "Sfînta Vineri".

"O pierdere imensă!"
Cristian Gaţu, preşedintele FRH, l-a avut ca antrenor la echipa naţională pe Oprea Vlase. În timpul mandatului său, fostul mare antrenor a ocupat funcţia de preşedinte al Comisiei de Disciplină din FR Handbal. "Este o pierdere imensă pentru handbalul românesc. Sînt trist şi abia îmi găsesc cuvintele să vorbesc despre acest om minunat, care a făcut enorm pentru handbalul românesc. O să rămînă în istorie ca unul dintre pionierii handbalului", a declarat Gaţu.

Lovitura de la coaste
Din Germania, Petre Ivănescu vorbeşte cu lacrimi în ochi despre fostul său dascăl. "El m-a format ca jucător, el mi-a insuflat ambiţie şi profesionalism. Nu pot să vorbesc despre el la trecut. Modest, retras, nu s-a băgat niciodată în faţă", vine caracterizarea succintă a lui Ivănescu. Îşi aminteşte multe momente plăcute trăite în cantonamentele de la Dinamo şi de la echipa naţională. "Era un om dur, dar corect. Antrenamentele lui erau de o intensitate ieşită din comun. Îţi dădea tot felul de exerciţii de nici nu puteai să te mai ridici de jos şi atunci îl auzeai spunînd: "Haideţi, că abia e minutul 50, mai aveţi de dat trei goluri!". Ivănescu se întrerupe, lacrimile nu-i dau pace. "Uite, mi-am adus aminte alta cu nea Vlase! Făcea antrenamente individuale cu noi. Venea în sală la ora opt şi pleca seara. Mă punea să trag la poartă, de pe posturi, iar el stătea în apărare. Dădea în mine cu toată forţa. La un moment dat, în cădere, nu ştiu cum l-am lovit la coaste. Ce s-a mai tăvălit şi striga: "M-ai omorît! Mai omorît!". De atunci, cînd simţeam că nu mai pot să stau în picioare, îl loveam pe la coaste şi oprea antrenamentul", a încheiat Ivănescu.

"A iubit handbalul nebuneşte!"
Nicolae Nedef a lucrat ani de zile alături de Oprea Vlase. Cu un singur an mai mic, cei doi au făcut o echipă excelentă împreună. "Ne mai certam, dar ne împăcam imediat. Nu ţinea ranchiună. În rest, ne sfătuiam şi făceam ce consideram noi că-i mai bine", spune Nedef. "Muncea ca un rob. Dacă l-ai fi încuiat în sală, nu şi-ar fi dat seama decît seara, tîrziu, cînd trebuia să plece. A iubit handbalul nebuneşte. Soţia sa îi aducea mîncare la sală! Era aspru cu el, sever cu cei din jur, dar corect. Petre Ivănescu, fraţii Costache, Virgil Hnat sau Mihai Redl îi datorează totul. I-a luat de la zero ca handbalişti şi i-a dus pînă la titlul mondial", a încheiat Nedef.

Fuga din cantonament
Gheorghe Gruia, fostul tunar al "naţionalei" României, a povestit un moment amuzant din cantonamentul naţionalei. "Eram la Snagov, şi eu cu Werner Stockl şi Gaţu am vrut să fugim din cantonament să mergem la bar, la Melody. Am îmbrăcat pijamalele peste costum şi am luat-o tiptil-tiptil spre ieşire. Nea Nicu Nedef sforăia, numai că ne-a auzit, se pare, nea Vlase. Am urcat noi în maşina lui Stockl, o Dacie, dar nu am pornit motorul şi nici farurile. Împingeam ca să nu facem zgomot. Antrenorii ne-au ajuns însă din urmă şi ne-au prins. Îţi dai seama ce antrenamente a făcut toată echipa a doua zi din cauza noastră", a încheiat Gruia.

"A murit un monstru sacru al handbalului românesc. Păcat pentru că oameni ca el sînt foarte puţini în sportul românesc"
Radu Voina, antrenor Oltchim, fost elev al lui Oprea Vlase

10 titluri de campion, două Cupe ale României şi Cupa Campionilor Europeni a cîştigat cu Dinamo Oprea Vlase în postura de antrenor

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
godot
godot  •  15 Octombrie 2011, 09:17

A antrenat si la Constanta. O mare personalitate. Desi dinamovist, n-ai cum sa nu respecti astfel de oameni. Pacat ca n-a fost mai vizibil in ultimii 10 ani - avea multe de transmis. P.S. Acoperisul salii vad ca-i acelasi si azi.

radufansteaua
radufansteaua  •  14 Octombrie 2011, 08:13

dumnezeu sa-l ierte!!!

grande.balaci
grande.balaci  •  14 Octombrie 2011, 01:57

sincere condoleante.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează